Νόμος ΑΙ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Η Κομισιόν πρότεινε τη θέσπιση κανόνων σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καινοτομία αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες από ενδεχόμενη κατάχτηση της τεχνολογίας.
Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το πολυσυζητημένο ChatGPT, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζει ότι θα έχει καταρτίσει το προσχέδιο ρυθμιστικού πλαισίου εντός του Μαρτίου, με την προοπτική να υπάρξει συμφωνία με τις χώρες-μέλη μέχρι τα τέλη του έτους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση κανόνων το 2021 σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καινοτομία αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες από ενδεχόμενη κατάχτηση της τεχνολογίας AI, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως chatbot, αυτόνομα οχήματα και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις, όμως η Κομισιόν ελπίζει ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα αναδειχθεί τελικά σε παγκόσμιο στάνταρτ.
«Έχουμε ακόμα το χρονικό περιθώριο να πετύχουμε τον συνολικό στόχο και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο βασιστήκαμε εξαρχής, το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας το τρέχον έτος» δήλωσε στο Reuters ο ευρωβουλευτής Ντράγκος Τούντορας, ένας από τους εισηγητές του Νόμου ΑΙ.
«Χρειάστηκε λίγος περισσότερος χρόνος από ό,τι νόμιζα αρχικά» είπε. «Το κείμενο βρίσκεται σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας ακόμα υψηλότερο από ό,τι στους τυπικούς μηχανισμούς των Βρυξελλών».
Ειδικοί της τεχνολογίας θεωρούν ότι συστήματα όπως το ChatGPT αποτελούν μεγάλο βήμα προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, άλλοι όμως ανησυχούν για κατάχρηση της τεχνολογίας ως εργαλείου λογοκλοπής, παραπληροφόρησης και απάτης.
Σημαντικό είναι εξάλλου και η λογοδοσία και απόδοση ευθυνών όταν η τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθη που επηρεάζουν πολίτες.
ΑΙ γενικής χρήσης
Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα αναγνωρίζει το ChatGPT ως «τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης», όρος που γενικά αναφέρεται σε συστήματα με πιθανές εφαρμογές υψηλού κινδύνου, όπως η επιλογή υποψηφίων για πρόσληψη και ο υπολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητα ιδιωτών.
Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα «γενετικών» μοντέλων AI, τα οποία εκπαιδεύονται με έναν μεγάλο όγκο κειμένων ή εικόνων που αντλούνται από το Διαδίκτυο, πρακτική που εγείρει θέμα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.
Αν και καμία χώρα δεν έχει ακόμα προσδιορίσει θεσμικό πλαίσιο για τους κινδύνους της ΑΙ, ορισμένα αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια έχουν ήδη σπεύσει να απαγορεύσουν τη χρήση του ChatGPΤ για τον φόβο ότι μαθητές και φοιτητές θα υποβάλλουν έτοιμες εργασίες.
Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ έχει δεχθεί κριτική από ευρωβουλευτές και οργανώσεις καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι της ΑΙ δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν ότι οι αυστηροί κανόνες θα έβαζαν φρένο στην καινοτομία και τον ανταγωνισμό.
Λόγω της διαμάχης για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, αρκετοί ειδικοί προβλέπουν ότι το νομοσχέδιο θα συναντήσει εμπόδια και θα καθυστερήσει, αναφέρει το Reuters.
«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα για όλες τις πολιτικές οικογένειες» είπε ο Τούντορας. «Στην τελευταία συνάντηση τούς είπα ότι θα ξέρουμε αν πετύχαμε στον συμβιβασμό όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι».
Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που μένει να επιλυθούν είναι ο ορισμός της «Τεχνητής Νοημοσύνης Γενικής Χρήσης», για την οποία θα προβλέπονται αυστηρότεροι κανόνες σε σχέση με συστήματα που επιτελούν μία συγκεκριμένη εργασία.
«Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα δούμε εκθετικά άλματα προόδου όχι μόνο για το ChatGPT αλλά και για άλλες μηχανές γενικής χρήσης» επισήμανε ο Τούντορας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις