Η Εκκλησία της Αγγλίας θα προσφέρει εκκλησιαστικές ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια σε συμβάσεις συμβίωσης και πολιτικούς γάμους, σημειώνοντας μια σημαντική αλλαγή στη στάση της απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μια ιστορική ψηφοφορία από το κυβερνών της σώμα.

Η κατάμεστη αίθουσα στο Church House στο Westminster παρέμεινε σχετικά σιωπηλή όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αμέσως πριν από την ψηφοφορία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε προσευχή που είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Justin Welby.

Με 250 ψήφους υπέρ

Έπειτα από μια έντονη συζήτηση που κράτησε περισσότερες από οκτώ ώρες, η Γενική Σύνοδος, ψήφισε με 250 ψήφους κατά και 181 υπέρ της πρότασης των Επισκόπων που στόχευαν να βάλουν τέλος στις επίπονες διαφωνίες για τη σεξουαλικότητα.

Η Βουλή των Επισκόπων ψήφισε 36 υπέρ και 4 κατά και δύο αποχές. Η Βουλή των Κληρικών ψήφισε 111 υπέρ, 85 κατά και τρεις αποχές, ενώ η Βουλή των Λαϊκών έλαβε 103 ψήφους υπέρ, 92 κατά και πέντε αποχές.

Οι ομιλίες τόσο από εκείνους που υποστηρίζουν την πλήρη ισότητα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Χριστιανούς όσο και από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η παραδοσιακή βιβλική διδασκαλία για τον γάμο και το σεξ πρέπει να τηρηθεί, έδειξαν ότι η συζήτηση είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Η «χρυσή τομή» για τους Συντηρητικούς

Οι Συντηρητικοί κατάφεραν να τροποποιήσουν οριακά την πρόταση για να εγκρίνουν το δόγμα της εκκλησίας για τον γάμο – ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας – και να δηλώσουν ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να υποδηλώνουν απόκλιση από το δόγμα.

Εκτός από την έγκριση της πρότασης για ευλογίες, η Σύνοδος συμφώνησε ότι η εκκλησία θα ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε στα LGBTQ+ άτομα. Χαιρέτισε επίσης την επικείμενη αναθεώρηση της απαγόρευσης των κληρικών να συνάπτουν πολιτικούς γάμους ομοφυλόφιλων και έναν κανόνα αγαμίας για τους κληρικούς σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η θέση για τους γάμους ομοφυλοφίλων δεν θα αλλάξει και τα ομόφυλα ζευγάρια θα εξακολουθούν να μην μπορούν να παντρευτούν στην εκκλησία.

Η έγκριση της πρότασης επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να πάνε σε Αγγλικανικές εκκλησίες μετά από μια νόμιμη τελετή γάμου για υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προσευχές αφοσίωσης, ευχαριστίας και ευλογίας του Θεού.