Το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη «μπλόκαρε» την πολιτική συναίνεση
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει να υπάρξει απαγορευτικό σε κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο.
Την ερχόμενη Τρίτη συζητείται και ψηφίζεται η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, η οποία μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων ομοειδών ναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους με τη ΝΔ, διατυπώνοντας σημαντικές ενστάσεις για το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης.
Η επίμαχη ρύθμιση, που ισχύει για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και για τις δημοτικές εκλογές, αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτές εγκληματικών οργανώσεων και προσώπων που έχουν καταδικαστεί, για εγληματική οργάνωση.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει να υπάρξει απαγορευτικό σε κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο.
Οικονόμου: «Η ρύθμιση δεν πάει σε ιδεολογικά κίνητρα»
«Αυτή η ρύθμιση λέει με απλά λόγια, ότι όποιος έχει καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Και εξήγησε ότι η ρύθμιση «είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πάει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο. Πατάει σε υφιστάμενη διάταξη, υπό την προϋπόθεση της καταδίκης για εγκληματική οργάνωση».
Τόνισε, μάλιστα, πως η Βουλή ψηφίζει και «η ερμηνεία είναι στην Δικαιοσύνη, στον Άρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μία σειρά από πράγματα».
Τσαπανίδου: «Υπάρχουν σημεία που δεν είναι σαφή»
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τόνισε «οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη Βουλή, η θέση τους είναι στη φυλακή και μόνο και σίγουρα όχι στα βουλευτικά έδρανα».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης έχει σημεία που δεν είναι σαφή. Η τροπολογία που θα ρυθμίζει το ζήτημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στοχευμένη, να μην έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικών, περίεργων ερμηνειών στο μέλλον», τόνισε.
Και προσέθεσε πως «αρχίσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα πολύ αργά. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, στο οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή, να κάνει live streaming, να στήνει δίκτυο, να οργανώνει ένα κόμμα και να διεκδικεί θέση στη Βουλή. Και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στην κυβέρνηση».
Λιακούλη: «Όχι σε ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς»
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στο σκοπό της ρύθμισης, αλλά αναμένει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας.
«Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να συνεισφέρουμε με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως εμείς ήδη έχουμε καταθέσει και στο δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νομοθέτημα συνταγματικά ακέραιο και αποτελεσματικό», δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Και τόνισε πως «σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής τάξης. Αυτό χρειάζεται η ελληνική Δημοκρατία και όχι ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, που δεν επιφέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα».
ΚΚΕ: «Επικίνδυνες γενικεύσεις»
Για «επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές» κάνει λόγο το ΚΚΕ.
«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές – μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα – κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ‘στεγαστεί’ η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση», σημειώνει ο Περισσός.
Και όπως τονίζει, «με την νεοεισερχόμενη έννοια της ‘πραγματικής ηγεσίας’ και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων».
Το ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «επικίνδυνα υποκριτική» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αλιβιζάτος: «Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα – Έχει βάση η ένσταση του ΚΚΕ»
Ως το «πρώτο» βήμα χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος και ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, την τροπολογία της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όλοι συμφωνούμε, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και πρέπει να συμφωνεί και το ΚΚΕ, ότι οι καταδικασμένοι ήδη δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι».
Εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για κάποιες από τις άλλες διατάξεις της τροπολογίας.
Ο κ. Αλιβιζάτος θεωρεί ως πιο προβληματική την 3η διάταξη της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία «η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».
«Πώς θα αποδεικνύεται αυτό;», τονίζει και προσθέτει: «Λέει, ‘για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπόψη τυχόν καταδίκη’.
»Αν ήταν αποκλειστικά τυχόν καταδίκη, ότι δηλαδή κάποιος από τους υποψήφιους έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα το θεωρούσα ικανοποιητικό. Αλλά επειδή δεν το λέει ρητά – μάλιστα, η διατύπωση η αρχική ήταν ‘ιδίως’, έφυγε αυτό το ‘ιδίως’ – υπάρχει πρόβλημα.
»Δηλαδή να αρχίσει να καλείται – και νομίζω ότι οι αρεοπαγίτες θα το θέλουν αυτό – να κρίνει αν και κατά πόσον ένα κόμμα υπηρετεί μια αθέμιτη ιδεολογία», σημείωσε, αναφέροντας πως η ένσταση του ΚΚΕ έχει «βάση» και πως αυτό «συνέβαινε σε άλλες εποχές, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου».
«Καλύτερα λοιπόν αντικειμενικά κριτήρια. Έχεις καταδικαστεί; Και μάλιστα πολύ σωστά η τροπολογία της κυβέρνησης λέει σε κάθειρξη. Ένας διαδηλωτής ας πούμε – κι εκεί κάνει λάθος το ΚΚΕ – που σπάει μια βιτρίνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εχθρός της Δημοκρατίας, γιατί αν έχει καταδικαστεί, θα έχει καταδικαστεί για πλημμέλημα, όχι με κάθειρξη», επεσήμανε ο γνωστός συνταγματολόγος.
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)