Βρετανία: Η υπουργός Παιδείας μιλούσε για τα εργασιακά με Rolex 11.000 ευρώ
Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία με την υπουργό Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν για τις ενδυματολογικές της επιλογές ενώ μιλούσε για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και την απεργιακή κοινητοποίηση.
Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία με την υπουργό Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν καθώς σε τοποθετήσεις τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ζητούσε από τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές στα πανεπιστήμια να είναι «ρεαλιστές» αναφορικά με το μισθολογικό τους καθεστώς, την ώρα που η ίδια εμφανίστηκε φορώντας ένα ρολόι μάρκας Rolex αξίας 11.000 ευρώ.
Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντάς τους ότι το να υποχωρήσει στα αιτήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών απλά θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.
«Αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό για εμάς είναι να δώσουμε αυξήσεις μισθών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό σε ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού και να επιδεινώσουμε τον πληθωρισμό για όλους. Δεν είναι οικονομικά συνετό κάτι τέτοιο. Πρέπει να φροντίσουμε όλους τους τομείς στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC.
Μάλιστα η Γκίλιαν Κίγκαν χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις διαδηλώσεις οι οποίες έκανε έως και μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπάλληλους, οδηγούς τρένων και καθηγητές πανεπιστημίου στη Βρετανία, να κατέβουν στους δρόμους στη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία μέσα σε μια γενιά, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.
Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί απέργησαν, η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που παίρνει μέρος στην απεργία, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης 500.000 ανθρώπων –ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.
Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά σύμφωνα με τη Daily Mail που η Κίγκαν δέχεται πυρά για το ακριβό της ρολόι με την ίδια σε δηλώσεις της τον περασμένο Δεκέμβρτιο στο LBC radio, είχε αναφέρει πως επρόκειτο για ένα δώρο από τον σύζυγό της για τα 50α της γενέθλια
Οι γονείς της Συντηρητικής υπουργού σύμφωνα με τη Daily Mail ανήκαν στην εργατική τάξη με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι η ίδια εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών. Ωστόσο παρότι δώρο σίγουρα να φοράς ένα τόσο ακριβό ρολόι και να μιλάς για τα εργασιακά είναι τουλάχιστον ατυχές.
Αυξήσεις μισθών ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Η Μέρι Μπούστεντ, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκπαιδευτικοί στο συνδικάτο της νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την απεργία καθώς η μείωση των αποδοχών τους σημαίνει ότι πολλοί αποχωρούν από τον κλάδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αυτοί που μένουν πίσω.
«Τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε μια πραγματικά καταστροφική μακροπρόθεσμη μείωση στο μισθό τους», δήλωσε η ίδια, έξω από σχολείο του νότιου Λονδίνου. «Κανείς από τους ανθρώπους πίσω μου δεν θέλει να απεργήσει σήμερα, αλλά λένε, με μεγάλη απροθυμία, ότι έως εδώ και ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».
Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% –το υψηλότερο επίπεδο σε 4 δεκαετίες– η Βρετανία καταγράφει κύμα κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες σε διάφορους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και τις μεταφορές, οι υπάλληλοι στις αποθήκες της Amazon και το προσωπικό των ταχυδρομείων.
Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλύπτεται το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, που όπως λένε τους δημιουργεί άγχος και τους κάνει να νιώθει ότι τους υποτιμούν και ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Έξω από το σχολείο Bishop Thomas Grant School στο Στρίθαμ του νότιου Λονδίνου, η Νατάσα Ντε Στέφανο-Χάνεϊ, δασκάλα τα τελευταία 14 χρόνια, δήλωσε ότι αυτή η χειρότερη περίοδος για την εκπαίδευση που μπορεί να θυμηθεί.
«Ίσως πριν από 10 χρόνια θα μπορούσα να προτείνω τη διδασκαλία ως καριέρα και τώρα είμαι από τους δασκάλους που δεν το συνιστούν», δήλωσε. «Αν και αγαπώ τη διδασκαλία, είναι απλά τόσο δύσκολο, τόσο κουραστικό. Δεν υπάρχουν αρκετοί από εμάς που να κάνουν όλη τη δουλειά που χρειάζεται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις