Palantir, η εταιρεία που βοηθά την εμπόλεμη Ουκρανία να σημαδεύει
Στενή συνεργασία του Κιέβου με εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες και στον αμερικανικό στρατό.
Μια αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία φαίνεται πως είναι σημαντικός σκιώδης παίκτης στην προσπάθεια της Ουκρανίας να απωθήσει τη ρωσική εισβολή.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί λογισμικό της Palantir για εντοπίζει στόχους και να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις, αποκάλυψε ο Άκεξ Καρπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.
Η Palantir «ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της στόχευσης στην Ουκρανία» δήλωσε ο Καρπ σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Καρπ ήταν ο πρώτος επικεφαλής μεγάλης εταιρείας που συνάντησε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την έναρξη της εισβολής πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Η εταιρεία, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο, έχει έκτοτε ανοίξει γραφεία στην Ουκρανία.
Μιλώντας τον περασμένο μήνα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Palantir στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε πως η τεχνολογία της εταιρείας επιτρέπει την παρακολούθηση των εξελίξεων στο μέτωπο σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα επίγνωσης καταστάσεων της Palantir, το οποίο καθοδηγεί τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων, επέτρεψε στην Ουκρανία να παρακολουθεί τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων, πρόσθεσε ο Φεντόροφ.
Η Palantir, η οποία ιδρύθηκε το 2003 από τον Καρπ και τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Πίτερ Τιλ, προωθεί το λογισμικό της ως εργαλείο ταχείας λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη πόρων, αξιοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους και κοινωνικά δίκτυα για την απεικόνιση των θέσεων του εχθρού.
Ο Καρπ αναγνωρίζει ωστόσο ότι η χρήση λογισμικού που λαμβάνει ανεξάρτητα αποφάσεις εγείρει σημαντικά ερωτήματα.
«Υπάρχουν τεράστια ηθικά ζητήματα στο πεδίο της μάχης» δήλωσε σε εκδήλωση της Palantir στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.
«Ποιος ευθύνεται αν χρησιμοποιήσεις έναν αλγόριθμο για να παραγάγεις μια στρατιωτική απόφαση που πάει στραβά;» διερωτήθηκε.
H Palantir πουλά τις υπηρεσίες της και σε άλλες κυβερνήσεις, όπως τη βρετανική, η οποία χρησιμοποίησε το λογισμικό της εταιρείας για την παρακολούθηση της πανδημίας.
Πρόσφατα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε νέα συμφωνία με την Palantir ύψους 75 εκατ. λιρών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις