Οι 6 φονικότεροι σεισμοί από το 1950
Οι φονικότεροι σεισμοί δεν είναι συνήθως οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί.
Οι απώλειες είναι συχνά συνάρτηση του βάθους του σεισμού (οι ρηχοί σεισμοί τείνουν να προκαλούν περισσότερες ζημιές), της πυκνότητας του πληθυσμού και του πόσο μπορούν να απορροφήσουν τα κτήρια και άλλες κατασκευές πριν καταρρεύσουν.
Ορισμένοι σεισμοί, όπως ο σεισμός του Ινδικού Ωκεανού το 2004 και ο μεγάλος σεισμός του Σεντάι στην Ιαπωνία το 2011, έφεραν τσουνάμι που προκάλεσαν πρόσθετες ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Αντίθετα, δύο από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως οι σεισμοί της Χιλής το 1960 και το 2010, είχαν σχετικά μικρό αριθμό νεκρών.
6. Ο σεισμός του Κασμίρ (Κασμίρ υπό πακιστανική διοίκηση)
Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005 στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα της περιοχής του Κασμίρ και στη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία (NWFP) του Πακιστάν- επηρέασε επίσης γειτονικά τμήματα της Ινδίας και του Αφγανιστάν.
Τουλάχιστον 79.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 32.000 κτήρια κατέρρευσαν στο Κασμίρ, ενώ αναφέρθηκαν επιπλέον θάνατοι και καταστροφές στην Ινδία και το Αφγανιστάν, καθιστώντας τον έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς της σύγχρονης εποχής.
Η χρονική συγκυρία του σεισμού προσέθεσε στην ατυχία, διότι άφησε εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες εκτεθειμένους στον επερχόμενο χειμωνιάτικο καιρό.
5. Ο σεισμός του Σιτσουάν (επαρχία Σιτσουάν, Κίνα)
Ο σεισμός του Σιτσουάν το 2008 άφησε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πάνω από τη μισή πόλη Μπεϊτσουάν καταστράφηκε από το αρχικό σεισμικό γεγονός και την απελευθέρωση νερού από μια κοντινή λίμνη.
Χτυπώντας στις 12 Μαΐου 2008, ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ορεινή κεντρική περιοχή της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.
Το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 7,9 βαθμών (που μετρήθηκε ως μεγέθους 8,0 βαθμών από τους Κινέζους επιστήμονες) ήταν στην πόλη Wenchuan, περίπου 60 μίλια (100 χλμ.) βόρεια-βορειοδυτικά της Chengdu, της πρωτεύουσας της επαρχίας- περίπου τα τέσσερα πέμπτα των κατασκευών στην περιοχή αυτή ισοπεδώθηκαν.
Ολόκληρα χωριά και πόλεις στα βουνά καταστράφηκαν.
4. Ο μεγάλος σεισμός του Περού (δυτικό Περού) / Σεισμός του Ancash το 1970
Αυτός ο σεισμός ξεκίνησε από τις ακτές του Περού στις 31 Μαΐου 1970 και προκάλεσε μαζικές κατολισθήσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών κακοφτιαγμένων κτηρίων.
Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στις παράκτιες πόλεις κοντά στο επίκεντρο και στην κοιλάδα του ποταμού Σάντα.
Η πιο καταστροφική κατολίσθηση έπεσε από το ψηλότερο βουνό του Περού, το όρος Huascarán, που βρίσκεται στις δυτικοκεντρικές Άνδεις. Ταχέως κινούμενο χιόνι και χώμα κατάπιε το χωριό Yungay, έθαψε μεγάλο μέρος της Ranrahirca και κατέστρεψε άλλα χωριά της περιοχής.
3. Ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού (λεκάνη του Ινδικού Ωκεανού)
Τα επακόλουθα του τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 στο Άτσεχ της Ινδονησίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας.
Τις επόμενες επτά ώρες, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, καταστρέφοντας παράκτιες περιοχές μέχρι την Ανατολική Αφρική.
Ορισμένες τοποθεσίες ανέφεραν ότι τα κύματα είχαν φτάσει σε ύψος 9 μέτρων ή και περισσότερο όταν χτύπησαν την ακτογραμμή. το τσουνάμι σκότωσε τουλάχιστον 225.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, ενώ η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Ινδονήσιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μόνο εκεί ξεπέρασε τελικά τους 200.000, ιδίως στην επαρχία Άτσεχ της βόρειας Σουμάτρας.
2. Ο μεγάλος σεισμός της Τανγκσάν (βορειοδυτική Κίνα) / Σεισμός της Τανγκσάν το 1976
Ο σεισμός της Τανγκσάν του 1976, που ονομάζεται επίσης Μεγάλος Σεισμός της Τανγκσάν, συνέβη στις 28 Ιουλίου 1976, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, ο οποίος σχεδόν ισοπέδωσε την κινεζική ανθρακωρυχεία και βιομηχανική πόλη Τανγκσάν, που βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα (68 μίλια) ανατολικά του Πεκίνου.
Ο αριθμός των νεκρών, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην καταγεγραμμένη ιστορία, αναφέρθηκε επίσημα σε 242.000 άτομα, αλλά μπορεί να έφτασε και τους 655.000. Τουλάχιστον 700.000 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες και έφτασαν μέχρι το Πεκίνο.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς προήλθαν από την κατάρρευση σπιτιών από άοπλη τοιχοποιία όπου κοιμόντουσαν άνθρωποι.
1. Ο σεισμός της Αϊτής (Ισπανιόλα)
Ο σεισμός της Αϊτής το 2010 κατέστρεψε τη μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς και άφησε άστεγους περίπου 1,5 εκατομμύριο επιζώντες.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:53 μ.μ. της 12ης Ιανουαρίου, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς. Η αρχική δόνηση κατέγραψε μέγεθος 7,0 βαθμών και σύντομα ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 5,9 και 5,5 βαθμών.
Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν κι άλλοι μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο Petit Goâve, μια πόλη περίπου 55 χλμ. δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς.
Η Αϊτή είχε να πληγεί από σεισμό τέτοιας έντασης από τον 18ο αιώνα, με τον πλησιέστερο σε ισχύ σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ του 1984. Ένας σεισμός μεγέθους 8,0 βαθμών είχε πλήξει τη Δομινικανή Δημοκρατία το 1946.
Δείτε ένα βίντεο με τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία
- Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
- Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ στο ΑΣΕΑΔ – Χωρίς κόσμο με το Λαύριο
- Ανδρουλάκης στο Tik Tok: Να πληρώσει η ΝΔ το πρόστιμο των 500.000 ευρώ για το Email Gate
- H Αντζελίνα Τζολί έδωσε συνέντευξη ξυπόλητη – Πότε είναι οκ να εμφανίζεσαι χωρίς παπούτσια;
- Τι ισχυρίστηκαν οι πατροκτόνοι στην Εύβοια – «Ήταν κρίσιμο ότι έγινε αυτοψία ιατροδικαστή»
- ΕΚΠΑ: Nέες κτιριακές υποδομές και αναβαθμισμένες παροχές υγείας του Ευγενίδειου Θεραπευτήριου