Σεισμός Τουρκία: Θα είναι το τέλος του Ερντογάν; Η άνοδος και η πτώση στα χαλάσματα
Για πρώτη φορά ακούγεται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.
Πιθανή είναι η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο, καθώς η καταστροφική κλίμακα του φονικού σεισμού της Δευτέρας που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 17.000 νεκρούς φαίνεται να δίνει το τελειωτικό πλήγμα στη δημοτικότητά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος που ήδη είχε χάσει σε σημαντικό βαθμό την αποδοχή του τουρκικού λαού λόγω της υπέρμετρης αύξησης του κόστους ζωής και τον καταποντισμό της λίρας βρίσκεται πλέον σε πολύ δυσχερή θέση. Οι δημοσκοπήσεις ήδη πριν τον καταστροφικό σεισμό ήταν απογοητευτικές για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας ότι είχε να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη κατάσταση εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο Ερντογάν επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ωστόσο το τραγικό γεγονός φαίνεται πως ανατρέπει τα σχέδια του, με Τούρκο αξιωματούχο να μιλά για πρώτη φορά για ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.
Ο φονικός σεισμός και οι δυσκολίες εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στις 10 επαρχίες που επλήγησαν και έχουν τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ίσως βάλει «φρένο» στα σχέδια του Ερντογάν με έναν Τούρκο αξιωματούχο να αφήνει ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.
Με περισσότερους από 17.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ολόκληρες πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί και 10 επαρχίες να έχουν τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πέραν του πολιτικού αντίκτυπου η τουρκική κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει και εάν είναι εφικτό από πρακτική άποψη να διενεργηθούν εκλογές.
Πολύ νωρίς για αποφάσεις για τις εκλογές
Στις πληγείσες περιοχές ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι με εκατοντάδες χιλιάδες να αναζητούν πλέον στέγη καθώς τα σπίτια τους λόγω σεισμού ή ισοπεδώθηκαν ή κρίνονται πλέον ακατάλληλα για κατοίκηση.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», προσέθεσε.
Είπε ακόμα πως το κόμμα του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του εταίρος, MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου», προσέθεσε ο αξιωματούχος.
Σε ανάλογο κλίμα είναι και ανάλυση του Economist που αναφέρει πως το ενδιαφέρον σταδιακά θα μετατοπιστεί από τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης των πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς στον αντίκτυπο που θα έχουν στην πολιτική κονίστρα της Τουρκίας.
Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβέρνησε την Τουρκία για δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο που θα ήταν ήδη δύσκολες γι’ αυτόν, λόγω μιας χειμαζόμενης οικονομίας και ενός αχαλίνωτου πληθωρισμού που οδηγήθηκε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας των ανόητων νομισματικών του πολιτικών.
Όμως τώρα οι ψηφοφόροι θα καταγράψουν την αντίδρασή τους στον σεισμό και θα αναρωτηθούν γιατί η κυβέρνησή του δεν έκανε περισσότερα για να προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή μετά τον σεισμό του 1999.
Άνοδος και πτώση με σεισμούς;
Υπάρχει μια τραγική ειρωνεία σε όλο αυτό, υπογραμμίζει το περιοδικό. Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία μετά τη νίκη του στις εκλογές το 2002 όταν το νέο του κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανέτρεψε ένα κατεστημένο που κυβέρνησε αναποτελεσματικά την Τουρκία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1983.
Προηγήθηκε η αδύναμη απάντηση της τότε κυβέρνησης στον σεισμό του 1999 και ο λανθασμένος χειρισμός ενός οικονομικού κραχ το 2001, που συνέτειναν στην αίσθηση ότι χρειαζόταν αλλαγή, με αποτέλεσμα το ΑΚP να καταλάβει τελικά τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο.
Τώρα ο Ερντογάν αντιμετωπίζει παρόμοιες συνθήκες, σημειώνει το περιοδικό, δηλαδή μια οικονομική κρίση και μια ανθρωπιστική και οι ψηφοφόροι θα τον κρίνουν βάσει του τρόπου που θα τις έχει χειριστεί.
Σημειώνεται ότι η κατάρρευση τόσων πολλών κτιρίων στην Τουρκία -σχεδόν 6.000, σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα απαιτήσει έλεγχο. Θα προκύψουν στοιχεία ότι οι συμβουλές των ειδικών αγνοήθηκαν και οι οικοδομικές προδιαγραφές παραβιάστηκαν, ενώ διεφθαρμένοι ή ανίκανοι επόπτες σφύριζαν αδιάφορα.
Σημειώνεται ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικονομικής άνθησης που έκανε τον Ερντογάν δημοφιλή κατά την πρώτη δεκαετία του στην εξουσία ήταν η άνθηση του κατασκευαστικού τομέα, αν και τα περισσότερα από τα κτίρια που κατέρρευσαν είχαν χτιστεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Είχε δύο δεκαετίες για να προετοιμαστεί για έναν μεγάλο σεισμό, καθώς δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα του κόσμου.
Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ερντογάν
Τα ποσοστά δημοφιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του έχουν φτάσει στο ναδίρ. Μετά τον σεισμό, ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα νότιες επαρχίες, διάρκειας τριών μηνών, σχεδόν μέχρι την παραμονή των εκλογών.
Αναμφίβολα υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την απόφαση, αλλά η όλη κατάσταση μπορεί επίσης να διευκολύνει τον Ερντογάν προκειμένου να βάλει φρένο στην κριτική ή τη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης.
Και πράγματι, η πρόσβαση στο Twitter έχει περιοριστεί αφού οι άνθρωποι το χρησιμοποίησαν για να επικρίνουν την απάντηση της κυβέρνησης στους σεισμούς. Και μπορεί τώρα να φτάσει στο σημείο να αναβάλει τις εκλογές.
«Η Τουρκία έμπαινε ήδη σε μια δύσκολη περίοδο, παρατηρεί το περιοδικό, και η τεκτονική των πλακών μόλις την έκανε ακόμα πιο επικίνδυνη», καταλήγει το δημοσίευμα του Economist.
Ο «φόρος του σεισμού» και η οργή των πολιτών
Ήδη η κοινή γνώμη στην Τουρκία «βράζει» με πολλούς να αναρωτιούνται που πήγαν τα έσοδα από τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων.
Η κριτική στον Ερντογάν ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση είναι σφοδρή για το γεγονός πως στα 20 χρόνια διακυβέρνησής του δεν έγινε τίποτα για να αποτραπεί ο όλεθρος.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για μία καταστροφή που δεν γινόταν να προβλεφθεί και αναφέρθηκε σε «προβοκάτορες».
Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται και ενδεικτική ήταν η κριτική που άσκησε ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όπως ανέφερε ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.
«Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023», ανέφερε ο Ντουντάρ σε βίντεο στο Twitter.
«Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις