Πέτρος Φιλιππίδης: Έντεκα χρόνια κάθειρξης η αρχική ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο
Η απόφαση του Δικαστηρίου για την ποινή του Πέτρου Φιλιππίδη, αναμένεται η τελική απόφαση για την κατά συγχώνευση ποινή και για το αν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, επέβαλε στον Πέτρο Φιλιππίδη έξι χρόνια κάθειρξης για την πρώτη απόπειρα βιασμού το 2010 και πέντε χρόνια για την δεύτερη απόπειρα βιασμού το 2014.
Η εισαγγελέας πρότεινε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών και πλέον αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου για την κατά συγχώνευση ποινή που θα επιβληθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς και η κρίσιμη απόφαση για την αναστολή στην ποινή του.
Σύμφωνα με την τελική απόφαση των δικαστών η ποινή που θα επιβληθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη είναι κάθειρξη 8 ετών κατά συγχώνευση.
Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Προηγουμένως, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών που ζήτησε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως.
Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της:
«Για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη μετά την τέλεση της πράξης, που φανερώνει την αναγνώριση του προηγούμενου λάθους. Αξιώνει μεταστροφή του κατηγορούμενου, δεν αρκεί η μη τέλεση αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένα θετικά χαρακτηριστικά.
»Ο νομοθέτης δεν αξιώνει παθητική στάση του δράστη, αλλά θετική συμπεριφορά από την πλευρά του. Απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής, ώστε να καθίσταται σαφές ότι αφίσταται από το προηγούμενο παρελθόν του.
»Δεν αρκεί η επίκληση καλής οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αλλά να επικαλείται συγκεκριμένα θετικά πραγματικά περιστατικά που να προκύπτει σαφή μεταστροφή του χαρακτήρα του.
»Αναφέρθηκε αορίστως ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του και ότι ήταν άνθρωπος της τέχνης. Επικαλείται περιστατικά συνήθους συμπεριφοράς και όχι θετικής μεταστροφής.
»Πρέπει σαφώς να αποτινάξει το παρελθόν του, που δεν προκύπτει από τον τρόπο ζωής του. Προτείνω να απορριφθεί το ελαφρυντικό.
»Για σύννομο βίο: Με τη διάταξη διευρύνεται η αναγνώριση της συγκεκριμένης ελαφρυντικής περίστασης. Το ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν οδηγεί στην άνευ εταίρου αναγνώριση του ελαφρυντικού. Υπήρχαν καταγγελίες που δείχνουν ότι οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε δεν ήταν «παραφωνία» στη ζωή του.
»Ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τη νομιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του.
»Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο αναφέρθηκε ότι ήταν ελεήμων και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Ο ισχυρισμός αυτός δεν εναρμονίζεται με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η συμπεριφορά του δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη, είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά εκ μέρους τους.
»Να απορριφθεί και αυτός ο αυτοτελής ισχυρισμός», πρότεινε η εισαγγελέας – μία πρόταση που υιοθέτησε το δικαστήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις