Σωτηρία Μπέλλου: Τι είδαμε στη μουσική παράσταση για την σπουδαία τραγουδίστρια
Η παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» ανεβαίνει στο θέατρο Πλύφα
Πώς μπορείς να μεταφέρεις στο θεατρικό σανίδι την αύρα και την μαγεία της Σωτηρίας Μπέλλου; Πώς μπορείς να επιλέξεις ποιες στιγμές από τη ζωή της θα φωτίσεις και ποια από τα δεκάδες τραγούδια της θα πεις το κοινό;
Με αγάπη και απόλυτο σεβασμό στην αρχόντισσα του ρεμπέτικου. Μόνο έτσι μπορείς να καταπιαστείς με την ζωή την καλλιτεχνική της πορεία της Σωτηρίας Μπέλλου. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Δημήτρης Χαλιώτης (υπεύθυνος για την ιδέα και την καλλιτεχνική επιμέλεια) και η Χριστίνα Μαξούρη στην παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας».
Σε ένα πάλκο, τέσσερις μουσικοί και η Χριστίνα Μαξούρη στο κέντρο μας θυμίζουν γιατί η σπουδαία Σωτηρία Μπέλλου συγκινεί ακόμα. Γιατί η πολυτάραχη ζωή και αυτό το σπάνιο μέταλλο της φωνής της μας αφορά ακόμα.
Όπως εξηγεί η Χριστίνα στο in -λίγη ώρα πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Πλύφα- στη σκηνή παρουσιάζονται εκτός από τα τραγούδια και ιστορίες από τη ζωή της. Δεν υπάρχει δραματουργία σε πρώτο πρόσωπο αλλά η ίδια με προφορικότητα και αμεσότητα μεταφέρει στιγμές από τη ζωή της Μπέλλου. Η σχέση με τον Τσιτσάνη, οι κακοποιήσεις που είχε υποστεί, η δεύτερη καριέρα της, οι μεγάλες επιτυχίες της.
Η Χριστίνα Μαξούρη στο in
Δωρικές στιγμές στο πάλκο
H παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Εκεί στην αυλή της ιστορικής ταβέρνας του Ηλία στο Θησείο ο Δημήτρης Χαλιώτης και όλη η ομάδα ζωντάνεψαν για πρώτη φορά το όραμα τους. Και το κοινό έφυγε συγκινημένο.
Τέσσερις sold out βραδιές δεν ήταν όμως αρκετές για να το χορτάσουμε. Και φέτος επανέρχεται σε έναν διαφορετικό χώρο αλλά με την ίδια ευαισθησία και την ίδια άψογη εκτέλεση.
Ήμουν παρούσα και στις δύο περιπτώσεις και κάθε φορά συγκινήθηκα με κάτι διαφορετικό. Κάποια άλλη ιστορία άξιζε τις ευαίσθητες χορδές μου, κάποιο άλλο τραγούδι που έφερε στο μυαλό κάτι δικό μου.
Αυτή είναι και η μαγεία αυτής της δουλειάς. Σε βάζει στον κόσμο της Μπέλλου και μαζί στον κόσμο μιας άλλης Ελλάδας και σε αφήνει να περιπλανηθείς ελεύθερα. Στις μνήμες σου, στα ακούσματα που είχες από τους γονείς σου για εμάς τους νεότερους, σε βάσανα και καημούς μιας ολόκληρης εποχής.
Η Χριστίνα Μαξούρη μπαίνει στο χώρο από την είσοδο ενώ όλοι οι θεατές είναι ήδη στις θέσεις τους. Παρέα με τους μουσικούς της και τραγουδώντας χωρίς μικρόφωνο δίνει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της βραδιάς. Φωνή που σπάει κόκκαλα και παρουσία λιτή και δωρική. Όπως ακριβώς ήταν η Μπέλλου.
Στιγμές μιας ζωής γεμάτη πάθη
Η πρωταγωνίστρια, ηθοποιός και μουσικός, δεν προσπαθεί λεπτό να την μιμηθεί. Ούτε στα λόγια, ούτε στις κινήσεις. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Η φωνή της είναι τόσο κρυστάλλινη που δίνει μια μαγική υπόσταση στα κομμάτια που έχει πει πρώτη η Μπέλλου. Οι επιλογές του Δημήτρη Χαλιώτη δημιουργούν ένα ψηφιδωτό άριστα τοποθετημένο πάνω στο πάλκο.
Δεν λείπει κανένα τραγούδι από αυτά που αγαπάμε, δεν υπάρχει στιγμή που να μην ψιθυρίζουμε μαζί με την Χριστίνα Μαξούρη τους στίχους των τραγουδιών.
Και οι στιγμές της ζωή της; Πώς μπορείς να διαλέξεις κομμάτια μιας τόσο πολυτάραχης ζωής. Τα περισσότερα για την Σωτηρία Μπέλλου τα γνωρίζουμε ήδη. Το πάθος της για τον Βασίλη Τσιτσάνη, το πάθος της για το τραγούδι, το πάθος της για τις γυναίκες, το πάθος της για τα ζάρια.
Όλα ξεκίνησαν και κατέληξαν στον Τσιτσάνη
Στην παράσταση δεν επιχειρείται ούτε αγιογραφία, ούτε ένα είδος ντοκιμαντέρ. Άλλωστε δεν θα είχε και αξία. Η Χριστίνα ανάμεσα στα τραγούδια μας δίνει στοιχεία και φωτίζει για εμάς ιστορίες που άγγιξαν και εκείνη.
Η σχέση με τη μητέρα της μέσα από δύο γράμματα, το ακέραιο του χαρακτήρα της μέσα από το περιστατικό του ξυλοδαρμού της από τους χίτες, το πείσμα της μέσα από την προσπάθεια να εξοντώσει τον σύζυγό της με βιτριόλι, η λατρεία της για τον Τσιτσάνη μέσα από την επιθυμία της να θαφτεί κοντά του. Και αυτό ήταν ίσως το μόνο πράγμα που θέλησε τόσο και δεν πραγματοποιήθηκε.
Υπάρχει μια φωτογραφία από την κηδεία του Βασίλη Τσιτσάνη στην οποία φαίνεται η Σωτηρία Μπέλλου ανάμεσα σε όλους τους μουσικούς από το Χάραμα λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίζουν να παίζουν την «Συννεφιασμένη Κυριακή» δίπλα στην σορό του σπουδαίου μουσικού. Αυτή η φωτογραφία που ήρθε στο μυαλό ακούγοντας την Χριστίνα Μαξούρη να το ερμηνεύει άρτια το βράδυ της Δευτέρας.
Ο πόνος της αρχόντισσας του ρεμπέτικου, η οποία χάνοντας τον μέντορά της χάνει τα πάντα, αυτό το κενό στο βλέμμα της και η αμηχανία στα χέρια σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή της. Και όλα αυτά τα κουβάλησε εξαιρετικά στο δικό της πάλκο, με τον δικό της τρόπο η Χριστίνα Μαξούρη.
Παράσταση «Τα τραγούδια της Σωτηρίας»
Από 6 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα για 10 παραστάσεις
Θέατρο Πλύφα, Κορυτσάς 39, Αθήνα
Ιδέα: Δημήτρης Χαλιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης, Χριστίνα Μαξούρη
Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Μελανός
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βάνα Γιαννούλα
Χτένισμα: Θωμάς Γαλαζούλας
Επιμέλεια μακιγιάζ: Άννα Μπαλτζή
Φωτογραφίες / teaser: Μαρίλη Ζάρκου
Οργάνωση παραγωγής: ΠΛΥΦΑ
Τραγουδά η Χριστίνα Μαξούρη
Μουσικοί: Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι – φωνή), Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα – φωνή), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν)
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου