Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
O Δίας μόλις ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό φεγγαριών

O Δίας μόλις ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό φεγγαριών

Νέος νικητής στην κόντρα μεταξύ γιγάντων.

Το Ηλιακό Σύστημα τραντάζεται συθέμελα από τη μεγάλη ανατροπή.

Ο Δίας μόλις ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό γνωστών φυσικών δορυφόρων.

Τουλάχιστον για την ώρα, αφού o πόλεμος μεταξύ των δύο γιγάντων μπορεί να μην έχει ακόμα κριθεί.

Σύμφωνα πάντως με τον τελευταίο απολογισμό, τα φεγγάρια του Δία αυξάνονται από τα 80 στα 92, αφήνοντας πίσω τον Κρόνο που περιτριγυρίζεται από 83 γνωστούς δορυφόρους.

Τα 12 νέα φεγγάρια του Δία ανακαλύφθηκαν πριν από το 2019, μόλις τώρα όμως αναγνωρίστηκαν επίσημα ως δορυφόροι από το Κέντρο Ελάσσονων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας.

Κάθε χρωματιστή γραμμή αντιστοιχεί στην τροχιά ενός δορυφόρου του Δία. Το διάγραμμα δεν είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες ανακαλύψεις (Scott Sheppard)

Όπως αναφέρει το Sky & Telescope, όλοι νέοι δορυφόροι είναι μικροί, με διάμετρο μερικών χιλιομέτρων. Κινούνται σε μεγάλη απόσταση από τον Δία και χρειάζονται περισσότερο από 340 ημέρες για να συμπληρώσουν μια περιφορά.

Μάλιστα 9 από τα νέα φεγγάρια κινούνται ανάποδα, στην αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι ο πλανήτης και οι περισσότεροι δορυφόροι του.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι πρόκειται για αδέσποτους αστεροειδείς που παγιδεύτηκαν σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, γνωστά ως δορυφόροι του Γαλιλαίου. Από αριστερά, κατά σειρά απόστασης από τον Δία: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ (NASA/JPL/DLR)

Όπως εξηγεί ο Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie, ο αστρονόμος που ανακάλυψε τα περισσότερα νέα φεγάρια, όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας μικρός δορυφόρος στον Δία, τόσο πιο δύσκολο είναι να παρατηρηθεί, καθώς χάνεται εύκολα στη λάμψη του φωτός που ανακλάται από τον ίδιο τον πλανήτη.

Επιπλέον, για να αναγνωριστεί ένα σώμα ως δορυφόρος πρέπει να παρατηρηθεί να συμπληρώνει τουλάχιστον μία περιφορά ώστε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ότι βρίσκεται πράγματι σε τροχιά.

Ο Δίας, πάντως, δεν αποκλείεται να χάσει και πάλι τα σκήπτρα.

Πρόσφατη μελέτη υπολόγιζε ότι ο Κρόνος περιτριγυρίζεται από περισσότερα σώματα με διάμετρο άνω των 3 χιλιομέτρων, πολλά από τα οποία είναι θραύσματα αρχαίων συγκρούσεων.

Αν όλα αυτά τα αντικείμενα αναγνωριστούν ως φεγγάρια, ο Κρόνος θα επιστρέψει στην κορυφή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024