«Μίζα €20.000 σε κάθε βουλευτή έδινε το Κρεμλίνο»
Ερευνα ανεξάρτητων ΜΜΕ αποκαλύπτει πως η Μόσχα πλήρωσε νομοθέτες της Αυστρίας και της Ιταλίας για να περάσουν ψηφίσματα που ζητούσαν αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία
Το Κρεμλίνο έδωσε χρήματα σε βουλευτές στην Ιταλία και την Αυστρία, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσάρτηση της Κριμαίας, αποκαλύπτει κοινή έρευνα πέντε ανεξάρτητων ΜΜΕ της Ρωσίας, της Εσθονίας και της Ιταλίας.
Το 2016, δύο χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών ευρωπαϊκών χωρών επεξεργάστηκαν ψηφίσματα με τα οποία ζητούσαν την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Κρεμλίνο και την αναγνώριση των συνόρων που είχαν καθοριστεί από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι εμπνευστές αυτών των πρωτοβουλιών δεν ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε άμεση επαφή με την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, όπου ένας βοηθός κοστολογούσε την κίνηση αυτή σε 20.000 ευρώ ανά βουλευτή, συν άλλα 15.000 ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Διαρροή 20.000 e-mail
Οι κατηγορίες προκύπτουν από τη διαρροή περίπου 20.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ 2007 και 2017 ενός βοηθού της Κρατικής Δούμας. Ο Σαργκίς Μιρτζαζανιάν και οι συνεργάτες του λειτούργησαν με την επωνυμία International Agency for Current Policy μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στους στόχους ήταν «η οργάνωση διαμαρτυριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την απαξίωση γεγονότων ή προσώπων που έρχονται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητικές πλατφόρμες IRPI, OCCRP, Eesti Ekspress, Profil και VazhnyeIstorii, η τελευταία εκ των οποίων έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητη οργάνωση από τις ρωσικές Αρχές.
Τα μέσα αυτά εξηγούν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φέρεται να αποκτήθηκαν από ομάδα ουκρανών χάκερ το 2020 και ότι ένας άλλος βοηθός του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, του πολιτικού του Κρεμλίνου, στον οποίο ο Πούτιν ανέθεσε το 2014 τη διαχείριση της ουκρανικής επικράτειας του Ντονμπάς μετά την εγκατάσταση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού εκεί, εμφανίζεται ως άμεσος σύνδεσμος του Μιρτζαζανιάν.
«Ηταν μια βόμβα!»
Ο ιταλός πολιτικός Στέφανο Βαλντεγκαμπέρι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Πούτιν στη χώρα του. Τον Μάιο του 2016, η πρότασή του έκανε το περιφερειακό κοινοβούλιο του Βένετο το πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό όργανο που αναγνώρισε τη χερσόνησο ως τμήμα της Ρωσίας. «Ποτέ δεν ενήργησα από ιδιοτέλεια (…) και δεν υποκλίνομαι στην πολιτική ορθότητα», δήλωσε πριν από μία εβδομάδα. Η διαρροή τον εκθέτει πλέον. «Ηταν μια βόμβα! Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται: 1) αναγνώριση της Κριμαίας, 2) άρση των κυρώσεων, 3) πλήγμα στη Μογκερίνι (τότε επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ)!», έγραψε ο Μιρτζαζανιάν σε έναν από τους υπαλλήλους του τον Απρίλιο του 2016, αφού κέρδισε την υποστήριξη του Βαλντεγκαμπέρι.
Προτάσεις που απορρίφθηκαν
Αργότερα, προσχώρησαν και οι περιοχές της Λιγουρίας και της Λομβαρδίας. Σε ένα άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα τον Ιούνιο του ίδιου έτους, εμφανίστηκε ένα άλλο σχέδιο δράσης, με τίτλο Ψηφίσματα από την Αυστρία και την Ιταλία, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Πάολο Τοσάτο, γερουσιαστής και συνάδελφος του Βαλντεγκαμπέρι στη Λέγκα του Βορρά, θα παρουσίαζε το ψήφισμα στη Γερουσία. Για το σχέδιο αυτό προβλέπονταν από τον ρωσικό προϋπολογισμό δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τον ίδιο μήνα, τόσο ο Τοσάτο όσο και ο αυστριακός βουλευτής Γιόχαν Χούμπνερ από το Κόμμα των Ελευθέρων κατέθεσαν προτάσεις που απορρίφθηκαν από τα αντίστοιχα σώματα.
Ο γιος του Κύπριου
Οι ιταλοί και οι αυστριακοί πολιτικοί αρνήθηκαν ότι έλαβαν οποιεσδήποτε πληρωμές από τη Μόσχα. Ωστόσο, ο γιος ενός κύπριου επιχειρηματία που δώρισε 15.000 ευρώ στο κόμμα που στήριξε το ψήφισμα επιβεβαίωσε ότι είχε ενεργήσει ως μεσάζων με τον Μιρτζαζανιάν. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν επίσης τον συντονισμό μεταξύ του Μιρτζαζανιάν και του βουλευτή και σημερινού ηγέτη του λαϊκιστικού Φιλελεύθερου – Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, Λεονίντ Σλούτσκι, για να πείσουν ευρωπαίους πολιτικούς και ακτιβιστές να συμμετάσχουν σε συνέδρια στην Κριμαία και να ενεργήσουν ως διεθνείς παρατηρητές σε διάφορες ρωσικές εκλογές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Αγρίνιο: Συγγνώμη ζητά η αδελφή του δολοφόνου της Δώρας – «Καταλήξαμε σε τραγωδία»
- «Κουράστηκα από τόσα πολλά gifs»: Πώς η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να επηρεάσει τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας
- Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της ζητούσαν 50.000, τελικά απέσπασαν 18.200 ευρώ
- Live από το inSports και το Mega Play το Ολυμπιακός – ΑΕΚ
- Kακοκαιρία Alexandros: «Βούλιαξαν» τα αυτοκίνητα στη Λάρισα
- Γερμανία: Οι Πράσινοι εκλέγουν νέα ηγεσία, με συμμαχία αριστερών και ρεαλιστών