Διπλωματία των σεισμών: Άνοιξαν ξανά οι γραμμές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
Μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη διεθνή αλληλεγγύη όλοι μιλάνε για μία ακόμα φορά για τη διπλωματία των σεισμών. Οι κρίσεις είναι πάντα μία τραγική «ευκαιρία» να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ξημερώματα Δευτέρας, η γη στην Κύπρο αρχίζει να τρέμει. Οι περισσότεροι ξύπνησαν και κάποιοι βγήκαν στους δρόμους. Αμέσως μετά το alert στο κινητό, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τα 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία. Αρχίζουν να φτάνουν οι πρώτες εικόνες της φρίκης. Και κάπου εκεί σβήνουν όλα τα μικρά και μπαίνουν μπροστά τα μεγάλα. Η αλληλεγγύη και η βοήθεια στον γείτονα.
Ο πόνος, ο θάνατος και η απειλή άνοιξαν ξανά τις γραμμές ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα έστειλε ήδη στην Τουρκία ένα C-130 με ομάδα πυροσβεστών.
Ευχαριστώ στα ελληνικά
Το ευχαριστώ ήρθε στα ελληνικά από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Ενώ συλλυπητήρια και ευχές για περαστικά έστειλαν στους ομολόγους τους ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Και όλοι άρχισαν να μιλάνε για μία ακόμα φορά για τη διπλωματία των σεισμών.
Με το ερώτημα να είναι γιατί πρέπει να υπάρξει μία καταστροφή για να ανοίξει η πόρτα του διαλόγου;
Σίγουρα είναι εξαιρετικά νωρίς να μιλήσει κανείς για εξομάλυνση. Είναι άκαιρο να μιλήσει κανείς για διάλογο στα ελληνοτουρκικά όταν προέχει η ζωή των ανθρώπων.
Όταν κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων.
Είναι άκαιρο να μιλήσεις για οτιδήποτε άλλο.
Είναι οι ώρες που η αντιπαράθεση των πολιτικών μοιάζει ανούσια.
Και δεν είναι αποδεκτή ούτε καν ανεκτή.
Επικίνδυνες οι προβλέψεις
Το τι θα φέρει ο σεισμός στην Τουρκία και τι θα αποκαλυφθεί από τα ερείπια δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς.
Άλλωστε κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει προβλέψεις αυτή τη στιγμή. Σίγουρα πρόκειται για μία καταστροφή που αλλάζει πολλά. Ένας σεισμός που θα έχει επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό.
Ο σεισμός έδειξε να φέρνει για μία φορά ακόμα κοντά και τον αμερικανικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα συλλυπητήρια.
Οι κρίσεις είναι πάντα μία τραγική «ευκαιρία» να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Να χαθούν οι έριδες και οι προκλήσεις μέσα στα πιο μεγάλα. Της αλληλεγγύης και της καλή γειτονίας.
Στοίχημα να μην προσπαθήσει κανείς να το εκμεταλλευθεί.
Να μην λαϊκίσει.
Αποστολή βοήθειας
Στο C-130 που αναχώρησε από την Ελευσίνα χωρέσανε ελπίδες για βοήθεια, διάσωση, ζωή. Αυτό που δεν μπορεί να χωρέσει είναι η συνέχιση της πολεμικής ρητορικής.
Το πώς θα σταθεί η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στα γεγονότα μένει να φανεί, όταν η Τουρκία θα θάψει τους νεκρούς της και θα μετρήσει τις πληγές της.
Και ανάλογα με το πώς θα σταθεί να είναι και οι εξελίξεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις