Από το Λαγκαδά μέχρι το Βερολίνο και η «μπασκετομάνα» του Ολυμπιακού
Πως ο Ολυμπιακός αξιοποίησε (και) αγωνιστικά την αποχώρησή του από τη Basket League
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Ο Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης απέχει από το Βερολίνο 1872 χιλιόμετρα και θέλει κανείς περίπου 19 ώρες ταξίδι για να καλύψει αυτή την απόσταση με αυτοκίνητο.
Για τον νεαρό Παναγιώτη Τσάμη χρειάστηκαν κάτι λιγότερο τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που αγωνίστηκε κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά για το κύπελλο (20 Σεπτεμβρίου 2019) μέχρι να πατήσει το πόδι του στο παρκέ της «Mercedes-Benz Arena» στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αλμπα κάνοντας το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα.
Όταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πήραν τη δύσκολη απόφαση να χρεωθούν τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2, με την οικοθελή αποχώρησή της ομάδας από τη Basket League, δεν επαναπαύτηκαν στο να παίζουν απλά οι Ερυθρόλευκοι στην Ευρωλίγκα.
Έφτιαξαν (το 2019) μια ομάδα αναπτυξιακή (Development Team όπως ονομαζόταν) που αφενός θα συμμετείχε στην Α2 για να έχει το δικαίωμα η κανονική ομάδα, όταν κρίνουν ότι οι συνθήκες ωρίμασαν, να επιστρέψει στην Α1. Αλλά και παράλληλα για να παίρνουν χρόνο συμμετοχής νεαροί παίκτες που θα μπορούσαν στο μέλλον να ενσωματωθούν στην ανδρική ομάδα. Αρχικά στις προπονήσεις και στη συνέχεια και στους αγώνες.
Σε εκείνη την πρώτη ομάδα, με προπονητή τον Δημήτρη Τσαλδάρη και συνεργάτες τον Νίκο Μπάρλο και τον Αντώνη Κουρμούλη συμμετείχαν κάποια νέα παιδιά που είχαν ήδη δείξει θετικά δείγματα γραφής.
Όπως ο 20χρονος γκάρντ Αλέξανδρος Νικολαϊδης (γιός του Σωτήρη Νικολαϊδη που διέπρεψε με το Μαρούσι, την ΑΕΚ, τον Ηρακλή και το Ρέθυμνο πριν γίνει προπονητής), ο 22χρονος γκαρντ Ηλίας Μωραΐτης, ο 20χρονος γκαρντ Ιωσήφ Κολοβέρος, ο 21χρονος γκαρντ/φόργουορντ Παναγιώτης Οικονόμου, ο 22χρονος γκάρντ Νίκος Αρσενόπουλος, φυσικά ο 21χρονος φόργουορντ Αλεξέι Ποκουσέβσκι που πλέον διαπρέπει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ, ο 21χρονος φόργουορντ Ανδρέας Τσουμάνης και φυσικά ο 20χρονος (τότε) φόργουορντ/σέντερ Παναγιώτης Τσάμης.
Σε εκείνο το παρθενικό παιχνίδι με τον Ερμή Λαγκαδά είχε βάλει τρεις πόντους ενώ στο Βερολίνο πέτυχε το πρώτο του καλάθι στην Ευρωλίγκα και το οποίο πανηγυρίστηκε σαν…γκολ σε τελικό στον πάγκο της ομάδας.
Πολλά από εκείνα τα παιδιά, παίζουν σε άλλες ομάδες πλέον ενώ κάποια ανήκουν ακόμα στον Ολυμπιακό και βρίσκονται ως δανεικοί κάπου αλλού.
Ένα άλλο μέλος της αναπτυξιακής διαδικασίας της ομάδας που είδαμε στο Βερολίνο ήταν ο Βενιαμίν Αμπόσι που έγινε την Τετάρτη ο νεότερος παίκτης του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα κάνοντας ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και 24 ημερών, λίγο νεώτερος από τον Ποκουσέβσκι όταν έκανε εκείνος το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα σε ηλικία 17 ετών και 83 ημερών.
Ουσιαστικά η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν οδήγησε απλά την ομάδα εκτός Α1, αλλά είχε σχεδιάσει ένα πλάνο στο οποίο θα βασιζόταν και θα πορευόταν και το οποίο θύμιζε πολύ σε φιλοσοφία και σκέψη την περίφημη αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, το περίφημο NBDL (National Basketball Development League) που από το 2017 ονομάζεται NBA G League.
Η οποία «γεννήθηκε» το 2001 όταν το NBA αποφάσισε να ιδρύσει ένα αναπτυξιακό πρωτάθλημα, όπου σταδιακά εξελίχθηκε σε τροφοδότη της μεγάλης λίγκας. Το NBDL, τη σεζόν 2018-2019 είχε 27 ομάδες. Όλες εξ αυτών είχαν αποκλειστική σχέση με κάποια ομάδα του NBA ή/και κοινή ιδιοκτησία.
Κάπως έτσι και ο Ολυμπιακός έπαιζε στο… ΝΒΑ (Ευρωλίγκα) έχοντας όμως εκπρόσωπο και στην αναπτυξιακή λίγκα (Α2) και μέχρι στιγμής – και με βάση τα αποτελέσματα – μπορεί να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις