Το φύλο του Θεού: Η Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει τη χρήση ουδέτερων αντωνυμιών
Η χρήση της λέξης «αυτός» όταν αναφέρεται στον Θεό θα εξεταστεί από νέα επιτροπή την άνοιξη.
Ο Αιδεσιμότατος Dr. Michael Ipgrave δήλωσε ότι η εκκλησία εξέταζε το θέμα του φύλου «εδώ και αρκετά χρόνια».
Η Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει αν θα σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό ως «αυτός», αφού οι ιερείς ζήτησαν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν αντ’ αυτού όρους ουδέτερου φύλου.
Η εκκλησία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιτροπή για το θέμα την άνοιξη. Οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν απομάκρυνση από τις παραδοσιακές διδασκαλίες που χρονολογούνται από χιλιετίες, θα πρέπει να εγκριθούν από τη σύνοδο, το όργανο λήψης αποφάσεων της Εκκλησίας.
Ο Αιδεσιμότατος Ipgrave, Επίσκοπος του Lichfield και αντιπρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για το θέμα, δήλωσε ότι η εκκλησία «διερευνά τη χρήση της έμφυλης γλώσσας σε σχέση με τον Θεό εδώ και αρκετά χρόνια».
Η έμφυλη γλώσσα της πίστης
«Μετά από κάποιο διάλογο μεταξύ των δύο επιτροπών σε αυτόν τον τομέα, ένα νέο κοινό πρόγραμμα για την έμφυλη γλώσσα θα ξεκινήσει αυτή την άνοιξη» είπε. «Από κοινού με άλλες πιθανές αλλαγές στην εγκεκριμένη λειτουργική διάταξη, η αλλαγή της διατύπωσης και του αριθμού των εγκεκριμένων μορφών άφεσης αμαρτιών θα απαιτούσε μια πλήρη συνοδική διαδικασία για έγκριση».
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμη σαφείς.
Τα σχόλια του επισκόπου ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε στη σύνοδο από την Αιδεσιμότατη Joanna Stobart, εφημέριο του Ilminster και του Whitelackington στο Somerset, σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη μιας «πιο περιεκτικής γλώσσας» στις ακολουθίες.
Δεν είναι σαφές τι θα αντικαταστήσει τον όρο «Πάτερ ημών» στην προσευχή του Κυρίου, την κεντρική χριστιανική προσευχή που ο Ιησούς φέρεται να έχει δώσει εντολή στους οπαδούς του να λένε μαζί από γενιά σε γενιά.
Οι συντηρητικοί επικριτές αντέδρασαν στο ενδεχόμενο αλλαγών, με τον αιδεσιμότατο Δρ. Ίαν Πολ να δηλώνει στην Telegraph ότι αυτές θα αποτελούσαν εγκατάλειψη του δόγματος της ίδιας της Εκκλησίας.
Τι θα γίνει με το «Πάτερ ημών»;
Ο Πολ είπε ότι δεν θα ήταν σωστό: «Το γεγονός ότι ο Θεός αποκαλείται «Πατέρας» δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το «Μητέρα» χωρίς να αλλάξει το νόημα, ούτε μπορεί να ουδετεροποιηθεί ως προς το φύλο σε «Γονέας» χωρίς απώλεια νοήματος.
»Οι πατέρες και οι μητέρες δεν είναι εναλλάξιμες, αλλά σχετίζονται με τους απογόνους τους με διαφορετικούς τρόπους».
Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας δήλωσε: «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων προσφώνησης και περιγραφής του Θεού που συναντάμε στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας.
»Υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση νέας γλώσσας από την εισαγωγή των σημερινών μορφών της λατρείας μας σε σύγχρονη γλώσσα πριν από 20 και πλέον χρόνια.
»Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για την κατάργηση ή την ουσιαστική αναθεώρηση των επί του παρόντος εγκεκριμένων λειτουργιών, και τέτοιες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εκτεταμένη νομοθεσία».
«Ο Θεός δεν έχει φύλο» λέει η τρανσέξουαλ ιέρεια της Εκκλησίας της Αγγλίας που αποκαλύφθηκε από μια εθνική εφημερίδα
*Με στοιχεία από theguardian.com
- Επίκειται επέλαση της ρωσική ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία» και καθαιρέθηκαν
- Τρινκιέρι: «Είχαμε μεγάλα plays και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη»
- Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής