«Ξύπνησαν» μνήμες από την φρίκη του 1999 στην Τουρκία – Ο σεισμός που κόστισε 18.000 ζωές
Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Περισσότερους από 200 νεκρούς θρηνεί η Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, ο οποίος ταρακούνησε και άλλες χώρες, όπως τη Συρία ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο, ακόμα και τη Γεωργία.
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον φονικό Εγκέλαδο του 1999 στη χώρα όπου έχασαν τη ζωή τους 18.373 άνθρωποι ενώ μισό εκατομμύριο άτομα έμειναν άστεγα.
Πρόκειται για τον σεισμό του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της γειτονικής χώρας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες.
Οι εφιαλτικές στιγμές
Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 και είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ.
Η επίσημη διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, αν και διάφορες πηγές έκαναν λόγο για διαφορετικά νούμερα, από 35 έως 45 δευτερόλεπτα, το εστιακό βάθος ήταν ρηχό, μόλις στα 15 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο X (10), ήταν δηλαδή «εξαιρετικά καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.
Ανυπολόγιστες καταστροφές
Από το σεισμό επλήγη ιδιαίτερα η περιοχή Αβσιλάρ, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πολλά κτίρια στην περιοχή αυτή δεν ήταν σωστά κατασκευασμένα.
Από τον σεισμό επηρεάστηκε και η βιομηχανική περιοχή στην ίδια περιοχή. Καταστράφηκαν δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσια, αλλά και κτίρια του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1999, οι νεκροί από το σεισμό έφτασαν τους 17.127 και οι τραυματίες τους 43.959.
Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, συνολικά 120.000 σπίτια καταστράφηκαν από το σεισμό, 30.000 έπαθαν μεγάλες ζημιές, και συνολικά 6.000 κτίρια είχαν καταστραφεί μερικώς ή ριζικώς. Οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 500.000.
Επιπλέον σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην Ευρωπαική οδό Ε80, η οποία περνάει από την περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό.
To τσουνάμι 2,5 μέτρων
Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθίσταται ως μια σεισμογενής χώρα που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της Φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας μετακινείται 2 – 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου.
Ο σεισμός στο Ιζμίτ έγινε αισθητός από την επαρχία του Ντούζτζε μέχρι και την θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την πρόκληση ενός τσουνάμι 2,5 μέτρων από την τελευταία τοποθεσία, σκορπώντας τον θάνατο σε 155 ανθρώπους.
- WSJ: Οι ΗΠΑ λαμβάνουν πληροφορίες για τουρκική εισβολή στη Συρία σε εδάφη που κατέχουν οι Κούρδοι
- Καμπανάκι κινδύνου από τους παρόχους ρεύματος – Στα 3 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί
- Δημήτρης Ήμελλος: Την Πέμπτη η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
- Μητσοτάκης: Δώρο άδωρον ο φόρος που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ για τράπεζες – Το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία
- Σε κλινική η πρώην σύζυγος του Τίμα – Δημοσίευσε βίντεο από το δωμάτιο νοσηλείας
- Αστυνομικός της Βουλής: Οι κλήσεις με απόκρυψη μέσα από τη φυλακή και η νέα μήνυση της 35χρονης