ΗΠΑ: Η μεγάλη φυγή προς νότο
Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί εγκαθίστανται στο νότο των ΗΠΑ. Οι λόγοι ποικίλουν, το ίδιο και οι συνέπειες
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το φαινόμενο καταγράφεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ και, εφόσον παγιωθεί, θα αλλάξει ριζικά την κατανομή του πληθυσμού επί του αμερικανικού εδάφους.
Εν μέσω λοιπόν ευρύτερων ανακατατάξεων, που δεν υπαγορεύονται μόνο από τις συνέπειες της COVID-19 και την κατάσταση στην οικονομία, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί μετακομίζουν στο νότο, σε αριθμούς που είναι οι μεγαλύτεροι από ποτέ.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι βορειοανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες «φυλλορροούν» σε κατοίκους, την ώρα που άλλες όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα και η Τζόρτζια «ανθίζουν».
Eπικαλούμενο για παράδειγμα τα δεδομένα από τις αιτήσεις αλλαγής διεύθυνσης στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το περιοδικό Forbes περιγράφει την κατάσταση ως «εγκατάλειψη των μεγάλων πόλεων και των ψυχρών πολιτειών για λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές και θερμότερα κλίματα».
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τάση μετεγκατάστασης από περιοχές που πολλοί χαρακτηρίζουν «ζώνη του χιονιού» σε πιο ηλιόλουστες υπάρχει εδώ και χρόνια.
Μέχρι προσφάτως είχε κύριο προορισμό τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Τώρα ωστόσο ακόμη και αυτές δείχνουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Κάπως έτσι λοιπόν το προηγούμενο έτος ο αμερικανικός νότος ξεπέρασε κατά ένα και πλέον εκατομμύριο σε πληθυσμό τις άλλες περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληθυσμιακές εκτιμήσεις του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.
Κάτι, εξηγεί το πρακτορείο AP, που αποδίδεται αφενός στην εκεί αύξηση των γεννήσεων έναντι των θανάτων, αφετέρου στις εγχώριες και διεθνείς μεταναστευτικές ροές.
Την τάση εκτιμάται ότι ενίσχυσε η COVID-19 και οι νέες συνθήκες που δημιούργησε, όπως για παράδειγμα με την τηλεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί εντοπίζουν μια σταθερή μεταβολή στα
πρότυπα μετεγκατάστασης εντός της αμερικανικής επικράτειας, με επιτάχυνση των μετακινήσεων προς μικρότερες, μεσαίου μεγέθους πόλεις.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Οι πολιτείες με τις μεγαλύτερες απώλειες κατοίκων είναι η Καλιφόρνια -στην κορυφή της λίστας- και η Νέα Υόρκη.
Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 άτομα εγκατέλειψαν εκάστη το διάστημα μεταξύ 2021-2022.
Στον αντίποδα, νέοι πιο δημοφιλείς προορισμοί ως τόπος κατοικίας αναδεικνύονται το Τέξας και η Φλόριντα.
Αμφότερες θεωρούνται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες, καταγράφοντας 450.000 και 400.000 νέους κατοίκους αντιστοίχως.
Αυτά καταγράφει, σύμφωνα με το Yahoo Finance, τελευταία μελέτη της Bank of America Global Research.
Καθαρή αύξηση πληθυσμού κατέγραψαν επίσης η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα και το Τενεσί.
Τη λίστα των «χαμένων» του βορρά συμπληρώνουν αντίθετα η Ουάσιγκτον, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια, το Ιλινόις -αν και στην ανάλυση των στοιχείων του ομοσπονδιακού Γραφείου Απογραφής, το AP μνημονεύει επίσης τη Χαβάη.
Ως κινητήριες δυνάμεις αυτής της φυγής προς νότο αποκωδικοποιούνται το κόστος διαβίωσης, οι τιμές των ακινήτων, η εκάστοτε πολιτειακή φορολογική πολιτική.
Πρόκειται φερ’ ειπείν για μια λογική εξήγηση, ακόμη και κατά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγο, για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Καλιφορνέζων εγκατέλειψαν την πανάκριβη «Χρυσή Πολιτεία» για μέρη όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Βιρτζίνια.
Ο παράγοντας του καιρού και του κλίματος επίσης προσμετράται στην εγκατάλειψη των βόρειων πολιτειών, ειδικά για τους συνταξιούχους της μεταπολεμικής γενιάς των Baby Boomers.
Το νέο μοτίβο μετεγκατάστασης αποκτά επίσης ταξική, φυλετική και κατά μια έννοια και… πολιτική συνιστώσα.
Καταγράφεται για παράδειγμα μια αντιστροφή των επιλογών Αφροαμερικανών, και δη των πτυχιούχων νέων.
Ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν σήμερα να φύγουν από μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο και να εγκατασταθούν στο νότο.
Η Φλόριντα εν τω μεταξύ προσελκύει πλούσιους Αμερικανούς με τετραπλάσιο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.
Πολιτικές… παρενέργειες;
Αυτή η πληθυσμιακή ανακατανομή εκτιμάται ότι μπορεί να ανακατέψει γερά και την πολιτική «τράπουλα» στις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, πολλοί από όσους έχουν μετεγκατασταθεί στο νότο είναι μορφωμένοι νέοι, μέλη πιο προοδευτικών γενεών, που θα μπορούσαν με την ψήφο τους να αλλάξουν τις ισορροπίες σε πολιτείες που αποτελούσαν π.χ. προπύργια των Ρεπουμπλικανών.
Αυτό εκτιμάται, ενδεικτικά, ότι συνέβη στην πολιτεία της Τζόρτζια στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, όπου οι Δημοκρατικοί κατήγαγαν σημαντική νίκη με την επικράτηση του υποψήφιου γερουσιαστή Ράφαελ Γουόρνοκ.
Ούτε αυτή η τάση περνά απαρατήρητη από τους πολιτικούς των δύο κομμάτων. Και δη από όσους φέρονται να είναι επίδοξοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Πιο ασφαλής δείχνει να αισθάνεται ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.
Η πάλαι ποτέ αμφίρροπη νότια πολιτεία του δείχνει να είναι σήμερα βαθιά «βαμμένη» κόκκινη -το χρώμα του συντηρητικού κόμματος στο οποίο ανήκει.
Οι ισορροπίες αυτές δεν δείχνουν, δε, να ανατρέπονται από τις νέες αφίξεις, ακόμη και όσων κατέφθασαν από την Καλιφόρνια, που αποτελεί παραδοσιακό «προπύργιο» των Δημοκρατικών.
Σε μια οιονεί απάντηση, ο κυβερνήτης της «Χρυσής Πολιτείας», Γκάβιν Νιούσομ -που επίσης φέρεται να θέλει να αποπειραθεί τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου- αγόρασε διαφημιστικό χρόνο στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News για να προσκαλέσει στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια όσους κατοίκους της Φλόριντα διαφωνούν με τη συντηρητική ατζέντα του ΝτεΣάντις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις