Ο «Ανένδοτος» του Τσίπρα, οι βαριές κουβέντες για εκτροπή και η κρίση στις κάλπες
Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τον δικό του «Ανένδοτο». Πόσο μοιάζει η εποχή μας με αυτή του 1965;
Τα Ιουλιανά του 1965, πέραν της κυβέρνησης των αποστατών, θα μείνουν στην Ιστορία και για τον δεύτερο «Ανένδοτο» που κήρυξε ο «Γέρος της Δημοκρατίας», αλλά και για το δημοκρατικό ξέσπασμα του λαού απέναντι στην δοτή κυβέρνηση της Αυλής. Στον Αθανασιάδη – Νόβα και στην πρώτη κυβέρνηση των αποστατών.
Η κάθοδος του Γεωργίου Παπανδρέου από το Καστρί στο κέντρο της Αθήνας, η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στη διαδήλωση της 21ης Ιουλίου, η κηδεία του δύο μέρες μετά, καθώς και η πανεργατική πολιτική απεργία στις 27 του μήνα, ανέδειξαν μια δυναμική μοναδική για τη δημοκρατική παράταξη.
Ολοι μαζί, με μπροστάρη τον «Γέρο» ξεκίνησαν τον «Ανένδοτο» κατά μιας κυβέρνησης που ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση είχε, κι εν πολλοίς ήταν… έκπτωτη.
Κοντεύουν να περάσουν 60 χρόνια από τότε και βλέπουμε τον Αλέξη Τσίπρα, να κηρύσσει ουσιαστικά τον δικό του «Ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βάζοντας μάλιστα τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ, «μπροστάρη» της δημοκρατικής παράταξης, καλεί ουσιαστικά σε αγώνα για απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, που την χαρακτήρισε έκπτωτη.
Μπορεί να μην έχουμε διαδηλώσεις του λαού στο Σύνταγμα. Μπορεί να μην ακούγονται συνθήματα για τη Δημοκρατία, για το 1-1-4, ή «Κάτω η χούντα», «έξω ο Γαρουφαλιάς», «οι Περικλήδες στο σκαμνί», που δονούσαν την Αθήνα το 1965.
Όμως, ο «Ανένδοτος» για τον κ. Τσίπρα ξεκίνησε και θα τελειώσει μόλις πέσει αυτή η κυβέρνηση.
Η οποία, να θυμίσουμε, είναι εκλεγμένη με ευρεία πλειοψηφία και εδώ και χρόνια βγαίνει πρώτη στις δημοσκοπήσεις με διαφορά.
Εχουμε λοιπόν δημοκρατική εκτροπή; Εχουμε Χούντα; Εχουμε «καθεστώς Μητσοτάκη» και «Μητσοτάκης Α.Ε.»;
Όλα αυτά θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη.
Ασφαλώς έχουν γίνει πολλά από την παρούσα κυβέρνηση. Σκάνδαλα διαφθοράς από κομματικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, για τα οποία δεν αρκεί μόνο μια απομάκρυνση ή μια αποδοκιμασία τους. Το πρόβλημα είναι θεσμικό και στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση δεν έχει κάτι τίποτε για να αποτρέψει τέτοιες… παρεκτροπές.
Εχουμε το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και απαντήσεις δεν πήραμε ποτέ από την κυβέρνηση. Το απόρρητο, η παρελκυστική πολιτική, η λογική «κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους», δεν μπορούν να σταθούν.
Ο λαός απαιτεί να μάθει και κυρίως απαιτεί να ξέρει ότι είναι ασφαλείς οι επικοινωνίες του. Και τα χρήματα του κράτους φυσικά…
Ναι, η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη και θα κριθεί την ώρα που πρέπει. Και για τα καλά της, και για τα κακά της.
Όμως, δεν πιστεύω ότι ζούμε καταστάσεις Ιουλιανών και δε νομίζω ότι επικρατούν συνθήκες ζόφου που βλέπει η αντιπολίτευση.
Είναι βαριά κατηγορία να μιλάς για Χούντα και έκπτωτη κυβέρνηση, όσο μεγάλη είναι η αθλιότητα να χαρακτηρίζεις τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «ανθέλληνες», «προδότες» και «συμμάχους της Τουρκίας και του Ερντογάν».
Η χώρα μετά από 12 χρόνια βαριάς μνημονιακής εποπτείας, μιας χρεοκοπίας άνευ προηγουμένου και αμέσως μετά απανωτές κρίσεις πανδημίας και ενέργειας, δεν έχει χρόνο για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Οι πολίτες θέλουν λύσεις κι όχι πολιτικούς σκοτωμούς και αντιπαραθέσεις άλλων, σκοτεινών εποχών.
Γι’ αυτό απέχουν από την πολιτική, γι’ αυτό δεν εξεγείρονται και δεν βγαίνουν στους δρόμους. Χαρακτηρίζουν ανούσιες αυτές τις πολιτικές κόντρες για το ποιος είναι πιο… δημοκράτης σ’ αυτή τη χώρα.
Οι εποχές των πιστοποιητικών πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ηθελα να πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω και όσα μας έχουν πληγώσει.
Και την εποχή που αμφισβητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και που τώρα επανέρχεται με ύπουλο τρόπο και προβοκάτσιες τύπου «Μένουμε Ευρώπη;».
Και τότε που οι πολιτικοί κυνηγήθηκαν σε δρόμους και καφενεία ή όταν η πάνω και η κάτω Πλατεία έφτιαχνε κλίμα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δίνοντας «πάτημα» στους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής.
Και τότε που ο λαός διχάστηκε, χωρίστηκε στα δύο, απογοητεύτηκε, εξοργίστηκε, υπέκυψε τελικά.
Αν η στρατηγική του κ. Τσίπρα πιάσει τόπο θα το μάθουμε στις εκλογές. Εχει κάθε δικαίωμα να φτιάχνει το πολιτικό κλίμα που ο ίδιος θέλει και πιστεύει ότι έτσι θα πέσει η κυβέρνηση.
Το ίδιο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα κριθεί και μάλιστα αυστηρά για όσα την κατηγορούν.
Όμως, απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους. Οποιος, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ μιλά για Χούντες, για εκτροπές και για έλλειμμα δημοκρατίας, το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων φωνών. Εκείνων που επιδιώκουν το μπάχαλο, που θρέφονται από το χάος.
Και η πατρίδα μας δεν έχει χρόνο για τέτοιες, πραγματικές εκτροπές.
- Φαραντούρης: «Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι άπιαστο όνειρο»
- Γκλέτσος: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενωμένος και μεγαλύτερος
- Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής