Τουρισμός: Τι έγινε τελικά με τον κοροναϊό και τους κινέζους τουρίστες;
Μήπως τελικά η κινητοποίηση της Δύσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID από τους κινέζους τουρίστες ήταν υπερβολική;
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Οταν η Κίνα εγκατέλειψε απότομα την πολιτική της «μηδενικής COVID», επιταχύνοντας την επέλαση των λοιμώξεων και των θανάτων, πολλοί φοβήθηκαν ένα παρατεταμένο κύμα της πανδημίας που θα σάρωνε πόλεις και χωριά. Τώρα όμως, δύο μήνες αργότερα, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει και η κυβέρνηση δείχνει να στρέφει την προσοχή της στην οικονομική ανάκαμψη.
Μήπως τελικά η κινητοποίηση της Δύσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID από τους κινέζους τουρίστες ήταν υπερβολική; Ή ίσως είναι νωρίς για να το κρίνουμε, καθώς υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων της μόλυνσης;
Οι γιατροί που κινητοποιήθηκαν σε όλη την Κίνα για να περιθάλψουν τα κρούσματα COVID πιστοποιούν ότι ο αριθμός των ασθενών έχει μειωθεί, καθώς η κορύφωση σημειώθηκε «στα τέλη Δεκεμβρίου 2022».
«Τώρα η πανδημία έχει ήδη ξεχαστεί από το μυαλό των ανθρώπων» δήλωσε τηλεφωνικά στους «New York Times» ο Γκάο Σιαομπίν, γιατρός μιας μικρής πόλης στην Ανατολική Κίνα. «Κανείς δεν φοράει μάσκες πουθενά. Ολα έχουν χαθεί».
Η λογοκρισία
Ο πραγματικός απολογισμός της επιδημίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι καλύπτονται από λογοκρισία και κακή συλλογή δεδομένων.
Επισήμως, η Κίνα έχει αναφέρει σχεδόν 79.000 επιβεβαιωμένους θανάτους που σχετίζονται με COVID και συνέβησαν σε νοσοκομεία από τις 8 Δεκεμβρίου. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση, καθώς δεν περιλαμβάνονται θάνατοι εκτός νοσοκομείων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα ελπίζει να προσπεράσει τέτοιου είδους ζητήματα και να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έχει πληγεί από τα λουκέτα. Το κύρος της κυβέρνησης και η αποκατάσταση της ανάπτυξης θα στηριχθούν τώρα σε μεγάλο βαθμό στο κατά πόσον μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων και για μια μεγάλη δεξαμενή άνεργων νέων και πτυχιούχων.
«Η αυγή είναι ακριβώς μπροστά μας» είπε ο πρόεδρος Σι σε ομιλία του στις 20 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Ετους.
Οι ταξιδιώτες
Οι Κινέζοι άρχισαν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας. Πότε θα αρχίσουν μαζικά να πετούν προς το εξωτερικό και πάλι;
Προτού η πανδημία του κορονοϊού παραλύσει τα διεθνή ταξίδια το 2020, η Κίνα έστελνε περισσότερους ταξιδιώτες στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη αγορά, με περίπου 150 εκατομμύρια κινέζους τουρίστες να ξοδεύουν 277 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2018, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ακαδημίας Τουρισμού της Κίνας.
Αυτή η εκροή σταμάτησε το 2020 και το τελευταίο έτος, ακόμα και όταν χώρες σε όλον τον κόσμο χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Κίνα διατήρησε μια διεθνή ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες της στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής COVID».
Στις 8 Ιανουαρίου, η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορά της, επιτρέποντας στους ξένους ταξιδιώτες να εισέλθουν και στους κινέζους κατοίκους να πάνε στο εξωτερικό. Ορισμένοι στον ταξιδιωτικό κλάδο προέβλεπαν μια πλημμύρα διεθνών κινέζων ταξιδιωτών, αφού το ενδιαφέρον αναζήτησης για εξερχόμενες πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε κατά 83% μεταξύ 26 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, ενώ οι κρατήσεις διεθνών πτήσεων αυξήθηκαν κατά 59% την ίδια περίοδο.
Απομακρυσμένοι προορισμοί
Ωστόσο, ενώ υπήρξε άνοδος του τουρισμού σε κοντινούς προορισμούς, όπως το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί εξακολουθούν να περιμένουν.
Εκτός από τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων COVID εντός της Κίνας, οι κινέζοι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων και θεωρήσεων, υψηλές τιμές για διεθνείς πτήσεις και έλλειψη χωρητικότητας, καθώς πολλοί αερομεταφορείς έκοψαν πτήσεις κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου αποκλεισμού της Κίνας.
Η επανέναρξη της κανονικής ζωής ενέχει τον κίνδυνο νέας έξαρσης των λοιμώξεων, ειδικά μετά το διάλειμμα μιας ή δύο εβδομάδων για το νέο σεληνιακό έτος, όταν πολλοί μετανάστες από την ύπαιθρο που είχαν ταξιδέψει στις γενέτειρές τους για οικογενειακές επανενώσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις πόλεις.
Καθώς οι πολίτες αρχίζουν να μετακινούνται ξανά, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον ιό, και όσοι έχουν αποφύγει τη μόλυνση μέχρι τώρα μπορεί να εκτεθούν. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση – εντός και εκτός Κίνας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις