Ιταλία: Επιστροφή στα «Μολυβένια Χρόνια»;
Η περίπτωση του φυλακισμένου αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, απεργού πείνας εδώ και 3 μήνες, βάζει «φωτιά» στο ιταλικό σκηνικό
Μέχρι πρότινος ο Αλφρέντο Κόσπιτο θεωρείτο ξεχασμένο από τους πολλούς φυλακισμένο μέλος της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI), που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Ιταλία για δύο επιθέσεις στο όνομα του αναρχισμού.
Καθώς όμως συμπλήρωσε τρεις και πλέον μήνες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις σκληρές συνθήκες κράτησης -όχι μόνο του ίδιου, αλλά εν γένει στα σωφρονιστικά ιδρύματα της γείτονος- η υπόθεσή του έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, κριτικής κατά της μεταφασίστριας πρωθυπουργού Τζόρζια Μελόνι, οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης στη Ρώμη, αλλά και αναβίωσης ενός αναρχικού κινήματος που πολλοί πίστευαν ότι είχε «ξεθωριάσει».
Καθώς μάλιστα η ζωή του αναρχικού απεργού πείνας κρέμεται πλέον από μια κλωστή, πολλοί τώρα στην Ρώμη μιλούν για πιθανά νέα «Μολυβένια Χρόνια».
Όπως είχε δηλαδή ονομαστεί η περίοδος μεταξύ των τελών της δεκαετίας του ‘60 και των αρχών του ‘80, όταν η γείτονα συγκλονιζόταν από βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές πολιτικών και επιχειρηματιών.
Τώρα, η μοίρα του 55χρονου Κόσπιτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά επιθέσεων και διαμαρτυριών. Όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες.
Alfredo Cospito has been on hunger strike for more than 100 days! Hundreds of anarchists & members of student collectives march in downtown Milan, Italy in solidarity with Alfredo who was was detained under the 41 bis decree or «hard prison” provision. 🖤❤️✊🏿🔥 pic.twitter.com/TKDS3eB3cM
— Voices in Movement (@VIM_Media) February 4, 2023
Μπαράζ επιθέσεων
Αναρχικοί πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από πρόσφατη επίθεση με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα της Ρώμης, την πυρπόληση πέντε αυτοκινήτων που ανήκαν στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα TIM στην ιταλική πρωτεύουσα και δύο περιπολικών στο Μιλάνο.
Στο Τορίνο, πυρπολήθηκαν τα καλώδια ενός πύργου κινητής τηλεφωνίας.
Έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις σε ιταλικές πόλεις, με βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και δεκάδες προσαγωγές -η πιο πρόσφατη ήταν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης.
Σε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα, στην ιταλική πρωτεύουσα, έκαναν την εμφάνισή τους πανό όπου η πολιτική ηγεσία της χώρας χαρακτηριζόταν «δολοφόνοι».
Δύο επιστολές με σφαίρες στάλθηκαν στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Tirreno και στον γενικό εισαγγελέα Τορίνο και Πιεμόντε, Φράνσις Σαλούτσο, με το μήνυμα: «Αν ο Κόπσιτο πεθάνει, όλοι οι δικαστές θα γίνουν στόχος».
Οι αστυνομικές δυνάμεις στη γείτονα έχουν τεθεί σε επιφυλακή, αναμένοντας κλιμάκωση της έντασης.
Ο δε Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές της χώρας σε όλο τον κόσμο, ως απάντηση σε «ένα κρεσέντο τρομοκρατικών επιθέσεων».
Ανέφερε σχεδόν δώδεκα από τα τέλη Νοεμβρίου -με εκρηκτικούς μηχανισμούς ή βανδαλισμούς- κατά ιταλικών διπλωματικών στόχων στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία, μέχρι στην Αργεντινή και στη Βολιβία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Αφορούσαν κυρίως πυρπολήσεις οχημάτων μελών διπλωματικών αποστολών της Ιταλίας.
Στη Βαρκελώνη, άγνωστοι έγραψαν σε τοίχο του ιταλικού προξενείου τα συνθήματα «Δολοφονικό ιταλικό κράτος», «Ολική αμνηστία», «Ελεύθερος ο Κοσπίτο».
La huelga de hambre de Alfredo Cospito, que ha confirmado a los médicos que la continuará hasta sus últimas consecuencias, abre un conflicto mediático y político en Italia.https://t.co/Vqj3jBxU84
— Helios E.M. (@Helios_EM) February 4, 2023
Η ιστορία του Αλφρέντο
Γεννημένος στην Πεσκάρα το 1967, ο Αλφρέντο Κόσπιτο θεωρείται επίγονος του Αλφρέντο Μπονάνο: θεωρητικός του λεγόμενου «Εξεγερσιακού αναρχισμού» (είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2009 μαζί με τον Έλληνα αναρχικό Χρήστο Στρατηγόπουλο στα Τρίκαλα της κεντρικής Ελλάδας για ένοπλη ληστεία σε τοπική τράπεζα).
Στα 19 χρόνια του, ο Αλφρέντο αρνήθηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική του θητεία. Καταδικάστηκε για λιποταξία σε φυλάκιση ενός έτους και εννέα μηνών.
Ωστόσο του απονεμήθηκε προεδρική χάρη, δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης -από τους πρώτους στην Ιταλία.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συμμετείχε σε καταλήψεις και συνελήφθη για απόπειρα δημιουργίας ενός αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού κέντρου σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στην Πεσκάρα.
Αργότερα μετακόμισε στο Τορίνο, όπου γνώρισε τη μετέπειτα σύντροφό του και νυν κρατούμενη Άννα Μπενιαμίνο. Διατηρούσαν μαζί ένα στούντιο τατουάζ, αλλά και ενεργή την αναρχική τους δράση.
To 2012 στη Γένοβα και σε μια τακτική που παρέπεμπε σε εκείνες των Ερυθρών Ταξιαρχιών, o Κόσπιτο μαζί με έναν συνεργό πυροβόλησαν τρεις φορές στο γόνατο και τραυμάτισαν τον Ρομπέρτο Αντινόλφι, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ansaldo Nucleare, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση. Μετέπειτα, δε, αποδείχθηκε ότι ήταν ο δράστης βομβιστικής επίθεσης το 2006 σε ακαδημία της ιταλικής αστυνομίας στο Πεδεμόντιο, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.
Αρχικά καταδικάστηκε σε άλλα 20 χρόνια κάθειρξη, σε συνθήκες «συνεχούς επιτήρησης». Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι ο Αλφρέντο Κόσπιτο πρέπει να καταδικαστεί για «πολιτικού χαρακτήρα σφαγή», αναβαθμίζοντας την ποινή σε ισόβια χωρίς αναστολή.
La ragionevolezza giuridica non rende debole uno Stato.
Intervenire sul caso #Cospito significa riportare il caso dentro un’area di ragionevolezza e umanità che è l’unica che deve riguardare lo Stato e le sue istituzioni. https://t.co/Ca2rLhLzrS pic.twitter.com/j7CyrDi5BG— AssociazioneAntigone (@AntigoneOnlus) January 30, 2023
Κράτηση για… μαφιόζους
Το αποτέλεσμα ήταν ο Κόσπιτο να τεθεί υπό το λεγόμενο καθεστώς «41-bis».
Ιδιαίτερα αυστηρό, θεσπίστηκε το 1992 ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στο αποκορύφωμα της μάχης κατά της μαφίας.
Στόχος του ήταν η απομόνωση και η συνεχής επιτήρηση καταδικασμένων αρχιμαφιόζων, ώστε να αποτραπούν -καταγεγραμμένες έως τότε- απόπειρες διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης μέσα από τη φυλακή.
Το μέτρο μονιμοποιήθηκε το 2002 και τελικά επεκτάθηκε για να συμπεριλαμβάνει μέλη της «μαφίας, εγκληματικές, τρομοκρατικές ή ανατρεπτικές ομάδες».
Περιλαμβάνει αυστηρή απομόνωση σε μικρά κελιά για 22 ώρες κάθε μέρα, με μια ώρα ελεγχόμενο προαυλισμό, 24ωρη επιτήρηση, χωρίς πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής και επιτρεπόμενες επισκέψεις μόλις μια ώρα το μήνα.
Σήμερα υπάρχουν 750 άτομα που κρατούνται στην Ιταλία υπό αυτό το καθεστώς, όλοι καταδικασμένοι για εγκλήματα της μαφίας, εκτός από τέσσερις που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.
Στον Κόσπιτο επιβλήθηκε με την αιτιολογία ότι έγραφε άρθρα από τη φυλακή για αναρχικές εφημερίδες, επαινώντας την ένοπλη δράση και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα βήματά του.
Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία οποιασδήποτε οργάνωσης.
Από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε απεργία πείνας, ζητώντας την κατάργηση του «41-bis» ως αντισυνταγματικό μέτρο κράτησης.
Έκτοτε και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου ζούσε πίνοντας νερό και λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής. Πλέον τρέφεται μόνο νερό, ζάχαρη και μέλι.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, έχει χάσει 45 κιλά, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και παρουσιάζει απώλεια μνήμης, εκφράζοντας φόβους για μόνιμη βλάβη ζωτικών οργάνων.
Η άτεγκτη Μελόνι
Περισσότεροι από 200 ποινικοί δικηγόροι και νομικοί συνυπέγραψαν καταδικαστική επιστολή για τη δικαστική μεταχείριση του Κόσπιτο.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να ανακληθεί στην περίπτωσή του το καθεστώς «41-bis».
«Το κράτος πρέπει να αποτρέψει τον θάνατο του Κόσπιτο τόσο επειδή έχει καθήκον να προστατεύσει την υγεία όλων των πολιτών, όσο και για να αποφύγει να μετατρέψει τον Cospito σε μάρτυρα», έγραψε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας La Stampa ο διευθυντής της, Μάσιμο Τζιανίνι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, φαίνεται πάντως να έχει διαφορετική γνώμη. «Το κύμα πράξεων βανδαλισμού δείχνει ότι συνεχίζουν να υφίστανται οι δεσμοί μεταξύ του κρατούμενου και των συντρόφων του», ανέφερε. «Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη διατήρηση του 41-bis».
Το στίγμα είχε ήδη δώσει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που τονίζει ότι η κυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς της οποίας ηγείται «δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με όσους απειλούν τους θεσμούς».
Παρενέβη μέχρι και τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή για να τονίσει ότι πρόκειται για «μια πρόκληση που δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά το κράτος».
«Αφορά όλους μας», είπε. «Δεν είναι ζήτημα Δεξιάς ή Αριστεράς».
Αυτά, ενόσω η ίδια κατηγορείται ότι «εργαλειοποιεί» την υπόθεση για πολιτικούς λόγους και στελέχη του μεταφασιστικού κόμματός της, «Αδέλφια της Ιταλίας», κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακραία πόλωση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η οξεία φραστική επίθεση του γραμματέα της Κάτω Βουλής και αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Τζοβάνι Ντοντζέλι, κατά των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων ότι, με το να στηρίζουν το αίτημα Κόσπιτο, υποθάλπουν τη βία, «στηρίζοντας τρομοκράτες».
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής εμπιστευτικές πληροφορίες, κάνοντας λόγο για επαφές του φυλακισμένου αναρχικού με επίσης κρατούμενα μέλη του ιταλικού υποκόσμου.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε την παραίτηση του Ντοντζέλι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης εν τω μεταξύ προγραμματίζεται για τις 24 του μήνα η εκδίκαση της προσφυγής του Κόσπιτο κατά του καθεστώτος κράτησης «41-bis».
Είχε οριστεί αρχικά για τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, η διαδικασία επισπεύσθηκε, καθώς οι γιατροί και συνήγοροι του κρατούμενου εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να ήταν νεκρός μέχρι τότε.
Προ ημερών, ο Κόσπιτο μεταφέρθηκε από τις φυλακές στη Σαρδηνία, όπου κρατείτο, σε άλλες στο Μιλάνο, που διαθέτουν καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις.
Ο ίδιος έχει αρνηθεί την υποχρεωτική σίτιση. «Αγωνίζομαι για να καταργηθεί η σκληρή φυλακή», δήλωσε τις προάλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, και «όχι για να βγω από αυτή»…
- Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την κλήρωση του Ολυμπιακο ύ- Το νέο format, οι υποψήφιοι αντίπαλοι για το πρώτο νοκ άουτ
- Συρία: Απογειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο από τη Δαμασκό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ
- Η υπέροχη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την οικογένειά του (pic)
- Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Υπηρεσίες και τρόφιμα συνεχίζουν ανοδικά
- Μαγιότ: Στους 22 οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα – Φόβοι για εκατοντάδες θύματα
- Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης