Τουρκία: Φοβάται ο Ερντογάν την Ελλάδα;
Για την Άγκυρα και τον Ερντογάν οι συμφωνίες που υπογράφει η Ελλάδα στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας με άλλες χώρες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρέθηκε εξαρχής στο στόχαστρο της Άγκυρας. Με τον τούρκο υπουργό Άμυνας να έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις αγορές της Αθήνας «μάταιες» και τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει καταγγείλει πολλές φορές τις αμυντικές συνεργασίες που στήθηκαν πάνω σε αυτά τα συμβόλαια. Και δη μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ και Γαλλίας.
Τις απειλές και τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ακολουθούν και τα ΜΜΕ με την εθνικιστική Aydınlık να αναφέρεται σε δημοσίευμα της στην ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα παίρνει τεθωρακισμένα
«Ο Υπουργός Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η ψήφος δυσπιστίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας εκεί, ο Έλληνας ΥΠΑΜ είπε ότι, «αναμένουμε να παραλάβουμε φέτος 400 περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα επιτήρησης MI 117. Ο Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η προμήθεια τεθωρακισμένων εντάσσεται σε 172 αμυντικά έργα που είχε εγκρίνει στο παρελθόν η κυβέρνηση. Δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει υπογράψει πολλές παρόμοιες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, ο έλληνας υπουργός εξήγησε ότι στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, καθώς και η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία» ανέφερε η εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «Ο Υπουργός Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι άλλα στρατιωτικά είδη που έχουν συναφθεί για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνουν πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής, ελικόπτερα SH-60 Seahawk, αεροσκάφη Mirage και Rafale γαλλικής κατασκευής, φρεγάτες Belharra και Meko και κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας Spike NLOS. Επιπλέον, ο υπουργός Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα παραλάβουν τέσσερα Marder 1 από τη Γερμανία τις επόμενες ημέρες σε αντάλλαγμα για τα σοβιετικής κατασκευής αμφίβια οχήματα μάχης πεζικού BMP-ls που έχουν μεταφέρει στο Κίεβο. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι η χώρα του διεξάγει επίσης συνομιλίες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύναψη παρόμοιων στρατηγικών συμφωνιών».
Στο στόχαστρο το εξοπλιστικό
Για την Άγκυρα οι συμφωνίες που υπογράφει η Ελλάδα στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας με άλλες χώρες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της. Αφού δείχνει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει.
Ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, δεδομένης και της καθυστέρησης της έγκρισης των συμφωνίας με τα F-16. Με την Ουάσιγκτον εσχάτως να συνδέει το τουρκικό αίτημα για τα F-16 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο ψυχολογικός εκβιασμός της Τουρκίας
Και εξαγριώνει την Άγκυρα που πλέον μιλάει για ψυχολογικό εκβιασμό της Τουρκίας. Με τους τούρκους υπουργούς να αντιδρούν ιδιαίτερα στο κλείσιμο των προξενείων λόγω φόβου για τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού μάλιστα να επιτίθεται προσωπικά στον αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το παιχνίδι του διπλωματικού εκβιασμού που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν εργαλειοποιώντας Σουηδία και Φινλανδία θα λήξει μετά τις εκλογές. Με έναν κάποιο συμβιβασμό πιθανότατα.
Τα ταξίδια του Μπλίνκεν
Ωστόσο κρίσιμο χαρακτηρίζεται το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν σε Άγκυρα και Αθήνα την περίοδο 19-21 Φεβρουαρίου.
Η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει κατά τις επαφές του στην Τουρκία θα είναι καθοριστικά προκειμένου να δείξουν τι θέλει να κάνει η Ουάσιγκτον με την Άγκυρα
Ένα ταξίδι που μεταξύ άλλων θέλει να εγγυηθεί και την σταθερότητα στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα ερμηνεύει την διεξαγωγή του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ επί ελληνικού εδάφους ως σαφή στήριξη από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Και μάλιστα προ εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ΗΠΑ κρατούν ισορροπίες ακόμα αφού εξακολουθούν να αρνούνται την σύνοδο 3+1 που εκκρεμεί (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ + ΗΠΑ) και θα ήταν μία σαφής μομφή προς την Τουρκία.
Σε εξέλιξη ο εκβιασμός
Με το διπλωματικό παιχνίδι να παραμένει σε εξέλιξη και ο Ερντογάν να αναμένεται να συνεχίσει να απειλεί και να εργαλειοποιεί τα ελληνοτουρκικά. Και ίσως όχι μόνο μέχρι τις εκλογές. Αφού οι διεκδικήσεις του εμφανίζονται να διευρύνονται διαρκώς και να παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα.
Και σίγουρα παρά την «απομόνωση» της Τουρκίας που θέλουν να βλέπουν κάποιοι στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα η Τουρκία παραμένει μία μεγάλη χώρα, σε μία ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση με ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ένας πολύτιμος – έστω και δύσκολος σύμμαχος – για τις ΗΠΑ. Που το να φτάσει να απορριφθεί από τη Δύση, το ΝΑΤΟ την Ουάσιγκτον είναι μάλλον αδύνατο.
Έστω και αν σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα δείχνει να έχει ένα προβάδισμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ως βολικός σύμμαχος. Κάτι που σαφώς ενοχλεί τον Ερντογάν και θα μπορούσε να γίνει πλεονέκτημα για την Αθήνα με τη σωστή διαχείριση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις