«Λεπτές» ασκήσεις στο… παρά ένα για τον φραγμό στους νεοναζί – Ευκαιρία συναίνεσης ή νέο πεδίο τριβής;
Διάθεση διαλόγου θέλουν να προβάλλουν όλοι για να μην μείνουν με τον «μουτζούρη» - Η κριτική στο Μαξίμου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Την Τρίτη κρίνεται η νομοθετική ρύθμιση στην Ολομέλεια
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ανοιχτό παράθυρο σε διορθώσεις, πλην «όχι αλλοιώσεις», στη διάταξη – φραγμό για το κόμμα Κασιδιάρη και στελέχη της εποχής της Χρυσής Αυγής αφήνει το Μαξίμου, την ώρα που διάθεση διαλόγου προβάλλουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ισχυρές ενστάσεις τους για τις διατυπώσεις στην κυβερνητική ρύθμιση. Κανείς δεν θέλει πάντως να μείνει με τον «μουτζούρη» στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα κριθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια.
Το παρών πιθανότατα θα δώσει στη Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται να αναβάλλει για αργότερα, λόγω παγετού, τη μετάβασή του στη Δυτική Μακεδονία, όπου είχε προγραμματίσει διήμερη περιοδεία (7-8 Φεβρουαρίου). Στο μεταξύ τις συνεννοήσεις με τα υπόλοιπα κόμμα συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τα σημεία – κλειδιά
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη συναίνεση, επιμένοντας ότι δύο είναι τα σημεία – κλειδιά της ρύθμισης. Το πρώτο είναι η στόχευση στην «πραγματική ηγεσία» σχηματισμών ή νεοναζιστικών μορφωμάτων, όπως του φυλακισμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος δεν θα καλείται να κρίνει ιδεολογίες, αλλά θα λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά το ποινικό «προφίλ».
Και η κομβική προσθήκη
Κομβική είναι επίσης μια προσθήκη που υπήρξε σε σχέση με την αρχική βερσιόν της τροπολογίας. Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται σε πολιτικά κόμματα αλλά και σε οποιονδήποτε εκλογέα, να υποβάλουν «υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης» στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να συμβάλλουν, όπως αναφέρεται, στην κρίση του.
Το μήνυμα ότι θα αναζητηθεί μέχρι τέλους η ευρύτερη δυνατή συναίνεση έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Σκάι), χαρακτηρίζοντας την πρόταση πλήρη. «Καλύπτει όλο το φάσμα της υπόθεσης» είπε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει οτιδήποτε μπορεί να βελτιώνει τη ρύθμιση, «χωρίς να καταστρέψει κατευθύνσεις που για πολιτικές σκοπιμότητες θα κάνουν τη ρύθμιση στην ουσία ανεφάρμοστη, επικίνδυνη και πιο γενικόλογη».
Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη δική του πρόταση αλλά και δέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, θεωρώντας ότι η τροπολογία θα πρέπει να παραπέμπει σε αδικήματα που περιγράφονται στον αντιρατσιστικό νόμο. Ουσιαστικά η κριτική της Κουμουνδούρου αφορά τους προβληματισμούς της ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ενδεχόμενο αποκλεισμό στο μέλλον και άλλων κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ διάκειται θετικά, χωρίς να λείπουν οι ενστάσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα ψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση, εφόσον τη Δευτέρα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγκρίνει το νομοσχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κριτικάρουν το Μαξίμου και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Το αντίθετο, αφού κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έφτασε στο «παρά ένα» των εκλογών για να κινητοποιηθεί, αφήνοντας τον έγκλειστο Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές Κορυδαλλού. Κατά της ρύθμισης είναι το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, ενώ μένει να ανοίξει τα χαρτιά της και η Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με τη διατύπωση που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης (και μένει να φανεί εάν και πως θα τροποποιηθεί): «Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις