Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Foreign Policy: Ο Μακρόν φλερτάρει με την… αυτοκαταστροφή για το συνταξιοδοτικό

Foreign Policy: Ο Μακρόν φλερτάρει με την… αυτοκαταστροφή για το συνταξιοδοτικό

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνική αναταραχή διαρκείας πολλών μηνών, εξαιτίας της απόφασης του προέδρου της να προχωρήσει με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ήδη, την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων στις 19 Ιανουαρίου περίπου 2 εκατομμύρια Γάλλοι κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας, ενώ ανάλογος εκτιμάται ότι είναι και ο σημερινός αριθμός των διαδηλωτών εναντίον της.

Το στοίχημα του Μακρόν

«Είναι η στιγμή που θα ανυψώσει ή θα καταβαραθρώσει τον Μακρόν, η κληρονομιά του οποίου βασίζεται στην ικανότητα του να προσπεράσει τα παντοδύναμα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας και να επιβάλει ένα διόλου δημοφιλές νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τους Γάλλους να δουλέψουν περισσότερο», έγραψε αυτές τις ημέρες το περιοδικό Foreign Policy.

Και παρότι πρόκειται για ένα κοινό δίλλημα στις περισσότερες χώρες της Δύσης, που παλεύουν με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη υπογεννητικότητα, ο στόχος του Μακρόν είναι να περάσει στην ιστορία ως αυτός που άλλαξε τη γαλλική κοινωνία.

Κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως η ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων και η συγχώνευση δεκάδων διαφορετικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων βρίσκουν σύμφωνους τους Γάλλους πολίτες. Ωστόσο η πρόθεση του Γάλλου προέδρου να αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια μέχρι το 2030 δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν. Τα συνδικάτα, που αυτή τη φορά έχουν πρωτοφανή ενότητα, διαμαρτύρονται ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι χαμηλόμισθοι εργάτες, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκή μόρφωση και βγήκαν στην αγορά εργασίας νωρίς.

Προνομιούχοι συνταξιούχοι

Οι Γάλλοι συνταξιούχοι τυγχάνουν ενός προνομιακού συστήματος σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου, γράφει το αμερικανικό περιοδικό. Περνούν περισσότερα χρόνια στη σύνταξη από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, εκτός από τους πολίτες του Λουξεμβούργου, και έχουν παρόμοιες απολαβές σε ποσοστό σχεδόν 90%.

Για του λόγου το ασφαλές μόνο το 4.4% των Γάλλων άνω των 65 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με το 9% των συνταξιούχων στη Γερμανία και το 23% στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση στη Γαλλία απέναντι στα σχέδια του Μακρόν είναι καθολική, αφού πρόσφατη δημοσκόπηση της OpinionWay για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique επιβεβαιώνει ότι το 61% των Γάλλων φέρεται να εγκρίνει την κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πρόκληση για τα συνδικάτα

Το γεγονός μάλιστα ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας δημοσκόπησης, Μπρούνο Ζαμπάρ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόκληση τώρα είναι «εάν το κίνημα θα συνεχίσει να είναι τόσο ισχυρό ή ακόμα και ανοδικό» τις επόμενες εβδομάδες.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης μπροστά στη λαϊκή αντίδραση, είναι να φτιάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να επιβιώσει απέναντι στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής των ευεργετούντων του. Η αναλογία ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους προβλέπεται να αυξηθεί από 37 -100 που ήταν το 2020  σε 55-1000 το 2050.

«Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα»

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τμήμα της γενικότερης οικονομικής προσπάθειας της κυβέρνησης για φορολογική αποτελεσματικότητα και δημοσιονομική εξυγίανση και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προεδρικής θητείας του Μακρόν.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους αριθμούς, ενώ οι Γάλλοι στα κοινωνικά δικαιώματα. «Απλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», καταλήγει το Foreign Policy.

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο