Η Αττική και τα χιόνια: Μια σχέση αγάπης και μίσους μέσα στις δεκαετίες [φωτογραφίες]
«Από της πρωΐας σήμερον είχον συγκεντρωθή πολλοί φοιτηταί εις τας πέριξ του πανεπιστημίου και της βιβλιοθήκης οδούς και πλατείας, οι οποίο έρριπτον μπάλλες από χιόνι εις τους διαβαίνοντας εκείθεν ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου»
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Αττική και χιόνια, ένα φαινόμενο που χαρακτηριζόταν τις προηγούμενες δεκαετίες ως ιδιαίτερα σπάνιο, τείνει πλέον να γίνει άκρως συνηθισμένο.
Ευχόμενοι, ο φετινός χιονιάς, του 2023, να μη δημιουργήσει το χάος και τα προβλήματα που προκάλεσε πέρσι, ας δούμε μέσα από δημοσιεύματα παλαιότερων ετών, πώς είχε επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων της Αττικής στις προηγούμενες δεκαετίες.
Στις 15 Φεβρουαρίου 1934 γράφουν τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ»:
«Εις τας Αθήνας αι περισσότεραι γραμμαί λεωφορείων δεν ελειτούργησαν ή ελειτούργησαν πλημμελώς. Τα τραμ εκινήθηκαν μόνον εις τας κεντρικάς γραμμας.
»Το υπουργείον της Παιδείας εκοινοποίησε διαταγήν εις άπαντα τα σχολεία Αθηνών και Πειραιώς όπως λόγω της κακοκαιρίας μη γίνουν μαθήματα σήμερον και αύριον.
»Από της πρωΐας σήμερον είχον συγκεντρωθή πολλοί φοιτηταί εις τας πέριξ του πανεπιστημίου και της βιβλιοθήκης οδούς και πλατείας, οι οποίο έρριπτον μπάλλες από χιόνι εις τους διαβαίνοντας εκείθεν ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου.
»Πολλοί εκ των διαβατών αυτών ηναγκάσθησαν να μεταβούν εις την διεύθυνσιν ασυνομίας και να διαμαρτυρηθούν διά την στάσιν των φοιτητών, κατόπιν τούτου δε απεστάλησαν πολλοί αστυφύλακες, οι οποίοι και διέλυσαν τους συγκεντρωμένους».
Χιόνια στα ’80s
Για να έρθουμε σε σχετικά πιο πρόσφατα χρόνια, το 1981, όπως προκύπτει και από τα δημοσιεύματα που ακολουθούν ο χιονιάς έφερε τα πάνω κάτω στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Τα χρόνια εκείνα, η αμερικανική σειρά «Ντάλλας» μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών της δημόσιας τηλεόρασης, σε τέτοιο βαθμό που αποτελούσε σημείο αναφοράς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των Ελλήνων.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 28ης Ιανουαρίου 1981.
«Πάνω που αρχίζει “Ντάλλας” κι η Αθήνα ασπρίζει. Τότε οι περισσότεροι Αθηναίοι τραβάνε την κουρτίνα και βλέπουν τ’ αυτοκίνητα να ναι όλα πάλευκα και το χιόνι τουλούμι να πέφτει. Κα να που ξαφνικά το τσιμέντο αρχίζει να ασπρίζει.
– Καλέ, τα μάθατε, του Ζωγράφου αποκλείστηκε!!»
Με αφορμή όσα έχει δημιουργήσει η έντονη χιονόπτωση του 1981, «TA ΝΕΑ» διαπιστώνουν κάτι που εν πολλοίς ισχύει ως σήμερα: Η Αθήνα δεν ξέρει να ζει με το χιόνι.
Τις ίδιες ημέρες, το περιοδικό «TΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και ο Κώστας Παπαπέτρου κάνουν ένα εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ.
Tα χιόνια τότε είχαν σκεπάσει ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα χιόνια του 1987
Ο χιονιάς του 1987 βρίσκει και πάλι την ΑΘήνα «ανοχύρωτη πόλη», οι πολίτες της πάντως σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη γενική αναταραχή και όπως διαπιστώνουν «ΤΑ ΝΕΑ» την ημέρα εκείνη του Μαρτίου, δούλεψε μόνο…το χιόνι.
Αθώα χρόνια, χωρίς τηλεκπαιδεύσεις και τηλεργασία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις