Εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένα ποσοστά συμμετοχής
Αυξημένα ποσοστά συμμετοχής παρατηρούνται στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο - Οι πρώτες καταγγελίες κατά υποψηφίου
Πολύ μεγάλη είναι μέχρι στιγμής η προσέλευση ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν περιορισμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, η αρμόδια επιτροπή αναφέρει πως μέχρι στιγμής (15:00) το ποσοστό των συμμετεχόντων ανέρχεται στο 55,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Η Κύπρος προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τον όγδοο πρόεδρο στην ιστορία της. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες επανένωσης και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Δεν έλειψαν και οι καταγγελίες των πολιτών
Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίζου έχει ήδη λάβει πλήθος καταγγελιών από πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα για να ψηφίσουν υπέρ κάποιου υποψηφίου προέδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος ανέφερε ότι τα παράπονα από πολίτες αφορούν κυρίως μηνύματα και κλήσεις από επιτελεία που τους καλούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του δικού τους υποψήφιου.
Όπως ανέφερε η Επίτροπος οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένο επιτελείο, χωρίς ωστόσο να θέλει να δώσει στη δημοσιότητα για ποιο πρόκειται. Σημειώνεται ότι η κ. Λοϊζίδου αναμένεται την Δευτέρα να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των καταγγελιών.
Ολοταχώς στην δεύτερη Κυριακή
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ψηφοφορία της Κυριακής δεν αναμένεται να βγάλει ξεκάθαρο νικητή, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Αν και οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο είναι δεκατέσσερις, οι κύριοι διεκδικητές είναι τρεις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αρχηγός του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που υποστηρίζεται από το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ.
Και οι τρεις κύριοι διεκδικητές ήταν στενοί συνεργάτες του νυν προέδρου της δεξιάς πτέρυγας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος βάσει νόμου δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Ακόμη, η υποψηφιότητα του Χριστοδουλίδη δίχασε την πολιτική δεξιά, ενώ υποστηρίζεται επίσης από πολιτικά κόμματα που παραδοσιακά ακολουθούν σκληρή γραμμή στις συνομιλίες επανένωσης.
Τα τρία «καυτά» ζητήματα
Οι Κύπριοι θα περιμένουν από τον νέο πρόεδρο να κινηθεί γρήγορα για να στηρίξει την οικονομία που πλήττεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο κόστος ζωής. Η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η μετανάστευση ήταν επίσης ένα καυτό ζήτημα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης εισροής αιτούντων άσυλο που έχει κάνει την Κύπρο μία από τις κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις κατά κεφαλήν αιτήσεις ασύλου.
Η κεφαλαιοποίηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αποσχισμένους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του εθνοτικού διχασμού του νησιού είναι επίσης ζητήματα προτεραιότητας.
Ποια είναι τα σενάρια
Η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα (05/02) αναμένεται να αναδείξει δύο υποψηφίους, οι οποίοι μία εβδομάδα μετά θα κονταροχτυπηθούν διεκδικώντας το 50% συν μία ψήφο.
Το σενάριο του εμφυλίου
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το πρώτο σενάριο δείχνει ότι στον δεύτερο γύρο πρόκειται να αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου εδώ πρόκειται για δύο υποψηφίου που προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρείται το πολιτικό τέκνο του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Το κόμμα όμως τον θεωρεί «αποστάτη», καθώς δεν ακολούθησε την κομματική διαδικασία και κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο μοναδικός υποψήφιος με κομματική ταυτότητα και είναι σαφές πως εκείνος εκπροσωπεί το κόμμα.
Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εσωτερική συγκρότηση της παράταξης, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Χριστοδουλίδης να ασκήσει κάποιου είδους αντιπολίτευσης στον Νεοφύτου, σε ότι αφορά επιλογές που είχε κάνει όταν βρισκόταν στο τιμόνι του κόμματος.
Το εν λόγω σενάριο είναι κάτι που θα φέρει σε αδιέξοδο το ΑΚΕΛ, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ενώπιον μίας επιλογής που να μπορεί να στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Η απόφαση του ΑΚΕΛ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ το κόστος είναι σίγουρο, καθώς σωστή απάντηση για τους ψηφοφόρους του κόμματος δεν υπάρχει.
Χριστοδουλίδης vs Μαυρογιάννης
Σε αυτό το σενάριο, η μάχη είναι σκληρή και οι πιθανότητες αρκετές. Στον β’ γύρο, ο Χριστοδουλίδης θα απευθυνθεί στο ΔΗΣΥ για να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματος, με αντάλλαγμα την συμμετοχή κάποιων στελεχών του κόμματος του Νεοφύτου στην Κυβέρνηση.
Από την άλλη, ο Μαυρογιάννης δεν είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ, οπότε μπορεί να πάρει πολύ πιο εύκολα την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων του ΔΗΣΥ, που δεν βλέπουν διαφορές μεταξύ του Χριστοδουλίδη και του Νεοφύτου. Ακόμη, θα μπορούσε να ψηφιστεί από ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ που ανήκουν στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου και δεν πείθονται από έναν υποψήφιο όπως ο Χριστοδουλίδης.
Ακόμη, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως αν ο Μαυρογιάννης περάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί κάλλιστα να συσπειρώσει έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο, που εκτείνεται από την κεντροδεξιά μέχρι και την Αριστερά.
Η απόλυτη ανατροπή
Το σενάριο αυτό κατέχει τις μικρότερες πιθανότητες. Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν πλήρως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο και τότε οι δύο υποψήφιοι θα είναι ο Αβέρωφ και ο Μαυρογιάννης. Εκεί τα στρατόπεδα θα πρέπει να αναδιοργανωθούν και επαναδιαπραγματευτούν τις συμμαχίες τους.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις