Η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στη Μιανμάρ επέκτεινε τον στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρες επαρχίες όπου ο στρατός είναι αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση ανταρτών, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού την Τετάρτη παρέτεινε για έξι μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η χούντα επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε 37 περιφέρειες οκτώ κρατιδίων και επαρχιών.

Χάος μετά το πραξικόπημα

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Η καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν προκάλεσε το ξέσπασμα ή την αναζωπύρωση συγκρούσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση καταδεικνύει ότι η χούντα αναζητεί νέους τρόπους για να εξαλείψει την αντίσταση στις περιοχές όπου είναι ενεργοί αντάρτες που μάχονται κατά του πραξικοπήματος.

Η επέκταση του στρατιωτικού νόμου έχει στόχο «να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις δραστηριότητες για την εγγύηση της ασφάλειας, του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της τοπικής ηρεμίας», αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Τα στρατοδικεία θα εξετάζουν τις ποινικές υποθέσεις

Βάσει του στρατιωτικού νόμου, τα στρατοδικεία θα εξετάζουν τις ποινικές υποθέσεις, από την εσχάτη προδοσία ως την απαγόρευση «διασποράς ψευδών ειδήσεων», μια κατηγορία την οποία ο στρατός χρησιμοποιεί για να φυλακίζει δεκάδες δημοσιογράφους.

Όσοι καταδικάζονται από στρατοδικεία δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, με εξαίρεση όσους καταδικαστούν σε θάνατο, με την εκτέλεση της ποινής αυτής να πρέπει να εγκρίνεται από τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, εξηγεί η εφημερίδα.

Στις περιφέρειες στις οποίες επεκτάθηκε ο στρατιωτικός νόμος ο στρατός της Μιανμάρ βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με «τις δυνάμεις άμυνας του λαού», που μάχονται κατά της χούντας, αλλά και με παραστρατιωτικές οργανώσεις εθνοτικών ομάδων.

Στρατιωτικός νόμος ισχύει ήδη σε περιοχές της Γιανγκόν και της Μάνταλεϊ, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Μιανμάρ.

Χθες Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθυστερώντας ντε φάκτο τη διεξαγωγή εκλογών τις οποίες η χούντα έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ως τον Αύγουστο.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των περιφερειών της χώρας δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού.

Περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή του στρατού μετά το πραξικόπημα και περισσότεροι από 18.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ