Αποκλειστικά στο in τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Η ιστορία πίσω από το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες
Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για ακόμη μια χρονιά να βάλει τα γιορτινά της και να υποδεχτεί τους λάτρεις του παγκόσμιου κινηματογράφου! Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό και το 2023 το διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται με την 25η διοργάνωσή του και υπόσχεται να μας μυήσει στο μαγικό κόσμο των ντοκιμαντέρ, προτού δώσει τη σκυτάλη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο.
Το φετινό πρόγραμμα τα έχει όλα! Καινούργια ντοκιμαντέρ, δουλειές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, καθώς αλλά και άλλες υπό διαμόρφωση, μαζί με εργαστήρια, συζητήσεις και workshops που θα κάνουν την συμπρωτεύουσα παγκόσμιο hot spot και αυτόν τον Μάρτιο.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 13 Μαρτίου, με το διαγωνιστικό κομμάτι να περιλαμβάνει συνολικά 32 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα προβληθούν κι δεκάδες άλλα ντοκιμαντέρ, τα οποία δεν θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι, όμως έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, έχοντας «ταξιδέψει» το κοινό και έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές.
Το in εξασφάλισε κάποια από αυτά και σας παρουσιάζει αποκλειστικά κάποια από αυτά.
An Buachaill Gealgháireach
Ένα από αυτά είναι το «An Buachaill Gealgháireach», το οποίο θα προβληθεί στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Πρόκειται για την ιστορία πίσω από το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα από τα διασημότερα τραγούδια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, που αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης και ανεξαρτησίας.
Το «Γελαστό Παιδί» δεν είναι γραμμένο για κάποιον έλληνα ήρωα. Αφορά στη δράση του φημισμένου επαναστάτη Μάικλ Κόλινς, σημαντικού ηγέτη του ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος.
Το ποίημα για τον Κόλινς –η ζωή του οποίου έγινε και ταινία το 1996- έγραψε ο Brendan Beham και μετέφρασε ο Βασίλης Ρώτας. Η μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη έγινε τον Οκτώβριο του 1961 για τις ανάγκες του έργου «Ένας Όμηρος».
Το τραγούδι στην αρχή λογοκρίθηκε και για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1966 με τη φωνή της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Αρκετά χρόνια αργότερα έγινε διάσημο με την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη.
Οι αρχικοί στίχοι του 1961 έλεγαν «σκοτώσαν οι δικοί μας το Γελαστό Παιδί». Στη θεατρική παράσταση Μαγική Πόλη που ανέβηκε το 1962, «οι δικοί μας» έγιναν «εχθροί» και πλέον όλοι τραγουδούσαν «Σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί».
Στις συναυλίες μετά την πτώση της Χούντας οι «εχθροί» έγιναν «φασίστες».
Ένα ιρλανδικό τραγούδι γίνεται ελληνικός ύμνος
Η ταινία οδηγεί τον ποιητή Theo Dorgan στη δική του «Οδύσσεια», καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει την πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι.
Πρόκειται για μια αφήγηση που συνυφαίνει τα τραγικά και αιματηρά γεγονότα τόσο στη σύγχρονη Ιρλανδία, όσο και στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως, αυτές οι ιστορίες συνδέονται επίσης μεταξύ τους με κάτι πιο βαθύ – τη δύναμη ενός τραγουδιού.
Όπως λέει ο Theo στην ταινία, τόσο η ιρλανδική όσο και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: «…κάποια ιδέα, ίσως, του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο πεπρωμένο, την τυραννία, τις δυνάμεις που τείνουν πάντα και παντού να μειώνουν, αν όχι να συνθλίβουν πραγματικά, την αίσθηση της αναγκαίας μεγαλοπρέπειας της ζωής και της φαντασίας…».
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα και περιλαμβάνει επίσης ερμηνείες από διάφορους Ιρλανδούς μουσικούς – συμπεριλαμβανομένων των Andy Irvine, Donal Lunny, MayKay, Liam Ó Maonlaí και David, καθώς και γνωστούς τραγουδιστές από την Ελλάδα, με κυριότερη τη Μαρία Φαραντούρη, που τιμάται σε όλο τον κόσμο ως η κατεξοχήν ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Θεοδωράκη.
Σε αυτή την ενστικτώδη και δραματική ταινία, ένα ιρλανδικό τραγούδι γίνεται ελληνικός ύμνος – δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, εμψυχωμένες από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία