Νίκος Δένδιας: Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση, με προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γιατί «αντιμετωπίζει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, προερχόμενο μάλιστα από σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Την ανάγκη για προσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, με μια στρατηγική που αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, με στοχευμένες δράσεις και εθνική ομοψυχία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην έκθεση «Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.
Ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της διατήρησης του «υψηλού κεκτημένου της εθνικής συνεννόησης», ο Νίκος Δένδιας τόνισε προέταξε ότι «η στράτευση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί απαραίτητο παράγοντα εθνικής επιβίωσης».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού»
«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αντιμετωπίζει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, προερχόμενο μάλιστα από σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Εφαρμόζουμε μια στρατηγική που αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Με στοχευμένες δράσεις, όχι κοινότυπες διαπιστώσεις. Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν ρόλο ενεργητικό και δραστήριο (από την ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης για τα «Δώρα Διπλωματίας» στο Ζάππειο). pic.twitter.com/yxy1KQXowq
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 1, 2023
«Να μην μονοπωλείται ο πατριωτισμός»
Και επισήμανε ότι απαραίτητη παράμετρος είναι να μην γίνεται αποδεκτή η απόπειρα της μονοπώλησης του πατριωτισμού.
«Οφείλουμε ως κοινωνία να αγνοούμε κάθε κραυγή πατριδοκαπηλίας, κάθε εθνικολαϊκιστική έκλαμψη θράσους», ανέφερε και προσέθεσε: «Θυμηθείτε τους εθνοκάπηλους της Χρυσής Αυγής. Νεοναζιστές που επικαλούνταν τα εθνικά σύμβολα δίπλα στον αγκυλωτό σταυρό».
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε υπερήφανος «για τη σημαντική ενίσχυση του κεκτημένου της εθνικής συναίνεσης τα τελευταία τριάμυσι χρόνια», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στους πρώην υπουργούς Εξωτερικών.
«Διαχρονική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ενημερώνει, να διαβουλεύεται με τα υπόλοιπα κόμματα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι, επίσης, υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνομιλούν και να συμβουλεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα.
»Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν πάντα διαφωνίες, όμως αυτό δεν επιτρέπει να διαρραγεί το αρραγές μέτωπο στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Ουδείς δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο πατριώτη από τους άλλους», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Η έκθεση αποτυπώνει την ανάπτυξη των συμμαχιών μας»
Στη συνέχεια, μίλησε για την έκθεση, αναφέροντας πως είναι μια πρώτη απόπειρα αναβίωσης στιγμών διπλωματίας των τελευταίων 20 και πλέον ετών.
Βάση αποτέλεσαν, όπως σημείωσε, τα αντικείμενα που βρίσκονταν στις αποθήκες του υπουργείου Εξωτερικών ή προσφέρθηκαν από τους «υπουργούς Εξωτερικών του 21ου αιώνα», τους οποίους ευχαρίστησε θερμά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο φωτογραφικό υλικό και σε κάποια δώρα τούρκων αξιωματούχων, τονίζοντας ότι αναδεικνύουν τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για διάλογο, αλλά και τη διαχρονική προσήλωσή της Ελλάδας σε αυτόν.
Επίσης, σημείωσε ότι μέσα από το υλικό της έκθεσης φαίνονται και η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων και συμμαχιών με χώρες της περιοχής μας και του αραβικού κόσμου, η εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο και την Ινδία, καθώς και η συνεπής παρουσία της χώρας μας σε διεθνείς Οργανισμούς, με επιτυχημένες προεδρίες στην ΕΕ το 2003 και το 2014, στον ΟΑΣΕ το 2009, αλλά και τα «ανοίγματα πέραν του γνωστού ορίζοντα», ιδίως στην Ασία και την Αφρική, όπως στην Γκαμπόν και την Γκάνα, τις οποίες ο ίδιος επισκέφθηκε.
Η έκθεση είναι μια 1η απόπειρα αναβίωσης στιγμών διπλωματίας τα τελευταία 20 + έτη, με τα συμβολικά δώρα που μας θυμίζουν σημαντικά γεγονότα & συναντήσεις (ομιλία στην έκθεση «Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού»). pic.twitter.com/cPMjnh19qi
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 1, 2023
«Η Κύπρος δεν κείται μακράν»
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στους «άρρηκτους δεσμούς» της Ελλάδας με την Κύπρο, με αφορμή ορισμένα αντικείμενα της έκθεσης και υπογράμμισε:
«Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν κείται μακράν. Ουδέποτε επί δημοκρατικών κυβερνήσεων η Κύπρος έκειτο μακράν. Και θα ήθελα να αποκαταστήσω μια αδικία: Η φράση αυτή ουδέποτε ελέχθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως επιδιώχθηκε από νοσταλγούς της χούντας να του αποδοθεί».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Ελισάβετ Παπαζώη, Σπύρος Φλογαΐτης, Γιάννης Αμανατίδης, Σπύρος Κουβέλης, Δημήτρης Κούρκουλας και Γιάννης Βαληνάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις