Ιράν: Κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισφαχάν και υπόσχεται εκδίκηση
Το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση μετά την επίθεση με drone που δέχθηκε.
- Σαρωτικοί έλεγχοι για το αφορολόγητο των γονικών παροχών
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε στρατιωτικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, και υποσχέθηκε εκδίκηση γι’ αυτό το τελευταίο επεισόδιο σ’ έναν μυστικό πόλεμο που διεξάγεται από καιρό.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ επικρατεί ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και για το γεγονός ότι προμηθεύει με όπλα -περιλαμβανομένων «μη επανδρωμένων αεροσκαφών-καμικάζι»- τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, καθώς και σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες στο Ιράν.
Επιστολή στον ΟΗΕ
Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαεΐντ Ιραβανί δήλωσε πως «η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το Ισραήλ» για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και για την οποία η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως δεν προκάλεσε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.
«Το Ιράν επιφυλάσσεται του νόμιμου και εγγενούς δικαιώματός του να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλειά του και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απειλή ή αδικοπραγία του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) οπουδήποτε και οποτεδήποτε το κρίνει απαραίτητο», αναφέρει ο Ιραβανί στην επιστολή.
«Αυτή η δράση του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο», τονίζει.
Οι δηλώσεις του Ισραήλ που προηγήθηκαν
Το Ισραήλ έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι πρόθυμο να πλήξει ιρανικούς στόχους, αν η διπλωματία δεν καταφέρει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά δεν σχολιάζει συγκεκριμένα περιστατικά.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν τελματώσει από το Σεπτέμβριο. Βάσει της συμφωνίας, από την οποία αποσύρθηκε η Ουάσινγκτον το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Το Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ ότι σχεδιάζει επιθέσεις χρησιμοποιώντας πράκτορες μέσα στο ιρανικό έδαφος.
Τον Ιούλιο η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως συνέλαβε μια ομάδα κούρδων σαμποτέρ που εργάζονταν για το Ισραήλ και σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα «ευαίσθητο» κέντρο αμυντικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν.
«Ο εξοπλισμός και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Ισφαχάν είχαν μεταφερθεί στο Ιράν με τη βοήθεια αντεπαναστατικών οργανώσεων, που έχουν τη βάση τους στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τις διαταγές ξένης υπηρεσίας ασφαλείας», μετέδωσε χθες, Τετάρτη, το ιρανικό Nournews.
Στην επαρχία του Ισφαχάν υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένης εκείνης της Νατάνζ, που αποτελεί τη βάση του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και στην οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι έκανε σαμποτάζ το 2021. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εκρήξεις και πυρκαγιές γύρω από ιρανικές στρατιωτικές, πυρηνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις