Τελικοί με το μάτι του… VAR
Η τεχνολογία στη βοήθεια και του πόλο
Σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα, βγαίνουν οι κυπελλούχοι Ελλάδας στο πόλο γυναικών και ανδρών με δύο «ελκυστικούς» τελικούς από πλευράς ονομάτων. Καθώς το κλασσικό ζευγάρι Βουλιαγμένης-Ολυμπιακού στις γυναίκες θα αναμετρηθούν για τον τίτλο ενώ στους άνδρες έχουμε έναν «αιώνιο» τελικό Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού όσο και αν εδώ η διαφορά δυναμικότητας είναι αρκετά μεγάλη μεταξύ των δύο ομάδων.
Με τους Ερυθρόλευκους να παίζουν για 31η φορά σε τελικό κυπέλλου και ο Παναθηναϊκός μόλις για 2η (μετά το 2015 στο Καρπενήσι) λίγες μέρες μετά τα 115α γενέθλιά του και έχοντας εξασφαλίσει ήδη την έξοδό του στην Ευρώπη.
Το στοιχείο που ξεχωρίζει εφέτος σε αυτή τη διοργάνωση είναι το γεγονός ότι η ΚΟΕ εξασφάλισε (μέσω χορηγίας από ιδιωτική εταιρία) και υπάρχει για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, Var στις εστίες το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ήδη και στους ημιτελικούς τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
«Ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη φάση και με αυτό μπορούμε να ελέγξουμε εάν έχει περάσει την εστία η μπάλα για κάποιο γκολ, αλλά και το χρόνο αφού καλύπτει τα γωνιακά χρονόμετρα. Επίσης μια βίαια συμπεριφορά που μπορεί να συμβεί πάλι μπροστά στις εστίες αλλά είναι μόνο για να επιβληθεί αργότερα τιμωρία στους παίκτες» εξήγησε στο in gr ο παλαιός διεθνής διαιτητής (εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη) και μέλος της τεχνικής επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας (LEN) Νίκος Σταυρόπουλος.
Το επόμενο βήμα είναι να μπει η συγκεκριμένη κάμερα στο πρωτάθλημα αλλά από τη νέα χρονιά καθώς όπως μας είπε ο εκ των παρατηρητών διαιτησίας Μιχάλης Κουρέτας δεν θα ήθελαν να αλλάξουν κάτι μεσούσης της περιόδου ώστε να τελειώσει το πρωτάθλημα όπως άρχισε.
Πλέον απομένει και η κεντρική κάμερα (που θα είναι το επόμενο στάδιο) όπου όταν τοποθετηθεί θα έχουμε πλέον VAR για όλο τον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα στο πόλο είναι πολύ σημαντικό καθώς η γραμμή τέρματος δεδομένου ότι βρίσκεται στο νερό είναι νοητή.
«Είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη διοργάνωση θα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά χρήση VAR, σε όλους τους αγώνες. Το VAR έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, καθώς απονέμεται δικαιοσύνη» τόνισε και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος.
Στις διεθνείς διοργανώσεις έχει αρχίζει και εφαρμόζεται το VAR ενώ ξεχωριστή στιγμή για την ιστορία της ισπανικής υδατοσφαίρισης, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του VAR, από τη διοργάνωση του Copa del Rey.
Μετά την παρουσίαση του VAR στον Σύνδεσμο διαιτητών της ισπανικής υδατοσφαίρισης, από την εγχώρια ομοσπονδία η χρήση του θα αφορά τις εξής περιπτώσεις:
Goal/No Goal
Goal/No Goal σε περίπτωση παράβασης 2 μέτρων (το οφσάιντ στο πόλο)
Σουτ σε λήξη χρόνου επίθεσης ή περιόδου
Λάθη γραμματείας ή ηλεκτρονικού συστήματος (Συμπεριλαμβανομένου των κουμπιών για τάιμ άουτ).
Βιαιοπραγία ή επιθετικό παιχνίδι.
Οι διαιτητές (στην Ισπανία πάντα) θα χρησιμοποιούν το VAR όταν το κρίνουν απαραίτητο ενώ οι διαιτητές VAR συνεχόμενα σε κάθε φάση και αν κρίνουν κάπου κάτι σοβαρό θα ειδοποιούν τους ρέφερι του αγώνα.
Δικαίωμα χρησιμοποίησης θα υπάρχει και από τους προπονητές, όπου μπορούν να το ζητήσουν όσες φορές θέλουν, ωστόσο χάνουν το δικαίωμα εάν το αποτέλεσμα ενός VAR δεν τους δικαιώσει.
Ο προπονητής θα πρέπει άμεσα να πιέζει το κουμπί του VAR στον πάγκο και έτσι θα ενημερώνεται ο διαιτητής του VAR για το αίτημα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δείξει με εμφανή τρόπο το αίτημά του προς τους διαιτητές της αναμέτρησης:
Δημιουργώντας το σχήμα V με τα δάχτυλα του, σε περιπτώσεις παράβασης δύο μέτρων.
Σφίγγοντας τη γροθιά σε περιπτώσεις βιαοπραγίας
Με κυκλική κίνηση ενός δαχτύλου όταν ο χρόνος έχει λήξει.
Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, ήδη χρησιμοποιείται η ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στους διαιτητές και τον παρατηρητή διαιτησίας, ενώ πρόθεση της ΚΟΕ είναι να αγοράσει άμεσα τον εξοπλισμό για το VAR, με στόχο την ανάπτυξη του προϊόντος.
- Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη Διεθνή Σκηνή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
- Σπάζοντας τη μηχανή
- Επίσημη πρεμιέρα για την παράσταση «Είμαι η γυναίκα μου» με τον Αντώνη Λουδάρο στο Μεταξουργείο
- Συστάσεις για προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια στα Ιωάννινα
- Θεσσαλονίκη: Θύμα bullying έπεσε μαθητής από την Πάτρα – Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Το ChatGPT λύνει τώρα απορίες και μέσω τηλεφώνου