Γαλλία: Νέα απεργιακή κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
Η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθούν κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν σήμερα το τρίτο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων που πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη που είναι σήμερα την ώρα που το σχέδιο νόμου ξεκίνησε να συζητιέται στη βουλή.
Προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των τρένων, θα ακυρωθούν μαθήματα στα σχολεία, ενώ και οι παραδόσεις των διυλιστηρίων θα επηρεαστούν καθώς θα απεργήσουν σήμερα, οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους.
«Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Η κυβέρνηση ζητεί από τους εργαζόμενους να εργάζονται δύο επιπλέον χρόνια –που σημαίνει ότι για τους περισσότερους η ηλικία αυτή είναι τα 64 χρόνια– προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο προϋπολογισμός ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου.
Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ένα προνόμιο το οποίο μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.
«Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό», είπε χθες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ μετά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου.
«Μεριμνούμε για την δική μας γενιά και για τις επόμενες», συμπλήρωσε.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή.
Ωστόσο, τα συνδικάτα και αριστερά κόμματα αντιτείνουν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από άλλες πηγές, κυρίως από τους πλούσιους.
Οι συντηρητικοί, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν προνόμια για εκείνους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία.
«Να συνεισφέρουν οι πλούσιοι»
«Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή αν δεν συνεισφέρουν οι πιο πλούσιοι. Σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ακόμη και σε εκείνη του (συντηρητικού) Νικολά Σαρκοζί, συνεισέφεραν οι πλουσιότεροι», δήλωσε στο BFM TV ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Πάνω από ένα ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας κατά τις δύο πρώτες ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο.
Στο κοινοβούλιο, υπάρχουν προς συζήτηση περισσότερες από 20.000 τροποποιήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων από την αριστερή συμμαχία Ενωμένη Αριστερά (Nupes).
Σε μια παραχώρηση προς τους συντηρητικούς, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προτείνει να επιτρέπεται σε ορισμένους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να παίρνουν και νωρίς σύνταξη, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί (LR) βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το αν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης της εργασίας –τα 20 με 21 χρόνια–είναι αρκετά νωρίς.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις