Βρετανία: Ένας στους πέντε έφαγαν ληγμένα τρόφιμα τον Δεκέμβριο
Βαρύ έπεσε το κόστος θέρμανσης στις ζωές των Βρετανών καθώς για να ανταπεξέλθουν αναγκάστηκαν να καταναλώσουν ληγμένα τρόφιμα.
Ακριβά στοίχισε στους πολίτες της Βρετανίας το υψηλό κόστος θέρμανσης το μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το BBC.
Οι Βρετανοί φέρεται πως πέραν του ότι προσπαθούσαν να ζεσταθούν με το λιγότερο δυνατό κόστος, κατέληξαν να τρώνε ληγμένα τρόφιμα μέχρι λίγο πριν από τις γιορτές. Συγκεκριμένα, βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι κατανάλωσε μικρότερες μερίδες και τρόφιμα πέραν της ημερομηνίας λήξης τους.
Μάλιστα, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων της έρευνας, η οποία διεξήχθη για τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Δεκεμβρίου, δήλωσε πως το προηγούμενο διάστημα, σχεδόν ποτέ ή ποτέ δεν είχε καταφέρει να έχει ικανοποιητικό βαθμό θέρμανσης.
Η έρευνα, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 4.700 ατόμων, απέδειξε πως ο χειμερινός καιρός σε συνδυασμό με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των πολιτών.
Συνολικά, περίπου ένας στους επτά ενήλικες ανησυχούσε λίγο ή πολύ πως τα τρόφιμά του θα τελείωναν, προτού να είναι πάλι σε οικονομική θέση να αγοράσει περισσότερα. Πάνω από τα δύο τρίτα (70%) όσων ξέμειναν από τρόφιμα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα, αντιμετώπιζαν επίσης προβλήματα με τη θέρμανση. Περίπου το 41% των ατόμων που χρησιμοποιούν μεθόδους προπληρωμής δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν, τουλάχιστον περιστασιακά, να ζεσταθούν.
Οι τιμές των τροφίμων
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 16,8% το έτος έως τον Δεκέμβριο. Τα βασικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι τιμές της ζάχαρης, της μαρμελάδας, του μελιού και της σοκολάτας, καθώς και των αναψυκτικών και των χυμών, σημείωσαν επίσης άλμα. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε για το ψωμί και τα δημητριακά.
Ο συνολικός πληθωρισμός, ο οποίος καταγράφει την αύξηση του κόστους ζωής, ήταν 10,5% το έτος έως τον Δεκέμβριο , κάτι που σημαίνει ότι ένα μέσο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σε τιμή κατά 10,5% σε ένα έτος. Ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό είναι 2%.
Όμως οι άνθρωποι βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους να μειώσουν τα έξοδα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων χαμηλώνει τη θέρμανση και σβήνει τα φώτα ή μειώνει τα ψώνια.
Ο βασικός κανόνας για τη λήξη των τροφίμων
Σύμφωνα με τον σεφ και συγγραφέα του best – seller «The Food Lab:Better Home Cooking Through Science», James Kenji Lopez – Alt η ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια της υγείας μας. Αφορά την εκτίμηση του κατασκευαστή, ως προς το πότε το προϊόν του δεν θα είναι πλέον στο πικ της ποιότητας του.
Για τα τρόφιμα που δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς φαίνεται να διατηρούν την ποιότητά τους εφ’ όρου ζωής είναι το ξύδι, το μέλι, η ζάχαρη και το αλάτι. Σε αυτά προστίθενται το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι.
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό