Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χριστόφορος Παπακαλιάτης για Maestro: «Το καλό κερδίζει, μπορεί να αργεί αλλά κερδίζει»

Χριστόφορος Παπακαλιάτης για Maestro: «Το καλό κερδίζει, μπορεί να αργεί αλλά κερδίζει»

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης φιλοξενήθηκε «στο Κέντρο» της ΕΡΤ και μίλησε για το Maestro, το Netflix, αλλά και τους ήρωες στις σειρές του.

«Το τέλος του δεύτερου κύκλου για το Maestro, το έχω στο μυαλό μου. Δεν το έχω γράψει. Προς το παρόν γράφω την πρώτη τετράδα επεισοδίων, όπου σε δύο μήνες θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα για τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του δεύτερου κύκλου», είπε και παραδέχτηκε ότι έχει άγχος για την απήχηση που θα έχει η σειρά στο Netflix. «Στις 17 Μαρτίου θα παίξει σε όλες τις χώρες του κόσμου».

«Μου αρέσει να λέω ιστορίες»

Για τις δουλειές του, είπε: «Εμένα μου αρέσει να λέω ιστορίες, οπότε είμαι πολλοί εαυτοί παράλληλα. Ξεκινάω γράφοντας το σενάριο. Αμέσως μετά γίνομαι σκηνοθέτης, όπου αρχίζω και το κατασκευάζω αυτό που έφτιαξα στο σπίτι μου το βράδυ, που ακριβώς την ώρα που το γράφω ξέρω και πώς θα το φτιάξω.

»Ξέρω πώς θα αφηγηθώ την ιστορία και αμέσως μετά πάρα πολλές φορές μπαίνω και μπροστά από την κάμερα και έχω και έναν από τους ρόλους, έναν από τους ήρωες. Και μετά βέβαια, όταν τελειώσει το γύρισμα, ξεκινάει ένα άλλο ολόκληρο κεφάλαιο που λέγεται μοντάζ, που λέγεται μουσική. Στις ιστορίες μου πάντα η μουσική με έναν τρόπο είναι μετά το καστ ένας ήρωας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ήρωες είναι εδώ ανάμεσα μάς»

Για τους ήρωες στις σειρές του, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης τόνισε ότι δεν είναι εντελώς φανταστικοί: «Οι ήρωες είναι εδώ ανάμεσά μας, παντού, πάντα, ήταν για όλους νομίζω που γράφουν και λένε ιστορίες. Τα πιο ακραία, τα φαντάζομαι».

«Με την Μαρία Καβογιάννη έχουμε δουλέψει αρκετές φορές και την ξέρω πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε για την δημοφιλή ηθοποιό.

Όσο για την συνεργασία με την Χαρούλα Αλεξίου, την περιέγραψε ως εξής: «Δεν με άφηνε να το συνειδητοποιήσω. Έχει τέτοια ψυχή και τέτοια ενέργεια που δεν σε αφήνει να την βλέπεις σαν το μύθο Αλεξίου.

»Φυσικά, στην αρχή είχα ένα μικρό άγχος. Όταν πήγα σπίτι της, μιλούσα πάντα στον πληθυντικό και μια μέρα γυρνάει και μου λέει ‘Να σου πω αγόρι μου, σε παρακαλώ πάρα πολύ, μίλησέ μου στον ενικό’.

»Ήταν από τις πιο ωραίες συναντήσεις και εμπειρίες και ανυπομονώ να επαναληφθεί. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε πάλι τα γυρίσματα. Το βράδυ της έγραφα μια σκηνή και νομίζω ότι θα της αρέσει πάρα πολύ».

Πώς αντιμετωπίζει τις κριτικές

Ο Χριστόφος Παπακαλιάτης δήλωσε για τις κριτικές ότι παλαιότερα τις διάβαζε πιο συχνά. Στις κακές κριτικές θύμωνε και γινόταν έξαλλος, ενώ στις καλές χαιρόταν.

«Είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος εκτίθεται όλα αυτά τα χρόνια τόσο πολύ σε τέτοια διάρκεια, όπου πάντα μοιραία θα υπήρχε κριτική – και καλή και κακή. Άλλες φορές μου άρεσε, άλλες δεν μου άρεσε. Θα έπρεπε να με ρωτάς σε διαφορετικές δεκαετίες. Τώρα είμαι σε μια πολύ πιο σίγουρη φάση για το τι είναι αυτό που θέλω να πω, πώς θέλω να το πω και πώς θα το πω».

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η παραγωγή, ναι μεν είναι σημαντική, πολύ σημαντική, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος από πάνω με όραμα και με στόχο. Όταν έχει όραμα και στόχο προκειμένου η δουλειά να πάει κάπου, τότε συντονίζονται όλοι. Όταν ο καθένας κάνει το δικό του και δεν τους νοιάζει και πάρα πολύ, τότε είναι που γίνονται πράγματα, όχι όμορφα».

Και πρόσθεσε: «Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου πάρα πολλές φορές να χτυπάει πάρα πολλές πόρτες και να ζητάει χρήματα, προκειμένου να καταφέρω να έχω το τραγούδι που ήθελα, τη μουσική που ήθελα, το χώρο που ήθελα. Είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος ακριβώς επειδή είμαι 31, 32, 33 χρόνια στο χώρο, έχω μάθει όλα τα βήματα της παραγωγής και πώς να καταφέρνω και να κάνω αυτό που θέλω και αυτό που έχω γράψει το βράδυ στο χαρτί, την ιστορία, και να προσπαθώ».

Ακόμα είπε ότι θα ήθελε να ζει και στο εξωτερικό, αλλά δύσκολα αποχωρίζεσαι την Ελλάδα, όταν έχεις φτάσει σε μια ηλικία και έχεις δημιουργήσει πράγματα και έχεις αγαπήσει.

Για την πολιτική

«Είναι μια κατάσταση δύσκολη, παγκόσμια. Δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Μιλάω παγκόσμια. Είναι πολύ δύσκολη. Είναι πολύ απρόβλεπτη, είναι πολύ αντιφατική. Είναι πολύ σκληρή. Είναι δύσκολο πράγμα να είσαι πολιτικός στη σημερινή εποχή, και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Τα βλέπουμε, βιώνουμε μια κακή πλευρά της παγκοσμιοποίησης», τόνισε.

Στο ερώτημα αν θα έμπαινε στην πολιτική, απάντησε αρνητικά: «Δεν έχει σημασία αν έχεις όλη την καλή θέληση και αν έχεις την όρεξη να βοηθήσεις να στηρίξεις, να κάνεις κάτι. Δεν έχει σημασία αν θέλεις. Σημασία έχει αν μπορείς, αν είσαι και ικανός.

»Ο πολιτικός είναι και θέμα ταλέντου. Εγώ πιστεύω ότι είμαι πάρα πολύ καλός σε αυτό που κάνω. Περνάω καλά σε αυτό που κάνω. Το αγαπάω πάρα πολύ. Γιατί να το αφήσω, ενώ μπορεί να είμαι πολύ πιο χρήσιμος σε αυτό που κάνω; Την όποια πολιτική, καθότι είμαι πολιτικό ον, προτιμώ να την κάνω μέσα από τα σενάριά μου, μέσα από τις ιδέες μου, μέσα από αυτά που λένε οι ήρωές μου, παρά να πάω στη Βουλή».

Για το Maestro, που προβλήθηκε πρώτα στο MEGA και έγινε η πρώτη ελληνική σειρά που μπήκε στην πλατφόρμα του Netflix, είπε: «Εγώ επέλεξα λοιπόν να πω μια ιστορία και ο εχθρός σαν να λέμε να είναι η κοινωνία και οι παθογένειές της. Και ο ήρωάς μου πήγε και έμπλεξε μέσα σε αυτά, ακριβώς όπως έμπλεξα και εγώ σαν σεναριογράφος.

»Μέσα σε αυτά βούτηξα, μέσα σε αυτές τις ιστορίες, οπότε με έναν τρόπο, ναι, ήταν πολιτικό όλο αυτό και ελπίζω να πέρασα τα μηνύματα. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ο άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει να κουνάει το δάχτυλο», τόνισε.

Όσο για το τέλος του Maestro, όσα είπε ακούστηκαν αισιόδοξα για το μέλλον των ηρώων της δημοφιλούς σειράς: «Σε όλες μου τις δουλειές, ο χαρακτήρας μου υπάρχει και πάντα τείνω προς την ισορροπία σαν άνθρωπος. Θέλω να πιστεύω ότι, όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, με έναν τρόπο νομοτελειακά το καλό κερδίζει, μπορεί να αργεί αλλά κερδίζει».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024