BBC: «Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσινγκτον» – Ειδικοί μιλούν για το κατασκοπευτικό αερόστατο στις ΗΠΑ
Ειδικοί αναλύουν τους πιθανούς λόγους που το Πεκίνο έστειλε ένα κατασκοπευτικό αερόστατο στους ουρανούς των ΗΠΑ, τη στιγμή που κατέχουν δορυφόρους.
Απαντήσεις στα πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση ενός κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ έρχεται να δώσει άρθρο του BBC με τη βοήθεια ειδικών. Αρκετοί από αυτούς παραδέχονται πως το Πεκίνο ενδεχομένως να θέλει να στείλει ένα «μήνυμα» στις ΗΠΑ, ενώ ο εντοπισμός του μπαλονιού ενδεχομένως να ήταν και στόχος.
Η είδηση ήρθε στο φως λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για να δώσει «πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
«Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσιγκτον. Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεχή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο’, χωρίς να πυροδοτούμε σοβαρά τις εντάσεις’’. ‘’Και τι καλύτερο εργαλείο για αυτό από ένα φαινομενικά αβλαβές μπαλόνι» σημείωσε στο BBC ο αναλυτής Χι Γιουάν Μίνγκ.
Το άρθρο του BBC αναφέρει πως τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι μία από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης. Ο ιαπωνικός στρατός τις χρησιμοποίησε για να εκτοξεύσει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
HAPPENING NOW: Photo shows the massive Chinese spy balloon over Montana.
U.S. military is tracking the balloon. pic.twitter.com/RS52mQE9Og
— Antonio Sabato Jr (@AntonioSabatoJr) February 3, 2023
«Έχουν άλλα μέσα για να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές υποδομές ή όποιες πληροφορίες ήθελαν να λάβουν. Το μπαλόνι ήταν ένα ‘σήμα’ στους Αμερικανούς, αλλά ήθελαν να δουν πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί», εξήγησε ο Δρ Μπέντζαμιν Χο στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης.
Ο Χο σημειώνει μάλιστα πως στόχος του Πεκίνου ενδεχομένως να ήταν και ο εντοπισμός του μπαλονιού από τις ΗΠΑ.
«Είναι πιθανό ο εντοπισμός να ήταν ο στόχος. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποίησε το μπαλόνι για να αποδείξει ότι έχει μια εξελιγμένη τεχνολογική ικανότητα να διεισδύσει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει μια σοβαρή κλιμάκωση. Από αυτή την άποψη, ένα μπαλόνι είναι μια πολύ ιδανική επιλογή», είπε.
Τα πλεονεκτήματα ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού
Τέτοια μπαλόνια πετούν συνήθως στα 80.000-120.000 πόδια (24.000-37.000 μέτρα), πολύ πάνω από το υψόμετρο των εμπορικών πτήσεων. Τα μαχητικά αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις συνήθως δεν πετούν πάνω από 65.000 πόδια (20.000 μέτρα), αν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη όπως το U-2 έχουν ανώτατο επιχειρησιακό όριο 80.000 πόδια ή και περισσότερο (24.000 μέτρα). Είναι πολύ φθηνότερα από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, και μπορούν να παρακολουθούν μια συγκεκριμένη περιοχή για μεγαλύτερες περιόδους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των δορυφορικών παρατηρήσεων.
Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μπαλόνια μπορούν να εξοπλιστούν με σύγχρονη τεχνολογία, όπως κατασκοπευτικές κάμερες και αισθητήρες ραντάρ, και υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση μπαλονιών για επιτήρηση – το κύριο εκ των οποίων είναι ότι είναι λιγότερο δαπανηρά και ευκολότερα στην ανάπτυξη από τα drones ή τους δορυφόρους, ενώ παρακολουθούν την περιοχή – στόχο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Η κίνηση ενός δορυφόρου, από την άλλη πλευρά, περιορίζεται από την τροχιά του.
Η Κίνα δεν έχει παραδεχτεί ακόμη πως το μπαλόνι είναι δικό της, παρά μόνο πως ελέγχει την κάθε πληροφορία που έχει λάβει σχετικά με αυτό. «Διεξάγεται έλεγχος», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και οι υπερβολές δεν βοηθούν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα, ο Άρθουρ Μισέλ του Συμβουλίου του Κάρνεγκι για την Ηθική στις Διεθνείς Σχέσεις δηλώνει ότι είναι απίθανο κάποιος άλλος να ευθύνεται. «Το (υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ) πιθανότατα δεν θα έλεγε ότι πρόκειται για ένα κινεζικό μπαλόνι, εκτός εάν έχουν αρκετά υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι αυτό είναι» εξήγησε.
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα κέντρα απέλασης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος