«Ο Μαρξ παίρνει αναβολικά»: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επικρίνουν το σχέδιο επιδοτήσεων με τις «δωρεάν επιδοτήσεις για όλους»
Οι χώρες της ΕΕ τάσσονται κατά του σχεδίου των Βρυξελλών για την επέκταση της κρατικής βοήθειας προς τη βιομηχανία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του ανταγωνισμού των ΗΠΑ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταρτίζει ένα σχέδιο για να σώσει τις βιομηχανίες της Ευρώπης, που οδεύουν προς την καταστροφή. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το μισούν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τις ιδέες της για μια βιομηχανική πολιτική που θα βοηθήσει τους μεγάλους κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε δύο υπαρξιακές απειλές: τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τις αμερικανικές εγχώριες επιδοτήσεις για τους αντιπάλους τους.
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της είναι η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντλήσουν οι κυβερνήσεις – ή η ΕΕ – ως επιδοτήσεις γνωστές ως «κρατική βοήθεια» για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο κίνδυνος είναι ότι εάν αρθούν τα όρια των επιδοτήσεων, οι χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες στην ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα είναι ελεύθερες να ξεπεράσουν τα «μικρά ψάρια» του μπλοκ, και αυτό θα κατέστρεφε την αρχή της δικαιοσύνης που στηρίζει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.
«Αυτά τα σχέδια κινδυνεύουν να κατακερματίσουν την ενιαία αγορά και να δημιουργήσουν το έδαφος για δωρεάν επιδοτήσεις για όλους», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Από μια κλωστή
Οι λεγόμενοι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας «κρέμονται από μια κλωστή» αφού είχαν ήδη εγκριθεί τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για την αντιμετώπιση του αρχικού σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Τα σχέδια της Φον ντερ Λάιεν για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο κυριαρχίας – πιθανώς μια πηγή ρευστού ανοιχτή σε μικρότερα κράτη μέλη – είναι απλώς ένα «κόλπο» για να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις επιδοτήσεις, πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το POLITICO, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ πρότεινε επίσης την ιδέα δημιουργίας ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινά δάνεια της ΕΕ που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να επιδοτούν τη βιομηχανία επί ίσοις όροις.
Μια ευρεία γκάμα πρεσβευτών της ΕΕ επέκρινε αυτό το σχέδιο συμπερασμάτων σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν στο POLITICO τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ. Στη συνάντηση, ο Ολλανδός πρεσβευτής Ρόμπερτ Ντε Γκρουτ κατέκρινε το την ιδέα του Μισέλ ως «Καρλ Μαρξ» στα στεροειδή, σύμφωνα με τρεις από τους διπλωμάτες.
- Το Πολυτεχνείο, η Δικτατορία, η Κύπρος και η Μεταπολίτευση
- Το «δηλητηριώδες» πάρτι της Γκρέις Κέλι για τα 40 της – Καλεσμένοι μόνο όσοι ανήκαν στο ζώδιο του Σκορπιού
- Νυρεμβέργη για τη ρήτρα του Τζίμα: «Θα εξαρτηθεί από το τι θέλει ο παίκτης»
- Το κοινοβουλευτικό crash-test του ΠΑΣΟΚ από τη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Ανδρουλάκης για Πολυτεχνείο: Οι μέρες του Νοέμβρη του ’73 ήταν ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής επανόδου