Ουκρανία: Η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico μια από τις σημαντικότερες επιθυμίες της ουκρανικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα
Κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία. Όμως, όπως αναφέρει το Politico, στις βαλίτσες τους δεν μεταφέρουν υποσχέσεις για γρήγορη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Για την ακρίβεια, το πολιτικό δίκτυο αναφέρει ότι η ουκρανική ηγεσία θα έρθει αντιμέτωπη με μια ψυχρολουσία, στηρίζοντας αυτή την άποψη σε προσχέδιο ανακοίνωσης που αναμένεται να εκδοθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής και το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του μέσου.
Όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο, η δήλωση όχι μόνο δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η Ουκρανία – ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε στο Politico μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει σε ένταξη εντός δύο ετών – αλλά περιλαμβάνει μόνο ασαφείς διαβεβαιώσεις για συνέχιση της διαδικασίας όταν και μόνο όταν καλυφθούν τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ.
«Η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα όταν όλες οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει η γνωμοδότηση της Κομισιόν καλυφθούν», αναφέρει το προσχέδιο. «Η Ουκρανία έχει υπογραμμίσει τη θέλησή της να ανταποκριθεί στις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό».
Όροι και προϋποθέσεις
Αυτές οι διατυπώσεις έρχονται έπειτα και από έντονες προειδοποιήσεις εκ μέρους κρατών-μελών κατά των υπερβολικών υποσχέσεων προς την Ουκρανία σε σχέση με τις πιθανότητες ένταξής της. Το Κίεβο έχει εκφράσει την επιθυμία του το ζήτημα να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με αρκετούς ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους. Αν και οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ δεν θα παρευρεθούν στη σύνοδο της Παρασκευής, αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιλαμβάνει τους 27 ηγέτες, έχουν έρθει σε επικοινωνία με τα κράτη-μέλη για να καταλήξουν στο τελικό μήνυμα.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες μετέτρεψαν επισήμως την Ουκρανία σε υποψήφιο μέλος σε χρόνο ρεκόρ. Όμως, το Politico υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ πιο απλή από την γρήγορη ολοκλήρωση των απαιτητικών διαπραγματεύσεων που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση μιας υποψήφιας χώρας με τα ευρωπαϊκά συστήματα, κανόνες και κανονισμούς, τα οποία χαρακτηρίζει «βυζαντινά». Η διαδικασία συχνά απαιτεί πολλά χρόνια και συχνά καταλήγει σε αδιέξοδο για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Διχασμός στο εσωτερικό του μπλοκ
Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό της ΕΕ επικρατεί διχογνωμία για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας.
«Υπάρχουν εμφανείς εντάσεις με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής από τη μια πλευρά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη», δήλωσε στο πολιτικό δίκτυο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ρόλο στη συζήτηση διαδραματίζει και η ένταση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον στο ποιος θα προσφέρει περισσότερα στους Ουκρανούς», σχολίασε.
Παρόλα αυτά, αν και δεν αναμένεται κάποια πρόοδος στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης.
«Και μόνο το γεγονός ότι πραγματοποιούμε σύνοδο σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση» είναι σημαντικό, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.
Πράγματι, μεγάλος αριθμός σημαντικών ηγετών και επιτρόπων της ΕΕ αναμένεται να βρεθούν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.
Πρόοδος σε σημαντικούς τομείς
Επίσης, πρόοδος εκτιμάται ότι θα σημειωθεί πράγματι σε ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην ελεύθερη κυκλοφορία βιομηχανικών ειδών, την άρση των δασμών επί των ουκρανικών εξαγωγών για έναν ακόμη χρόνο, την ένταξη της Ουκρανίας σε πρόγραμμα πληρωμών που διευκολύνει τις τραπεζικές μεταφορές σε ευρώ και την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη ζώνη δωρεάν roaming της ΕΕ.
Επιπλέον, στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνεται το σχέδιο 10 σημείων του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόκληση της ανοικοδόμησης που αντιμετωπίζει πλέον η Ουκρανία και τα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων, με την ΕΕ να αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους €25 εκατ.
Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος στέλνει «ισχυρό σήμα υποστήριξης σε μια χώρα που έχει πέσει θύμα επιθετικότητας και υπογραμμίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να πετύχει μια δίκαιη ειρήνη στο τέλος αυτού του πολέμου. Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα το οποίο και ασκεί. Και μόνο αυτή μπορεί να είναι η βάση για μια δίκαιη ειρήνη».
Ο δρόμος προς τις μεταρρυθμίσεις
Το έγγραφο που επικαλείται το Politico αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για «συνεκτική και συνεπή εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων» που να ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, αναφερόμενο κυρίως στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.
Αν και η Ουκρανία πρόσφατα ανακοίνωσε αλλαγές στη λειτουργία του δικαστηρίου και ιδίως στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται οι δικαστές, η Επιτροπή της Βενετίας, ένα επιφανές συμβουλευτικό σώμα που περιλαμβάνει συνταγματολόγους, παραμένει ανήσυχο για τις εξουσίες και τη σύσταση του σώματος που επιλέγει τους υποψήφιους για τις έδρες.
Ο Σμίχαλ δήλωσε στο Politico αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα. Το Κίεβο επιδιώκει να δείξει ότι καταπολεμά τη διαφθορά εν μέσω ανησυχιών εκ μέρους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις