Ουκρανία: Το νέο όπλο του Κιέβου θα αναγκάσει τη Ρωσία σε αλλαγή σχεδίων – Θα αποτρέψει την εαρινή επίθεση του Πούτιν;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά το Κίεβο διεκδικεί νέα και πιο σύγχρονα όπλα από τη Δύση για να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 2,175 δισ. δολαρίων.
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει και ένα νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς, που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων, οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Πάτρικ Ράιντερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), θα σταλούν στη χώρα εκτοξευόμενες από το έδαφος βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.
Το Al Jazeera, σε ανάλυσή του με πληροφορίες από το Reuters, επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση ήρθε μετά το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου της σχεδόν ετήσιας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ποιο είναι το νέο όπλο
Αναλυτικότερα, το νέο όπλο, η εκτοξευόμενη από το έδαφος βόμβα μικρής διαμέτρου (GLSDB), θα επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να πλήξει στόχους σε διπλάσια απόσταση από την απόσταση που μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι που εκτοξεύει τώρα από το παρεχόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα πυραύλων HIMARS.
Αν ισχύσει η υπόσχεση για το νέο όπλο, η δυνατότητα του GLSDB να φτάνει τα 151 χιλιόμετρα (94 μίλια) θα θέσει όλες τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας εντός εμβέλειας, καθώς και μέρος της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας.
Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τις προμήθειές της ακόμη πιο μακριά από τις γραμμές του μετώπου, καθιστώντας τους στρατιώτες της πιο ευάλωτους και περιπλέκοντας σημαντικά τα σχέδια για οποιαδήποτε νέα επίθεση.
«Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά (σ.σ. μια ρωσική επίθεση)», δήλωσε ο Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Ακριβώς όπως τα HIMARS επηρέασαν σημαντικά την πορεία των γεγονότων, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την πορεία των γεγονότων».
Ποιος ελέγχει τι στην Ουκρανία
Το νέο όπλο των ουκρανικών δυνάμεων δεν είναι ακόμη συμβατό με τα HIMARS, αλλά οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία νέους εκτοξευτές για τους πυραύλους, όπως ανέφεραν πηγές. Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του Reuters.
Ευάλωτες γραμμές ανεφοδιασμού
Όταν οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά εκτοξευτές HIMARS τον Ιούνιο, παρείχαν πυραύλους με βεληνεκές 77 χιλιομέτρων (48 μιλίων). Αυτό αποτέλεσε σημαντική ώθηση για τον ουκρανικό στρατό, επιτρέποντάς του να καταστρέψει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.
Μόλις η Ουκρανία αποκτήσει το GLSDB, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα χρειαστεί να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις προμήθειές της.
«Προς το παρόν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεξάντρ Μουσιγένκο.
«Εάν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε στην πράξη μέχρι τα ρωσικά σύνορα ή στην κατεχόμενη Κριμαία, τότε φυσικά αυτό θα μειώσει τις δυνατότητες επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.
Το κρίσιμο είναι ότι η Ουκρανία θα είναι σύντομα σε θέση να φτάσει σε κάθε σημείο της κατεχόμενης χερσαίας διαδρομής προς την Κριμαία μέσω του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης. Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να ανακατευθύνει τα φορτηγά ανεφοδιασμού της στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές σε επίθεση τον Οκτώβριο.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως μια μεγάλη στρατιωτική βάση από την οποία στέλνει ενισχύσεις για τα στρατεύματά της στο νότιο μέτωπο», δήλωσε ο Μουσιγένκο. «Αν είχαμε ένα όπλο εμβέλειας 150 χιλιομέτρων, θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί και να διακόψουμε την υλικοτεχνική σύνδεση με την Κριμαία».
Χτύπημα και στην αυτοπεποίθηση
Πέρα από τον υλικοτεχνικό αντίκτυπο, η προσθήκη ενός όπλου μεγαλύτερου βεληνεκούς στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα μπορούσε να συμβάλει στον κλονισμό της ρωσικής αυτοπεποίθησης, σημειώνεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.
Ο Τομ Καράκο, ειδικός σε θέματα όπλων και ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι ενώ η Ουκρανία θα επωφελούνταν από ένα όπλο ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς, το GLSDB είναι «ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για να δώσουμε στους Ουκρανούς μεγαλύτερη εμβέλεια και να κρατήσουμε τους Ρώσους σε αμηχανία».
Όχι ATACMS – Τουλάχιστον ακόμη
Για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η απόφαση να στείλει το GLSDB στην Ουκρανία αποτελεί ένα βήμα προς την ικανοποίηση του αιτήματος της Ουκρανίας για τον πύραυλο ATACMS (Army Tactical Missile System) εμβέλειας 297 χιλιομέτρων, τον οποίο η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει, φοβούμενη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Παρόλα αυτά, δήλωσε ο Καράκο, είναι πιθανό οι Ουκρανοί να λάβουν στο μέλλον ένα όπλο ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς.
«Ξανά και ξανά, είδαμε την (σ.σ. αμερικάνικη) κυβέρνηση να λέει ότι θα φτάσει μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά όχι πέρα από αυτό», είπε. «Στη συνέχεια, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, παραδέχθηκαν την ανάγκη να προχωρήσουν, στην πραγματικότητα, παραπέρα».
Αυτό συνέβη με τα HIMARS, το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot και, μόλις αυτό το μήνα, τα άρματα μάχης Abrams, όλα αρχικά απαγορευμένα για την Ουκρανία πριν η κυβέρνηση εγκρίνει τις αποστολές.
Αλλά προς το παρόν, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσει το GLSDB στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζαγκορόντνιουκ.
«Αν επιταχύνουν (σ.σ. την αποστολή), αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.
- Ηρακλής – Μακεδονικός 3-0: Τρίποντο με πρωταγωνιστή τον Τσιριγώτη (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Η viral φωτογραφία του πριν τη νικητήρια ομιλία του
- Μελόνι: Υπερασπιζόμαστε τα εργατικά δικαιώματα πιο πολύ απ’ την «αριστερά του χαβιαριού»
- Nations League: Η αποστολή της Φινλανδίας για το παιχνίδι με την Εθνική μας ομάδα (pic)
- Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο
- Αμαλιάδα: «Καλά έκανα. Θα κάνω ό,τι θέλω» το αποκαλυπτικό μήνυμα της Ειρήνης στη μητέρα της