CNN: Ο Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο δεν είναι τόσο καλοδεχούμενος όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Το Πεκίνο θεωρεί ότι αν πέσει η Μόσχα θα έρθει και η δική του σειρά, γράφει το CNN.
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Στους δύο τρίτος δεν χωρεί. Και μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ, η χώρα που περισσεύει είναι η κουρασμένη αμερικανική υπερδύναμη.
Αν ο Άντονι Μπλίνκεν πήγαινε στην Κίνα, όπως ήταν προγραμματισμένο για τις επόμενες μέρες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του εντοπισμού του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ, δεν θα απολάμβανε τον ενθουσιασμό που εισέπραξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έναν χρόνο πριν.
Σχέση «χωρίς όρια»
Ήταν η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και ο Σι Τζινπίνγκ είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Ρώσο ομόλογο του, κάνοντας λόγο για μια συνεργασία «χωρίς όρια» ανάμεσα στις χώρες τους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στα ουκρανικά εδάφη, αλλά και πάλι ο κινεζικός παράγοντας δεν άλλαξε γνώμη. Επίσημα κράτησε ίσες αποστάσεις, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση, απέφυγε ωστόσο να καταδικάσει τις επεκτατικές διαθέσεις του Πούτιν, ενώ άφησε αιχμές για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην όλη κατάσταση.
Έναν χρόνο μετά η Κίνα, αφού εγκατέλειψε την οικονομικά επιζήμια πολιτική της μηδενικής ανοχής κατά του Covid, έχει ρίξει τους τόνους στην εξωτερική πολιτική και έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης.
Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους αναλυτές τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που λέγεται ότι θα φάνε… κινέζικο του επόμενους μήνες, θα δουν μια Κίνα που θα επιμείνει στη θέση «της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας» σε αυτόν τον πόλεμο.
Για όλα φταίει…το εμπόριο
Πίσω όμως από τις διπλωματικές αβρότητες τα νούμερα διηγούνται μια διαφορετική ιστορία. Για την ακρίβεια η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ανθεί και ενδυναμώνεται, όπως αποδεικνύουν τα εμπορικά στοιχεία, οι διπλωματικές τους επαφές και οι προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις.
Όπως γράφει το CNN το Πεκίνο εξακολουθεί να βλέπει τη Μόσχα ως παράγοντα κλειδί για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της και την δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ ξανά να έχουν την πρωτοκαθεδρία.
«Δεν υπάρχει μετάνοια από την πλευρά της Κίνας», σημειώνει ο Αλεξάντερ Γκαμπέβ, από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. «Η Κίνα απλά εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την κρίση», υπογραμμίζει.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του ρωσικού πολέμου στα ουκρανικά εδάφη ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Κινέζο ομόλογο του κατά της παροχής στρατιωτικής στήριξης στον Ρώσο ηγέτη.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έναν χρόνο μετά δεν έχουν στοιχεία, που να υποστηρίζουν το αντίθετο. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι κρατικές κινεζικές εταιρείες έχουν πουλήσει στη Ρωσία μη θανατηφόρο εξοπλισμό, κάτι που το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.
Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει μάλιστα ότι κινείται εποικοδομητικά με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, παρότι το εμπόριο της με την ρωσική ηγεσία έχει αυξηθεί κατά 30% το 2021.
Για το λόγο αυτό άλλωστε διέθεσε 1.28τρισ. γουάν (190δισ. δολάρια) για την οικοδόμηση δύο γεφυρών, που διευκολύνουν το εμπορικό τους αλισβερίσι πάνω από ένα βασικό ποταμίσιο σύνορο τους.
Οι ΗΠΑ στη γωνία
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει προσκληθεί από την Κίνα ούτε για βιντεοκλήση, ενώ και η διευρυνόμενη σχέση ασφαλείας ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία προκαλεί την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία.
Ο Ζαν Πιερ Γκαμπεστάν, επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Διακυβέρνησης και Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου Hong Kong Baptist, εξηγεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια αλλαγή στην κινεζική εξωτερική πολιτική, αντίθετα επιβεβαιώνουν τον στόχο της να αυξήσει την επιρροή της στα Ηνωμένα Έθνη.
«Η σχέση με τη Ρωσία έχει να κάνει με τα εξωτερικά ενδιαφέροντα της Κίνας… που αποσκοπούν στον περιορισμό της επιρροής των ΗΠΑ και όλου του συστήματος των συμμάχων τους εξίσου στην Ευρώπη και την Ασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο το Πεκίνο θα εγκαταλείψει τη Μόσχα, αφού θεωρεί ότι σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Κρεμλίνου, θα έρθει και η σειρά της δικής του κομμουνιστικής ηγεσίας.
Παρόλα αυτά η Κίνα στην προσπάθεια της να ανακάμψει οικονομικά, ξέρει καλά ότι δεν πρέπει να σπάσει αυγά με τη Δύση, γι’ αυτό και για την ώρα δεν πρόκειται να τραβήξει το σχοινί ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Ευρώπη, καταλήγει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις