Σεισμός στην Τουρκία: Τίναξε στον αέρα τα κτίρια, λέει ο καθηγητής Καρύδης
Τι δήλωσε ο ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο με τον αριθμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει τις 9.000, χιλιάδες είναι οι τραυματίες ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες στα χαλάσματα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική αποστολή στο Χατάι, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνει.
«Η κατάσταση είναι τραγική τόσο από τον κόσμο που έχει χάσει τα πάντα και δεν του έχει μείνει τίποτα, αλλά και οι καταστροφές είναι φοβερές. Είναι πολύ καταθλιπτικό το τοπίο. Κάνει κρύο, φωτιές παντού», είπε αρχικά.
Όσον αφορά το τι προκάλεσε αυτήν την τραγωδία, ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι πρόκειται για μία σειρά από παραμέτρους.
«Είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Το μεγάλο μέγεθος και η μεγάλη διάρκεια του σεισμού. Καταπόνησε δηλαδή πολύ τα κτίρια, επανάληψη της καταπόνησης και η μεγάλη ένταση και έκταση του σεισμού. Η δεύτερη παράμετρος ήταν ότι ήταν πού επιφανειακός και η Τρίτη το βράδυ που ο κόσμος κοιμόταν και ότι δεν έγινε ένα έντονος προσεισμός», είπε αρχικά.
Μάλιστα όπως είπε ο σεισμός ήταν σαν να έβαζες δυναμίτη για να κάνεις κάποια έκρηξη.
«Καθώς ο σεισμός ήταν “από κάτω”, τα τίναξε στον αέρα τα κτίρια ακριβώς όπως έχουμε δει όταν ανατινάζουμε τα παλιά κτίρια θέλοντας να τα κατεδαφίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικα.
Τι είναι η «αρμονική κατάρρευση»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης».
«Είναι συμβολή διαφόρων κυμάτων, το οποίο σημαίνει ότι σε άλλες θέσεις το αποτέλεσμα της συμβολής είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει ύφεση», είπε αρχικά.
«Όταν λοιπόν βρεθούν ίδια κτίρια με τον ίδιο κατασκευαστή, με την ίδια μελέτη σε σειρά, γιατί ιδιαίτερα εδώ στην Τουρκία έχουμε αυτό το φαινόμενο. Βλέπεις δηλαδή δέκα κτίρια εντελώς ανόμοια, να έχουν καταρρεύσει τρία και τα υπόλοιπα δίπλα να μην έχουν πάθει τίποτα», εξήγησε.
«Τα κτίρια στην Τουρκία, είναι περίπου η ίδια με τα κτίρια της Αλβανίας. Στον τελευταίο σεισμό που πήγα στην Αλβανία είναι παρόμοια. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος έχει πάει στην Αλβανία το έχει καταλάβει ότι είναι παλιά κτίρια με κακά υλικά, κακή σύνθεση και με προσθήκες, με τροποποιήσεις, ασυντήρητα κτίρια. Καταλαβαίνουμε ότι υποφέρουν. Βέβαια παρατήρησα και κτίρια τα οποία είναι μια χαρά», προσέθεσε.
«Μένω στο αυτοκίνητο. Είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσω εάν ένα κτίριο είναι πραγματικό ή όχι μετά από ένα τέτοιο σεισμό, ιδιαίτερα όταν εδώ έχουν ανοιχτεί κτίρια, τα έχουν ντύσει με τσιμεντοσανίδες και δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει μέσα το κτίριο. Στα νοσοκομεία και τα κτίρια με την θερμομόνωση – θερμοπρόσοψη περίπου συμβαίνει το ίδιο. Καλύπτουμε το σκελετό και δεν ξέρουμε τι γίνεται από κάτω», κατέληξε ο κ. Καρύδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις