Κύπρος: Οι προεδρικές εκλογές και η επόμενη ημέρα
Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και ποιες οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν - Το διακύβευμα της κάλπης και το μέλλον του κυπριακού ζητήματος
Τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος δείχνει να συνειδητοποιεί ότι βαδίζει σε εκλογές. Και να μπαίνει στην ψυχολογία της κάλπης. Το κλίμα που έμοιαζε χαλαρό έχει αλλάξει. Με τους υποψήφιους να κάνουν τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους και τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καθένα – από τους τρεις επικρατέστερους τουλάχιστον – να δίνουν μάχη για να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους. Νίκος Χριστοδουλίδης (ανεξάρτητος, με τη στήριξη ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΚΣ ΕΔΕΚ), Αβέρωφ Νεοφύτου (με το χρίσμα του ΔΗΣΥ) και Ανδρέας Μαυρογιάννης (ανεξάρτητος, με τη στήριξη του ΑΚΕΛ) τα έδωσαν όλα με στόχο την πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Σε μια εκλογική διαδικασία διαφορετική από όσες έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αφού και οι τρεις υποψήφιοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και στις δύο θητείες του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο άνθρωπός του, το πολιτικό του παιδί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΥΠΕΞ του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο εγγυητής της διακυβέρνησής του. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, του κόμματος που είχε την ευθύνη της στήριξης του έργου της κυβέρνησης και των νομοσχεδίων. Και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Κυπριακό.
Το πρώτο διακύβευμα – και κεντρικό ερώτημα – της κάλπης για τους πολιτικοποιημένους είναι σαφώς το Κυπριακό. Σε άλλους η οικονομία και η διαφθορά. Με τους υποψήφιους να προσπαθούν να πείσουν ότι ο καθένας τους είναι αυτός που μπορεί να σηματοδοτήσει θετικά την επόμενη ημέρα για την Κύπρο.
Το ανεξάρτητο φαβορί
Ο Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζεται οπαδός της «σκληρής γραμμής» στο Κυπριακό. Ο άνθρωπος που για πολλούς θα σημάνει επιμονή στο αδιέξοδο. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξεύρεση λύσης. Ο Χριστοδουλίδης θέλει να εμφανίζεται ως μια νέα πρόταση εθνικής ενότητας, που μπορεί να δεχτεί ψηφοφόρους από τα αριστερά μέχρι την Ακρα Δεξιά, αφού δεν κλείνει την πόρτα ούτε στο ΕΛΑΜ. Ισορροπιστής. Του χρεώνουν σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά τον λατρεύει το κυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ. Προβάλλει τις διεθνείς επαφές που έχτισε ως ΥΠΕΞ και δηλώνει άφθαρτος, νέος και έντιμος. Με τους αντιπάλους του να υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη «παλιός» στη διακυβέρνηση με 10 χρόνια προϋπηρεσία και σίγουρα δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του. Ακόμα και αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις τού έδιναν διαφορά 20 μονάδων, σήμερα δείχνει να έχει «ξεφουσκώσει», αν και παραμένει φαβορί.
Ο διάδοχος
Ο Νεοφύτου με σύνθημα «ο Αβέρωφ μπορεί» δηλώνει έτοιμος για προσπάθεια στο Κυπριακό. Θεωρείται συνεχιστής των θέσεων Αναστασιάδη, ίσως και πιο διαλλακτικός. Δεν επιχειρεί να αποποιηθεί την προηγούμενη διακυβέρνηση, ωστόσο υπόσχεται βελτιώσεις. Απευθύνεται επίσης στη Δεξιά και επιχειρεί να συσπειρώσει όσους του βάζουν ζήτημα τη διαφθορά και την οικονομία, ωστόσο θεωρούν ότι δεν μπορεί να κάνει βήμα που θα απορρίπτει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όντας ο αρχηγός του κόμματος που τη στήριζε. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλείται να ενώσει το κόμμα του και να κόψει τις διαρροές προς τον Χριστοδουλίδη.
Ο συναινετικός
Ο Μαυρογιάννης, ένας διπλωμάτης καριέρας, στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αλλά ποτέ δεν δήλωσε αριστερός. Η πρότασή του θεωρείται η πιο φιλολαϊκή, δεδομένης και της υποστήριξης του ΑΚΕΛ. Ενας άνθρωπος που για κάποιους μπορεί να ενώσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων από όλους τους χώρους έχοντας αφετηρία την Κεντροδεξιά μέχρι την Αριστερά.
Επικίνδυνες προβλέψεις
Το πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθεί από τον πρώτο γύρο, αφού το ποιος θα αναμετρηθεί με τον Χριστοδουλίδη στον δεύτερο θα κρίνει και τις συμμαχίες. Αυτό είναι το δεύτερο βασικό ερώτημα από τις αυριανές κάλπες. Εφόσον είναι ο Αβέρωφ, ο ΔΗΣΥ θα μπει σε θέση αντιπολίτευσης και ο εμφύλιος ίσως δεν αφήσει περιθώρια συνεννόησης για μια στήριξη του κόμματος σε κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ενώ το ΑΚΕΛ θα βρεθεί σε τραγικό αδιέξοδο εφόσον ο Μαυρογιάννης δεν προκριθεί. Σε μια μάχη Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη το ερώτημα είναι πώς θα τοποθετηθεί ο Αβέρωφ και αν θα επιλέξει να συμπορευτεί τελικά με τον «αποστάτη» διεκδικώντας συμμετοχή στην κυβέρνηση. Τα επιτελεία και των τριών πάντως βλέπουν ρεύμα για τον δικό τους υποψήφιο και ποντάρουν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο. Με τις προβλέψεις για το δίδυμο που θα αναμετρηθεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
- Συρία: Έφτασαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας – Θα συναντηθούν με τον αλ Σάρα
- Παναθηναϊκός: Κόντρα στην Μπολόνια για να παραμείνει σε τροχιά τετράδας
- Προτεραιότητα η βελτίωση του οδικού δικτύου στην Στερεά Ελλάδα
- Συνταγή: Χορτόσουπα βελουτέ με αρωματικά κρουτόν
- Στα ύψη η ζήτηση για καταλύματα Airbnb – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
- Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη