Πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με τιμοκατάλογους… ΔΕΘιάδας μέχρι τις εκλογές
Τα οικονομικά “προγράμματα Θεσσαλονικης” ανεβάζουν την κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ .
Τα οικονομικά “προγράμματα Θεσσαλονίκης” του παρελθόντος και τα Tsipronomics επαναφέρει η πολιτική επικαιρότητα, με αιχμή τις αναφορές του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος παρουσίασε στο ακροατήριο το κόστος του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ποντάρει στο προεκλογικό αφήγημα περί σύγκρισης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της ΝΔ Το “δίλημμα”, ειδικά, στο πεδίο της οικονομίας έχει ενσωματωθεί στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης, το οποίο και επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση. Αυτή τη φορά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης υπολόγισε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 46 δισ. Ευρώ. Εκτοξεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, καρφιά προς τον Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κόστη που δεν αντέχει η οικονομία. “Κ. Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζετε μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι όντως αδαής, σίγουρα όμως σήμερα είναι πολύ αμήχανος, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. «Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε, γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;».
Ποιο είναι το κόστος;
Ειδικότερα ως προς το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δίπλα στην ιδιωτική αισχροκέρδεια υπάρχει και η κρατική αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι τα υπερβάλλοντα έσοδα στο δημόσιο ταμείο είναι 5 δισ. το 2022 από την επιλογή της κυβέρνησης να κρατά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στην προ κρίσης τιμή τους, όταν ο πληθωρισμός έχει φτάσει πάνω από 10%. «Αυτά τα υπερβάλλοντα έσοδα της κρατικής αισχροκέρδειας είναι αυτά που θα δίναμε για να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και να πάρει μια ανάσα ο καταναλωτής», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σήμερα, παρουσίασε, επίσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών έναν τιμοκατάλογο από τα κόστη των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Ανέβασε στα ύψη την κόντρα κατηγορόντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πως «ο κ. Τσίπρας επανέρχεται το 2023 στις ίδιες ακριβώς πρακτικές, στα ίδια ψέματα. Χωρίς να λέει: Πόσα είναι τα χρήματα που κοστίζουν οι εύκολες υποσχέσεις του; Από πού θα τα βρει; Ποιους φόρους θα αυξήσει; Πόσες νέες επιβαρύνσεις και σε ποιους θα τις επιβάλει; Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός. Λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Tsipronomics.»
Στο σκληρό αυτό ροκ, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ότι πρόκειται για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, με μόνο νέο μέτρο το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής βρίσκεται στην περιοχή των περίπου 5 δισ. Ευρώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κοστολογήσει και το σκέλος των εσόδων.
Ο πρωθυπουργός, επίσης στην ΔΕΘ του 2022, ανακοίνωσε μέτρα κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίδομα 250 ευρώ το οποίο θα δοθεί εφάπαξ τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες, αυξημένο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αφορά και περισσότερους δικαιούχους. Επίσης, ανακοίνωσε αυξημένο επίδομα στέγασης για τους φοιτητές, αλλά και αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «συνολικά για την επόμενη τετραετία οι εύκολες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κοστίζουν 46 δισ. ευρώ.» Το κόστος των εξαγγελιών του υπολογίζεται σε 10,601 δισ. το 2023, σε 11,539 δισ. το 2024, σε 12,043 το 2025 και σε 11,721 το 2026.
Με βάσει τα στοιχεία, τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό ανά έτος είναι τα εξης:
– Από την πλευρά των δαπανών
Σύνολο δαπανών: 10,4 δισ.
1. Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκ.
2. Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δις/ έτος
3. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο : 160 εκ./χρόνο
4. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα : 1,2 δισ./χρόνο
5. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,4 δις για το 2023 με πληθωρισμό 9,6% για το 2022.
6. Αναδρομικά στους συνταξιούχους: 2,5 δις σε 3 ετήσεις δόσεις: 830 εκ. για το 2023
7. 13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά)
8. Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκ. για το 2023
+600 εκ για όσους έχουν προσωπική διαφορά: 1,2 δισ.
9. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο : 330 εκ / χρόνο
10. Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους : 160 εκ./χρόνο
11. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκ/χρόνο
12. νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις ): 2 δις σε βάθος τετραετίας, 500 εκ για το 2023
13. Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023
14. Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης)
15. Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο
16. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο
17. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο
18. Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκ./χρόνο
19. Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος
Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και ταμείο ανάκαμψης.
Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 5,55 δις
1. Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών : 5,5 δις
– παραγωγής ενέργειας (2,9 δις το 2022)
– διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (2,3 δις το 2022)
– παροχής αερίου (300εκ. το 2022)
2. Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10% : 50 εκ./χρόνο
Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -4.9 δισ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις