Πέτρος Φιλιππίδης: Το in live στη δίκη του ηθοποιού – Η απόφαση και οι αντιδράσεις
Η ώρα της κρίσης για τον ηθοποιό
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη σχετικά με τις κατηγορίες για την υπόθεση βιασμού κατ΄ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού με θύματα τρεις γυναίκες ηθοποιούς. Ακριβώς στην 2 έφτασε και ο ηθοποιός. Ο δικηγόρος του, κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι θα κάνει δηλώσεις μετά την απόφαση.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Η πρόταση της εισαγγελέως είναι να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Το in βρίσκεται με κάμερα στο προαύλιο του δικαστηρίου και μετά την απόφαση θα υπάρξουν αντιδράσεις και δηλώσεις όπου και θα τις καταγράψει σε ζωντανή μετάδοση.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έφτασαν, όπως σε όλες τις συνεδριάσεις που αφορούν στην εκδίκαση της υπόθεσης του Πέτρου Φιλιππίδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και ο Άγγελος Μπούρας.
Η απόφαση ήταν να απαγγελθεί στις 2 αλλά στις 3 το μεσημέρι δικαστές και ένορκοι δεν είχαν ανέβει στην έδρα. Τελικά η απόφαση βγήκε λίγο πριν από τις 5 κρίνοντας αθώο τον Φιλιππίδη για τον βιασμό και ένοχο για δύο απόπειρες.
Η απόφαση απαγγέλθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα με παρούσες τις καταγγελλουσες αλλά και πολλούς ηθοποιούς που με τον τρόπο αυτό δηλώνουν τη συμπαράσταση τους στα θύματα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελική κρίση του δικαστηρίου για την ποινή του ηθοποιού και κυρίως ως προς τον ανασταλτικό ή μη αποτέλεσμα της έφεσης που θα του επιτρέψει να παραμείνει εκτός φυλακής.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης συνοδευόμενος από το γιο του και την ομάδα των συνηγόρων του, δεν έκανε καμία δήλωση κατά την άφιξή του.
Δείτε το βίντεο.
Χωρίς δηλώσεις μπήκαν στο Δικαστικό Μέγαρο οι καταγγέλουσες ηθοποιοί.
Δείτε στο βίντεο την άφιξη τους
Φωτογραφίες από την άφιξη του ηθοποιού και των δικηγόρων του
Ο θεσμός των ενόρκων
Ο θεσμός των ενόρκων προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 97,παρ.1) το οποίο προσδιορίζει σε ποιές περιπτώσεις η λαϊκή κυριαρχία – ο λαός- συμμετέχει στην δικαστική εξουσία (άρθρο 1 Συντάγματος) «Tα κακουργήματα και τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και ενόρκους, όπως νόμος ορίζει. Oι αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών υπόκεινται στα ένδικα μέσα που ορίζει ο νόμος».
Σύμφωνα με το άρθρο 401 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «Οι ψήφοι των τακτικών δικαστών και των ενόρκων είναι ισότιμες. Τα δικαιώματα που δίνονται στους δικαστές κατά το άρθρο 357 τα έχουν και οι ένορκοι» αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις για θέματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις κυρίως δικονομικού χαρακτήρα». Έτσι, οι πολίτες έχουν την πλειοψηφία για να αποφασίσουν στην δίκη Φιλιππίδη.
Ποιοι και πως γίνονται ένορκοι
Ικανοί να εκπληρώσουν καθήκοντα ενόρκου είναι: α) Για το μικτό ορκωτό δικαστήριο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του πρωτοδικείου όπου συγκροτείται το μικτό ορκωτό δικαστήριο, έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν όμως περάσει το 70ό, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. β) Για το μικτό ορκωτό εφετείο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του εφετείου, όπου συγκροτείται το μικτό ορκωτό εφετείο, έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν όμως περάσει το 70ό, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Το συμβούλιο των πλημμελειοδικών και το συμβούλιο των εφετών καταρτίζουν έως την 20ή Απριλίου κάθε έτους τον ετήσιο κατάλογο των ενόρκων για το μικτό ορκωτό δικαστήριο και για το μικτό ορκωτό εφετείο, αντίστοιχα .
Οι κατάλογοι συντάσσονται αλφαβητικά και προτιμούνται πάντοτε εκείνοι που παρέχουν τις εγγυήσεις χρηστότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας γνώμης και κοινωνικής πείρας, καθώς επίσης και όσοι έχουν μόρφωση ανώτερη από εκείνη που απαιτεί ο νόμος για κάθε κατάλογο ενόρκων.
Ο κατάλογος αποτελείται, όσο είναι δυνατό, από ίσο αριθμό ονομάτων αντρών και γυναικών. Περιέχει συνολικά: α) για την Αθήνα έως 1.200, όχι όμως λιγότερα από 800 ονόματα• β) για τη Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα έως 1.000, όχι όμως λιγότερα από 600 ονόματα και γ) για τις υπόλοιπες πόλεις έως 750, όχι όμως λιγότερα από 150 ονόματα.
Δέκα πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν αρχίσει η μηνιαία σύνοδος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου το οικείο συμβούλιο πλημμελειοδικών, αφού ακούσει τον εισαγγελέα, με απόφασή του εκλέγει γι’ αυτή τη σύνοδο από τον ετήσιο γενικό κατάλογο α) στην Αθήνα 100 ενόρκους• β) στη Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα από 80 ενόρκους και γ) στις υπόλοιπες πόλεις από 60 ενόρκους.
Την ίδια ημέρα που εκλέγονται οι ένορκοι κάθε συνόδου, το τριμελές πλημμελειοδικείο κληρώνει από εκείνους που εκλέχθηκαν: α) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών, 40 ενόρκους , β) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, από 36 ενόρκους και γ) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο των άλλων πόλεων από 32 ενόρκους.
Από τους ενόρκους που κληρώθηκαν: α) οι 20 που κληρώθηκαν πρώτοι από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Αθηνών, και οι υπόλοιποι 20 ύστερα από αυτούς είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδια συνόδου, β) οι 18 πρώτοι που κληρώθηκαν από τα συμβούλια πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της έδρας του καθενός, και οι υπόλοιποι 18 ύστερα από αυτούς είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδιας συνόδου και γ) οι 16 πρώτοι που κληρώθηκαν από κάθε συμβούλιο πλημμελειοδικών των υπόλοιπων πόλεων είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της έδρας του καθενός και οι υπόλοιποι 16 είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδιας συνόδου.
Πριν αρχίσει να συζητείται κάθε υπόθεση, διαβάζεται σε δημόσια συνεδρίαση με την παρουσία του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου ο κατάλογος των ενόρκων της δωδεκαήμερης περιόδου, για την οποία προσδιορίστηκε η υπόθεση. Τα ονόματα που υπάρχουν στον κατάλογο διαβάζονται δυνατά με τη σειρά που είναι γραμμένα, ωσότου συμπληρωθεί από τους παρόντες ενόρκους ο αριθμός δέκα (10). Τα ονόματα αυτών των δέκα (10) ενόρκων μπαίνουν στην κληρωτίδα για να κληρωθούν οι τέσσερις (4) που μετέχουν με τους τακτικούς δικαστές στη σύνθεση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση.
Με αυτόν τον τρόπο κληρώθηκαν οι 4 ένορκοι στην δίκη Φιλιππίδη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις