Του έδιναν μήνες ζωής – Αυτός τους μετέτρεψε σε μήνες μάχης και νίκησε τον καρκίνο
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θα είναι πάντα μια συναισθηματική ημέρα για τον μηχανικό Γουίλ Μπόουεν από το Telford της Αγγλίας - γιατί πέρυσι τέτοια εποχή ο πατέρας τριών παιδιών έλαβε την είδηση ότι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που είχε λάβει από τον αδελφό του είχε αποτέλεσμα.
Τα νέα ήταν υπέροχα, διότι μόλις έξι εβδομάδες νωρίτερα η αρραβωνιαστικιά του Έμμα είχε πληροφορηθεί ότι η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή που μπορεί να μην τον ξαναδεί ποτέ.
Ο Γουίλ είχε διαγνωστεί με Τ-κυτταρική λεμφοβλαστική λευχαιμία τον Απρίλιο του 2021 και πέρασε τους μήνες που ακολούθησαν παλεύοντας για τη ζωή του, καθώς η χώρα πάλευε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid.
Έχασε και τα τρία γενέθλια των παιδιών του και χρειάστηκε να μάθει να περπατάει ξανά αφού έπεσε σε κώμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γιατροί προειδοποίησαν ότι μπορεί να μην επιβιώσει.
«Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 η παραλλαγή Omicron Covid ήταν διαδεδομένη και τα νοσοκομεία άφηναν τους ανθρώπους να μπουν να δουν συγγενείς τους μόνο αν πέθαιναν» δήλωσε ο Γουίλ. «Η Έμμα ήταν μαζί μου για δύο ημέρες και ρώτησε τη νοσοκόμα καθώς έφευγε αν αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα με έβλεπε. Η νοσοκόμα δεν ήξερε την απάντηση».
Δείτε το βίντεο
Ελπίδα για το μέλλον
Ένα χρόνο μετά την ημέρα που ο 31χρονος έλαβε επιτέλους τα καλά νέα που περίμενε, ο Γουίλ χρησιμοποιεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που είναι το Σάββατο, για να υποστηρίξει μια εκστρατεία του Cancer Research UK για να βοηθήσει να δοθεί ελπίδα στις μελλοντικές γενιές.
Η φιλανθρωπική οργάνωση χρηματοδοτεί επί του παρόντος περαιτέρω έρευνα για ένα από τα φάρμακα που έσωσαν τη ζωή του Γουίλ. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι το φάρμακο αυτό, η νεραλαβίνη, θα λειτουργούσε.
«Ο σύμβουλός μου είπε ότι είχα δύο επιλογές» εξήγησε ο Γουίλ. «Θα μπορούσα να σταματήσω τη θεραπεία και να ζήσω και να απολαύσω τον χρόνο που μου απέμενε – ή θα μπορούσα να δοκιμάσω ένα φάρμακο που είχαν χρησιμοποιήσει μόνο με φειδώ στο παρελθόν.
»Το να μην κάνω τίποτα δεν ήταν επιλογή, αλλά μου είπαν να μην περιμένω θαύμα. Έπρεπε μάλιστα να υπογράψω ένα έντυπο για να πω ότι καταλαβαίνω ότι το φάρμακο θα διαχειριζόταν τα συμπτώματα του καρκίνου μου και όχι θα τον θεράπευε».
Ο Γουίλ ελπίζει ότι το να μοιραστεί την ιστορία του θα εμπνεύσει και άλλους να σηματοδοτήσουν την ημέρα ευαισθητοποίησης συμμετέχοντας στον αγώνα κατά της νόσου.
Ζητά από τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή να δίνουν τακτικά χρήματα στο Cancer Research UK για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων ερευνητικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις για ανθρώπους σαν κι αυτόν.
«Χωρίς την έρευνα δεν θα ήμουν εδώ»
«Είναι τόσο απλό. Πριν από είκοσι χρόνια η θεραπεία που έκανα δεν υπήρχε, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας. Γνώρισα στο νοσοκομείο ανθρώπους που δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εγώ, γι’ αυτό και αισθάνομαι υποχρέωση για την υποστήριξη της περαιτέρω έρευνας».
Ο Γουίλ άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τον Φεβρουάριο του 2021, όταν παρατήρησε ότι είχε έναν πονεμένο αυχένα και μώλωπες στο πάνω μέρος του στήθους του.
Τον έστειλαν στο νοσοκομείο Shrewsbury για αξονική τομογραφία και βιοψία και του είπαν ότι θα χρειαζόταν χημειοθεραπεία για λέμφωμα.
Όμως, μια εβδομάδα αργότερα, αρρώστησε πολύ μέσα σε μια νύχτα. Ο Γουίλ πήγε κατευθείαν στα εξωτερικά ιατρεία πριν σταλεί για σάρωση PET και βιοψία μυελού των οστών.
Του είπαν ότι είχε Τ-κυτταρική λεμφοβλαστική λευχαιμία και ότι θα ξεκινούσε χημειοθεραπεία την επόμενη ημέρα. Παρέμεινε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και χρειάστηκε να κάνει καθημερινές μεταγγίσεις αίματος στο Νοσοκομείο Shrewsbury.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι θα χρειαζόταν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και η αδελφή και τα τρία αδέλφια του Will εξετάστηκαν για να δουν αν ήταν συμβατοί.
Ένα προς ένα, τα τεστ βγήκαν αρνητικά μέχρι που το τέταρτο και τελευταίο έδειξε ότι ο αδελφός του, ο Μπεν, ήταν 100% συμβατός.
Η μεταμόσχευση είχε οριστεί για τον Οκτώβριο του 2021, αλλά χρειάστηκε να καθυστερήσει ένα μήνα όταν ο Γουίλ προσβλήθηκε από τροφική δηλητηρίαση. Μετά από πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας και ένα κοκτέιλ φαρμάκων που αποσκοπούσε στην αφαίρεση του υπάρχοντος μυελού των οστών του, ο Γουίλ χειρουργήθηκε τελικά στις 16 Νοεμβρίου και πήρε εξιτήριο την Πρωτοχρονιά του 2022.
Περιμένοντας τη θεραπεία να αποδώσει
«Έπαιρνα προϊόντα αίματος τρεις φορές την εβδομάδα ως ημερήσιος ασθενής στο Shrewsbury και έπρεπε ακόμη να κάνω περισσότερες εξετάσεις για να δω αν η θεραπεία είχε αποδώσει» δήλωσε ο Γουίλ.
«Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο κόλλησα Covid και έπρεπε να επιστρέψω στο νοσοκομείο Queen Elizabeth. Τέσσερις ημέρες αργότερα, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο σύμβουλός μου ήρθε να με δει με τα τελευταία αποτελέσματα της βιοψίας του μυελού των οστών και μου είπε ότι η θεραπεία δούλευε και η μεταμόσχευση είχε κάνει τη δουλειά της. Χρειαζόμουν ακόμη μεταμόσχευση περισσότερων βλαστικών κυττάρων, αλλά αυτά ήταν σπουδαία νέα μετά από όλα όσα είχα περάσει».
Η τελευταία ανανέωση των βλαστοκυττάρων του Γουίλ έγινε στις 16 Μαρτίου 2022 και το σώμα του παράγει τώρα κύτταρα αίματος όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.
«Πέρυσι πρόλαβα να δω τα γενέθλια όλων των παιδιών μου, πράγμα που ήταν υπέροχο. Επέστρεψα στην εργασία μου και παντρευτήκαμε με την Έμμα τον Νοέμβριο» είπε.
*Με στοιχεία από shropshirestar.com
- Μαγδεμβούργο: Ακόμα και οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά
- Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Πολυκατοικίες: Επίλυση διαφορών, αποφεύγοντας τα δικαστήρια
- Κηφισός: Διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Πειραιά εξαιτίας ατυχήματος
- Αϊτή: Φρικιαστικά στοιχεία έρχονται στο φως για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων με ματσέτες
- Κόσοβο: Απέρριψαν την υποψηφιότητα της Σερβικής Λίστας στις εκλογές – «Βαθιά ανησυχία» από ΗΠΑ