Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ: Από ταξιθέτρια, πρωταγωνίστρια σχεδόν από τύχη
«Έκανα πολλές δουλειές και όχι μόνο καλλιτεχνικές με κάποιες συμμετοχές σε ταινίες»
Μέσα σε μία ημέρα είδε τη ζωή της να αλλάζει και να γίνεται πρωταγωνίστρια στους «Παγιδευμένους», υποδυόμενη τη δικηγόρο Άννα Ροδίτη και το κορίτσι του Μιχάλη Λεβεντογιάννη. Ο λόγος για την Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ.
Η ταλαντούχα ηθοποιός προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση και έκανε αποκαλύψεις για τη ζωή της ανάμεσα σε δύο πατρίδες αλλά και για τον ρόλο της.
Η μισή της καρδιά ανήκει στην Πολωνία από όπου κατάγεται η μητέρα της και η υπόλοιπη στον Πειραιά από όπου κατάγεται ο πατέρας της. Η ίδια γνωρίζει να παίζει πολλά μουσικά όργανα και ακόμη ονειρεύεται πως κάποια στιγμή θα γίνει επαγγελματίας ντράμερ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή της στο Queen.gr:
Μικρή, πίστευες στους ήρωες;
Πολύ και είχα αρκετούς ως αγαπημένους. Θυμάμαι διάβαζα συνέχεια τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη. Τρελαινόμουν για την Κάντι Κάντι, την Τοσοδούλα, τον Μπόλεκ και τον Λόλεκ. Είχα πολλές βιντεοκασέτες με επεισόδια από αυτά.
Σαν ένα παραμύθι μοιάζει και η γνωριμία της μητέρας σου και του πατέρα σου;
Θα μπορούσε να το πει κανείς πως έμοιαζε με παραμύθι. Η μαμά μου σπούδαζε Αρχαιολογία στην Πολωνία, γνώρισε τον πατέρα μου σε ένα ταξίδι της εδώ, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και αποφάσισε πια να μείνει εδώ.
Ήταν δύσκολο ή εύκολο να μιλάς και να γράφεις και στις δύο γλώσσες;
Δεν είχα μέτρο σύγκρισης για να σου πω αν ήταν εύκολο. Έγινε πολύ φυσικά γιατί μάθαινα ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες από μωρό, αν και ως παιδί άργησα να μιλήσω. Μετά όμως πήρα φόρα και στις δύο γλώσσες. Στα πρώτα ταξίδια που έκανα στην Πολωνία για να δω την οικογένεια της μαμάς μου, χρειαζόμουν κάποιες μέρες για να προσαρμοστώ, γιατί δεν έμενα εκεί και πολλές εκφράσεις είτε δεν τις καταλάβαινα, είτε δεν μπορούσα να τις πω. Πάλευα με μισά αγγλικά και μισά πολωνικά να μιλήσω.
Τι σε τράβηξε στην τέχνη;
Αυθόρμητα έγιναν όλα. Από 3 χρονών έκανα μπαλέτο, έκανα μαθήματα πιάνου και μετά πήγα στο Μουσικό Γυμνάσιο όπου εκεί πια ασχολήθηκα με 5 συνολικά μουσικά όργανα, παράλληλα με την χορωδία και τα ατομικά μαθήματα στο τραγούδι. Κάποια στιγμή είχα ένα μεγάλο όνειρο, το να φύγω να πάω στη Χαβάη και να σπουδάσω ντραμς στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Berkeley.
Αντί για ντράμερ ή μουσικός έγινες ηθοποιός…
Αποφάσισα για να έχω παραπάνω ώρες για χορό, να φύγω από το Μουσικό σχολείο και να πάω σε Γενικό Λύκειο. Ήξερα όμως ότι δεν θα γίνω μπαλαρίνα. Πες ότι συνωμότησε το σύμπαν ή ήταν σύμπτωση, αλλά με το που άλλαξα το σχολείο, άρχισε να με ενδιαφέρει η υποκριτική. Σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, ένας θείος μου που έμενε στην πόλη με πήγε ένα βράδυ στο θέατρο για να δούμε μιούζικαλ. Τότε έπαθα σοκ. Έβλεπα τους ηθοποιούς πάνω στην σκηνή και έλεγα: «Μα, αυτοί κάνουν ότι εγώ αγαπάω». Στο Λύκειο μπήκα σε μία θεατρική ομάδα και κατάλαβα πια ότι αυτό θέλω μόνο στη ζωή μου.
Τα κατάφερες οικονομικά;
Έκανα πολλές δουλειές και όχι μόνο καλλιτεχνικές με κάποιες συμμετοχές σε ταινίες. Να φανταστείς ότι λίγο πριν έρθω για την οντισιόν των Παγιδευμένων στην Αθήνα, δούλευα σε ένα παιδικό θέατρο, ήμουν ταξιθέτρια, καθάριζα το θέατρο, και τις τουαλέτες. Έκανα τα πάντα.
Συνεχίζει να είναι δύσκολο για μία γυναίκα να κάνει καριέρα ακόμη και στο εξωτερικό; Κάποια στιγμή φάνταζε το ιδανικό να φύγει κάποιος από την Ελλάδα.
Στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχει ευαισθητοποίηση σε θέματα ρατσισμού και σεξισμού. Σκέψου ότι έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν επιγραφές στο μετρό που δίνουν συμβουλές στις γυναίκες για το τι να κάνουν σε περίπτωση που κάποιος τις κοιτάξει επίμονα και προσβλητικά, ή αν κάποιος φτάσει στο σημείο να τις ενοχλήσει. Και σε προτρέπουν να το αναφέρεις. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα και δεν έχουν γίνει ξαφνικά όλα, υπέροχα.
Μέχρι την στιγμή που μετακόμισα από το Λονδίνο, γίνονταν πολλές επιθέσεις, τόσο ρατσιστικές όσο και σεξιστικές. Θα σου πω και ένα παράδειγμα που αφορά στα παιδιά και την εγκληματικότητα. Υπάρχουν μαγαζιά που πουλούν ειδικά γιλέκα για τις στολές των παιδιών στο σχολείο, που τα προστατεύουν από τυχόν επίθεση με μαχαίρι. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως η βία δεν έχει εξαλειφθεί. Αλλά υπάρχει μία κινητοποίηση, υπάρχει τουλάχιστον πρόβλεψη.
Ζήλια από τις θαυμάστριες του Μιχάλη έχει εισπράξει με κάποιο περίεργο μήνυμα;
Για τον Μιχάλη, αυτόν τον τρία μέτρα όμορφο; Κοίταξε, υπάρχουν πάρα πολλά fun club για την σειρά και στην πορεία αγάπησαν ως ζευγάρι την Άννα και τον Δημήτρη. Για αυτό και δεν έχω δεχτεί κανένα σχόλιο ζήλιας. Αντίθετα μάλιστα, λαμβάνω συνέχεια μηνύματα του τύπου «άντε φίλα τον να τελειώνουμε»! (γελάει). Ειδικά όταν τον παράτησα σε ένα επεισόδιο μου έγραφαν «τι κάνεις ρε Άννα; Γύρνα πίσω».
Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η ιστορία μας αλλά εδώ υπάρχει αγάπη.
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων