Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανής προσφυγή κατά της Shell από μετόχους της
Η υπόθεση δεν αποκλείεται να ανοίγει το δρόμο για προσφυγές εναντίον της διοίκησης και άλλων εταιρειών.
Σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει ευρείες συνέπειες στο πώς οι εταιρείες μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές τους, περιβαλλοντική οργάνωση που έχει αγοράσει μετοχές της Shell καταθέτει μήνυση κατά του ΔΣ για ανεπαρκές πλάνο κλιματικής μετάβασης.
Στο πλευρό της οργάνωσης ClientEarth τάχθηκαν μάλιστα και αρκετοί θεσμικοί επενδυτές της Shell, ανάμεσά τους αρκετά ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Η ClientEarth ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη βρετανική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τα 11 μέλη του ΔΣ παραβίασαν τη βρετανική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και απέτυχαν να προστατεύσουν την εταιρεία από τους «υλικούς και προβλέψιμους» κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή.
Είναι η πρώτη προσφυγή επενδυτών για την αποτυχία μεγάλης εταιρείας να καταρτίσει πλάνο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σημειώνει το Reuters.
Η βρετανική Shell, η οποία είχε κέρδη ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων το 2022, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, απέρριψε τις κατηγορίες της οργάνωσης.
Επιστολές υποστήριξης
Η εταιρεία έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.
Όμως η προσφυγή της ClientEarth κέρδισε επιστολές υποστήριξης από τα βρετανικά ταμεία συνταξιοδότησης London CIV και Nest, το σουηδικό ταμείο AP3, τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sanso IS, τη βελγική Degroof Petercam Asset Management και τις Danske Bank Asset Management, Danica Pension και AP Pensiom στη Δανία.
Η ομάδα επενδυτών έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία 543 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 12 εκατομμύρια μετοχές της Shell σε σύνολο 7 δισεκατομμυρίων.
Η London CIV επισήμανε στην επιστολή της ότι η Shell είναι «κύρια πηγή κινδύνου και έκθεσης» στο χαρτοφυλάκιό της.
«Ελπίζουμε ότι η βιομηχανία ενέργειας στο σύνολό της θα δείξει προσοχή» δήλωσε εκπρόσωπος της Nest.
Σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το Reuters, εφόσον η βρετανική δικαιοσύνη δεχθεί να εκδικάσει την προσφυγή, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μηνύσεις επενδυτών και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων όσων επενδύουν σε ρυπογόνες επιχειρήσεις.
Η νέα προσφυγή έρχεται δύο χρόνια αφότου η ολλανδική δικαιοσύνη δικαίωσε περιβαλλοντικές οργανώσεις και υποχρέωσε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα ταχύτερα.
Η Shell έχει ασκήσει έφεση, δεσμεύεται ωστόσο να μειώσει την ένταση άνθρακα των προϊόντων της –τις εκπομπές ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας- κατά 20% έως το 2030, 45% έως το 2035 και 100% έως το 2050, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2016.
Ωστόσο η ClientEarth επικαλείται ανεξάρτητες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η στρατηγική αυτή εξαιρεί βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους για την απόλυτη μείωση των εκπομπών από προϊόντα της Shell, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, παρά το γεγονός ότι αντιστοιχούν σε πάνω από 90% των συνολικών εκπομπών.
Η οργάνωση υποστηρίζει ακόμα ότι η Shell παραβίασε τη βρετανική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις, η οποία προβλέπει ότι τα ΔΣ έχουν νομική υποχρέωση να ενεργούν προς το συμφέρον της εταιρείας τους.
«Το ΔΣ επιμένει σε μια στρατηγική μετάβασης με θεμελιώδη σφάλματα, αφήνοντας την εταιρεία σοβαρά εκτεθειμένη στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για την επιτυχία της Shell στο μέλλον» δήλωσε νομικός εκπρόσωπος της ClientEarth.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις