Τουρκία: Πώς το ΥΠΕΞ έχει γίνει υπηρεσία κατασκοπείας και ο «μυστικός φύλακας» του Ερντογάν
Ο ρόλος του υφυπουργού Εξωτερικών και του πατέρα του.
Στο πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών στο «άρμα μάχης» για να διεξάγει η Τουρκία μυστικές επιχειρήσεις ‘ωστε εκπληρώσει τις νεοοθωμανικές του φιλοδοξίες ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται εκτενές άρθρο του Nordic Monitor.
Μάλιστα το άρθρο στέκεται στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιασίμ Εκρέμ Σερίμ και στον πατέρα του που έχει μακρόχρονη σχέση με τον Ερντογάν.
Ο 37χρονος Γιασίν Εκρέμ Σερίμ δεν υπηρέτησε ποτέ του σε κάποιο διπλωματικό πόστο, ωστόσο διορίστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών στις 16 Οκτωβρίου του 2022 αφότου βρισκόταν στην κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) από διάφορες θέσεις συμβούλων.
Ο «μυστικός φύλακας» του Ερντογάν
Όλα αυτά χάρη στον πατέρα του Μακσούτ Σερίμ, επικεφαλής σύμβουλο του Τούρκου προέδρου που έχει το παρατσούκλι ο «μυστικός φύλακας» του Ερντογάν, καθώς θεωρείται ως ο άνθρωπος-κλειδί που διηύθυνε το κρυφό ταμείο που χρησιμοποιούσε ο Ερντογάν για τις προσωπικές του βλέψεις εδώ και χρόνια.
Αυτό το ταμείο δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό τους κράτους και κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό καθώς πρόκειται για τους πόρους που χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό υπό τις οδηγίες στον Ερντογάν.
Μάλιστα δεν υπάρχει έλεγχος και λογιστικά έγγραφα που να δείχνουν πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα και τα έγγραφα που δείχνουν τις δαπάνες μετά την εξέτασή τους από μία επιτροπή τριών ατόμων με επικεφαλής τον Μακσούτ, καταστρέφονται.
Πρώτη φορά σύμβουλος το 2010
Έτσι χάρη στην επιρροή του πατέρα του στην κυβέρνηση, ο Γιασίν διορίστηκε για πρώτη φορά σύμβουλος το 2010 στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με επικεφαλής τότε τον Εγκεμέν Μπαγίς.
Μάλιστα τότε η πρόσληψή του είχε γίνει θέμα με την αντιπολίτευση να τη φέρνει στο Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση τον Ιούνιο του 2010, καταγγέλλοντας τακτικές νεποτισμού και κατά πόσον η επιρροή του πατέρα του έπαιξε ρόλο στο να πάρει ο Γιασίν αυτή τη θέση.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δεν αναφέρθηκε για το αν ο Γιασίν Σερίμ πήρε τη θέση χάρη στον πατέρα του και απλώς αρκέστηκε να δηλώσει ότι είχε τα προσόντα που απαιτούνταν για τη θέση του συμβούλου.
Ωστόσο ο Μπαγίς οδηγήθηκε σε παραίτηση το 2013 αφότου ένα άρθρο ερευνητικού ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι βοήθησε το Ιράν να ξεπλύνει χρήμα μέσω των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας και είχε δωροδοκηθεί με εκατομμύρια δολάρια.
Πάντως παρά την παραίτηση του Μπαγίς, ο Γιασίν Σερίμ διατήρησε τη θέση του και συνέχισε να εργάζεται για την κυβέρνηση του AKP από διάφορες θέσεις στα γραφεία του πρωθυπουργού και της προεδρίας μέχρι το 2016.
Προσωπικός σύμβουλος του Τσαβούσογλου
Τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Μπαγίς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον έκανε προσωπικό του σύμβουλο και δύο χρόνια αργότερα έγινε επικεφαλής του προσωπικού στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Με εξαίρεση ένα διάστημα τριών μηνών σε θέση συμβούλου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ μεταξύ του Αυγούστου και του Οκτωβρίου 2021 δεν υπηρέτησε σε καμία άλλη διπλωματική θέση στο εξωτερικό κάτι σχετικά ασυνήθιστο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία.
Στο προφίλ του στο LinkedIn περιγράφει τη βραχύβια αυτή εργασία του σημειώνοντας πως «συμμετείχε σε προσωρινές συναντήσεις πριν την έναρξη της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι συμμετείχε σε συνεδριάσεις για να καταλάβει τους κανόνες και τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης».
Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, ο Γιασίν Σερίμ βρισκόταν στην πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη για να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό από ένα πρόγραμμα του Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ήθελε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα που είχε κανονίσει ο πατέρας του.
Ο Γιασίν ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, δηλαδή στην Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ), όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος και το οποίο φυσικά αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Τουρκία.
Η κίνηση ματ του Ερντογάν πίσω από την τοποθέτησή του στο ΥΠΕΞ
Η τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ως μία πολιτική κίνηση του Ερντογάν και επομένως και του Τσαβούσογλου για να μετατρέψει το υπουργείο σε μία υπηρεσία πληροφοριών, η οποία θα εκτελεί πρακτικές κατασκοπίας στο εξωτερικό, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Βιέννης που ορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς των διπλωματών και των προξένων.
Το Nordic Monitor έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει έγγραφα που αποκαλύπτουν πως τα προξενεία και οι πρεσβείες της Τουρκίας πραγματοποιούν ενέργειές κατασκοπίας, συλλέγοντας πληροφορίες υπό τη διπλωματική κάλυψη.
Μία από τις οδηγίες του Ερντογάν στο υπουργείο Εξωτερικών είναι να αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία στο εξωτερικό ώστε να μπορεί να πετύχει τους πολιτικούς τους στόχους του AKP. Μάλιστα περισσότεροι Τούρκοι πράκτορες της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκιάς MIT, έχουν οριστεί να υπηρετούν στο εξωτερικό υπό την κάλυψη πρεσβειών και προξενείων.
Πώς το υπουργείο Εξωτερικών κάνει τη «βρώμικη δουλειά»
Για να επιτύχει τους σκοπούς του και να μετατρέψει το υπουργείο Εξωτερικών σε αυτό που θέλει και να οδηγήσει το προσωπικό να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» της προεδρίας, η κυβέρνηση του Ερντογάν απομάκρυνε από το υπουργείο το 2016 και το 2017 σχεδόν όλους τους διπλωμάτες καριέρας και τους διακεκριμένους πρέσβεις.
Πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ψευδείς κατηγορίες, με τον Ερντογάν να στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όσους δεν είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τις προσδοκίες του και να εξάγουν το πολιτικό Ισλάμ σε άλλες χώρες.
Η εξουσία του Γιασίν είναι να επιτηρεί τέτοιες πολιτικές επιχειρήσεις ενώ οι άλλοι δύο υφυπουργοί συνεχίζουν να τρέχουν τεχνικές συζητήσεις και τη ρουτίνα της τουρκικής διπλωματίας.
Ο Γιασίν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον νεοοθωμανικών φιλοδοξιών και σύμφωνα με το Nordic Monitor το οποίο είχε δημοσιεύσει κρυφές συνομιλίες από υποκλοπές κοριών, όπου ο Μακσούτ μιλούσε για συνωμοσία στη Συνθήκη της Λωζάνης και έλεγε πώς θα εκπνεύσει σύντομα αλλά και τη θέση πως η Τουρκία θα αποκτήσει πόρους στο βόρειο Ιράκ.
Λόγω του πατέρα του ο Γιασίν Σερίμ έχει αποκτήσει γνώση για πολλές μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, αλλά και το πώς αυτές οργανώνονται και χρηματοδοτούνται. Πλέον από τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτός που οργανώνει πλέον αυτές τις επιχειρήσεις.
Η σχέση του Ερντογάν με τον Μακσούτ Σερίμ
Η σχέση ανάμεσα στον Μακσούτ Σερίμ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάει πίσω τη δεκαετία του ’90 όταν ο Τούρκος σήμερα πρόεδρος ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο Μακσούτ, διευθυντής στο υποκατάστημα της κρατικής τράπεζας Vakıfbank στην περιοχή Βαλιντέ Σουλτάν.
Ο Μακσούτ απομακρύνθηκε από τη θέση του το 1997 μετά από έρευνα και διαπιστώθηκε ότι είχε υποβάλει ένα πλαστό πτυχίο στην αίτηση του για εργασία.
Ωστόσο όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Εντογάν τον Νοέμβριο του 2002 με το AKP, τον τοποθέτησε στη θέση του υπεύθυνου για το ειδικό ταμείου του πρωθυπουργού, του οποίου οι δαπάνες αυξήθηκαν δραματικά υπό τη διακυβέρνηση του Ερντογάν και έφτασαν στο απόγειο τους το 2022 με δαπάνες ύψους 3,4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών όταν το 2003 ξοδεύονταν μόλις 103 εκατομμύρια λίρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γιασίν κάνει τουρ στην Ευρώπη και είχε συναντήσεις με πολλές ομάδες ισλαμιστών και εθνικιστών ηγετών, καθώς και με τους ηγέτες της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), που λειτουργεί σαν το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν στην Ευρώπη.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια