Προσομοίωση: Τερατώδες τσουνάμι σαρώνει τον πλανήτη μετά το χτύπημα που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους
Τη στιγμή μηδέν, αστεροειδής διαμέτρου 14 χιλιομέτρων χτυπά στη χερσόνησο Γιουκατάν ανοίγει κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων.
Καμιά ακτή του κόσμου δεν γλιτώνει στην πρώτη παγκόσμια προσομοίωση του τσουνάμι από την πρόσκρουση αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Αμερικανική μελέτη χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να δημιουργήσει animation με τα τερατώδη κύματα που έκαναν τον γύρο της Γης και αναστάτωσαν ακόμα και τον βυθό των ωκεανών, με το ύψος τους κοντά στο σημείο της πρόσκρουσης να φτάνει τα αρκετά χιλιόμετρα.
Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση AGU Advances βασίστηκαν σε ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες ο αστεροειδής ή κομήτης είχε διάμετρο 14 χιλιόμετρα και προσέκρουσε στην χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Η ενέργεια του τσουνάμι εκτιμάται ότι ήταν μέχρι 30.000 φορές υψηλότερη σε σχέση με το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, ένα από τα μεγαλύτερα που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο σκότωσε 230.000 ανθρώπους.
Με μαύρο χρώμα εμφανίζονται οι ήπειροι στις θέσεις όπου βρίσκονταν πριν από 66 εκατ. χρόνια. Το λευκό περίγραμμα σημειώνει τις σημερινές τους θέσεις.
«Το τσουνάμι ήταν αρκετά δυνατό για να διαταράξει και να διαβρώσει ιζήματα στις ωκεάνιες λεκάνες όλου του κόσμου» λέει η Μόλι Ρέιντζ, επικεφαλής της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η ερευνητική ομάδα αρχικά χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο ρευστών για να προσομοιώσει τα πρώτα δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση. Οι επόμενες ώρες προσομοιώθηκαν με δύο διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα, των οποίων τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία μεταξύ τους αλλά και σε συμφωνία με μετρήσεις των ωκεάνιων ιζημάτων σε περίπου 100 περιοχές του κόσμου.
Τη στιγμή μηδέν, ο αστεροειδής χτυπά την περιοχή Τσιξουλούμπ στη χερσόνησο Γιουκατάν και ανοίγει κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων.
Δυόμισι λεπτά αργότερα, το υλικό που εκτινάσσεται και σπρώχνει μακριά το νερό δημιουργεί ένα υδάτινο τοίχο που έφτασε για λίγο το ύψος των 4,5 χιλιομέτρων.
Δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση, και σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν, κύμα ύψους 1,5 χιλιομέτρων αρχίζει να εξαπλώνεται ακτινωτά.
Περίπου 48 ώρες μετά το χτύπημα, τα κύματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου και η θάλασσα στο σημείο της πρόσκρουσης παραμένει άκρως τρικυμιώδης.
Οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση σχεδιάζουν τώρα νέα μελέτη για να εκτιμήσουν πόσο βαθιά στην ξηρά έφτασαν τα γιγάντια κύματα.
Το τσουνάμι ήταν πάντως το λιγότερο που είχαν να αντιμετωπίσει η ζωή στη Γη.
Οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε η πρόσκρουση σκότωσαν όλους τους δεινόσαυρους εκτός από τους προγόνους των σημερινών πτηνών, μαζί με το 75% όλων των ζώων και φυτών του πλανήτη.
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με την θανατηφόρα παράσυρση 36χρονης – Τι εξετάζουν οι αρχές
- Unify League-A22: Το τελείως διαφορετικό πλάνο από τη European Super League
- Ο Φάρατζ συνάντησε τον Μασκ στην κατοικία του Τραμπ – Συζητήθηκε χρηματοδότηση για το κόμμα του
- Η στιγμή που αυτοκίνητο μπαίνει μέσα σε κουρείο στο Χιούστον και τραυματίζει σοβαρά 10χρονο αγόρι
- Υπουργείο Ανάπτυξης: «Έβρεξε» πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ για 8 πολυεθνικές
- Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε δώρα στα παιδιά μας – Μια ερώτηση προκάλεσε πανικό στο TikTok