Γιατί η Κίνα δεν σκοπεύει να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ για το κατασκοπευτικό μπαλόνι
«Οι δυο πλευρές έχουν το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον να σταθεροποιήσουν και να διαχειριστούν υπεύθυνα τις διμερείς τους σχέσεις», γράφει το Reuters.
Η Κίνα μπορεί να… γαβγίζει ότι έρχονται σοβαρές συνέπειες για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ, αλλά οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να… δαγκώσει κανέναν.
Στην πρώτη αντίδραση του για το συμβάν πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε για την αχρείαστη χρήση βίας από την Ουάσιγκτον.
Τόνισε ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει και επανέλαβε ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε στρατιωτική απειλή σε βάρος των ΗΠΑ.
Έγινε… κατά λάθος
Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «ατύχημα» την είσοδό του στον αμερικανικό εναέριο χώρο, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας» και είχε κατηγορήσει τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν την Κίνα.
Οι αναλυτές πάντως δηλώνουν πεπεισμένοι ότι παρά το ανέβασμα των τόνων ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ηγεσίες τους δεν σκοπεύουν να τραβήξουν το σχοινί.
Αντίθετα επιθυμούν τη βελτίωση των επαφών τους μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας, τόσο γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει άλλα ανοιχτά μέτωπα, όσο και γιατί ο Σι Τζινπίνγκ δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας του μετά τα χρόνια του κοροναϊού, που σημάδεψε η κινεζική πολιτική της μηδενικής ανοχής.
«Οι δυο πλευρές έχουν το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον να σταθεροποιήσουν και να διαχειριστούν υπεύθυνα τις διμερείς τους σχέσεις», τόνισε στο Reuters ο Ζάο Τονγκ, από το κινεζικό γραφείο της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace και επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Δεν θέλουν σύγκρουση
Όπως συμπληρώνει ο Κόλιν Κοχ, συνεργάτης ασφαλείας στη σχολή S. Rajaratnam School of International Studies, η Κίνα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ετοιμοπόλεμη στα λόγια, αλλά στις πράξεις θα σταματά πάντα πριν τη σύγκρουση.
«Περιμένω ότι θα αντιδράσουν με μετριοπάθεια και θα κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί προχωρώντας κανονικά τις επαφές που έχουν προγραμματιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες τους επόμενους μήνες», εκτιμά και ο Κρίστοφερ Τόμει, επίσης ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας στη σχολή U.S. Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια.
Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχονται αυστηρά στην Κίνα, το όλο ζήτημα πέρασε στα ψηλά γράμματα. «Η Κίνα μπορεί πια να συνταξιοδοτήσει όλους τους δορυφόρους της», ήταν το αστείο κάποιου χρήστης τους που «ψάρεψαν» τα αμερικανικά μέσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις