Σεισμός: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει να καπηλευτεί την ξένη βοήθεια
Αυτή τη φορά μπορεί να πει στις ξένες δυνάμεις ή θα δουλέψετε μαζί μου ή θα δουλέψετε μέσα από μένα…
Στην ανείπωτη τραγωδία της Συρίας, ο Μπασάρ αλ Άσαντ βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία.
Την ώρα που οι πολίτες της χώρας μετρούν πληγές, μεγαλύτερες από αυτές που άνοιξε ο 11ετής εμφύλιος πόλεμος στα εδάφη της, όπως λέει στο BBC ο Μοχάμεντ Ζιτούν, χειρουργός από το Χαλέπι, ο πρόεδρος της πιέζει ώστε η ξένη βοήθεια να περνά μέσα από τα εδάφη που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού.
Μεσολαβητής η κυβέρνηση του
Εκμεταλλευόμενος τη συμπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας για το δράμα των απλών ανθρώπων της Συρίας, ο Άσασντ επανέφερε το αίτημα του η διεθνή βοήθεια να συντονίζεται από την κυβέρνηση του, που… σνομπάρεται από τη Δύση από την έναρξη του πολέμου εκεί το 2011.
Για την ακρίβεια, ο Άσαντ κατηγορείται ως απόλυτος υπεύθυνος για τον εμφύλιο πόλεμο και τις αιματηρές συγκρούσεις, που έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχουν εκτοπίσει τον μισό πληθυσμό της χώρας από τα σπίτια του και έχουν αναγκάσει εκατομμύρια εξ αυτών να αναζητήσουν την τύχη τους ως μετανάστες στο εξωτερικό.
Ωστόσο οι γραμμές του μετώπου έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια, και ο Σύρος πρόεδρος, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία και το Ιράν, ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της διαιρεμένης χώρας του.
Οι δυτικές δυνάμεις δεν δείχνουν να έχουν καμιά διάθεση να συνδιαλλαγούν μαζί του, και αποστέλλουν βοήθεια στην περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που βρίσκονται ήδη στα εδάφη της.
Υπέρ του οι διασυνοριακές δυσκολίες
Ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, η θέση του Άσαντ ενισχύεται από τις διασυνοριακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ξένη βοήθεια, η οποία προσπαθεί να φτάσει από την Τουρκία στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία.
Η βοήθεια αυτή είναι νευραλγικής σημασίας για τα 4 εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή και για την ώρα έχει «παγώσει» εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 7.8 Ρίχτερ που γονάτισε τις γειτονικές χώρες στην αρχή της εβδομάδας.
Σαφώς και δεν είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός επαναφέρει το αίτημα η βοήθεια προς τον θύλακα των ανταρτών στο βορά της χώρας να περνάει μέσα από τη Συρία, και όχι από τα σύνορα της με την Τουρκία, απλά αυτή τη φορά έχει το περιθώριο και να το πετύχει.
«Για τον Άσαντ ήρθε η ώρα να πει με πυγμή ή θα δουλέψετε μαζί μου ή θα δουλέψετε μέσα από μένα», λέει ο Άρον Λαντ, ειδικός σε ζητήματα της Συρίας στο ίδρυμα Century.
«Εάν είναι έξυπνος θα διευκολύνει τη βοήθεια σε περιοχές εκτός του ελέγχου του, και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως υπεύθυνος παράγοντας, αλλά το καθεστώς του είναι πεισματάρικο», προσθέτει ο ίδιος.
Δύσκολες συνθήκες
Υπενθυμίζεται ότι στη Συρία ο σεισμός έπληξε με δριμύτητα ακριβώς αυτή την περιοχή, που στεγάζει τους εκατομμύρια εκτοπισθέντες του εμφυλίου πολέμου και έριξε κτίρια και από τις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει τα εδάφη, που ελέγχει η κυβέρνηση της Δαμασκού και αυτά που διαφεντεύουν οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, με προεξέχουσα την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Επιπλέον, σημειώθηκε στη διάρκεια μιας σκληρής οικονομικής κρίσης, απόρροια των βαρύτατων διεθνών κυρώσεων, που έχει γονατίσει τους ανθρώπους της και ένα ξέσπασμα χολέρας, εκεί όπου η ιατρική βοήθεια φτάνει δύσκολα και τα νοσοκομεία είναι λιγοστά.
«Μεσούσης της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και με φόντο την χωρίς προηγούμενο κρίση κόστους ζωής, είναι ζωτικής σημασίας οι Σύροι να μην αφεθούν μόνοι να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της φυσικής καταστροφής που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε από την πρώτη στιγμή το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Για την ώρα η Ρωσία, το Ιράν, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι οι χώρες που έχουν δρομολογήσει την αποστολή βοήθειας στη Συρία.
- Πορτογαλία: Θέλει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
- Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρα σας
- Συντάξεις 2025: Πόσο αυξάνονται ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
- Νέα Δημοκρατία: Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες