Ελβετία: Απαγόρευσε στην Ισπανία να στείλει ελβετικής κατασκευής οπλικά συστήματα στην Ουκρανία
Η συζήτηση για την ουδετερότητα της Ελβετίας αναζωπυρώθηκε, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Ρωσία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- «Σπεύσατε για χρυσό» - το σημείωμα των αναλυτών της Goldman Sachs
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Η Ελβετία απαγόρευσε την Παρασκευή στην Ισπανία να στείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά πυροβόλα ελβετικής κατασκευής, τηρώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ουδετερότητάς της.
Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) της Ελβετίας «απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε η Ισπανία στις 16 Ιανουαρίου 2023 αναφορικά με την επανεξαγωγή στην Ουκρανία δύο αντιαεροπορικών πυροβόλων των 35 χιλιοστών», ανέφερε ο Φαμπιάν Μάγενφις, εκπρόσωπος της SECO, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τους τελευταίους μήνες, η Ελβετία είχε ήδη αρνηθεί αιτήματα από την Γερμανία και την Δανία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
Στις συμβάσεις αγοράς τέτοιου υλικού, οι χώρες υπογράφουν με την Ελβετία μια συμφωνία, που απαγορεύει την επανεξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες.
Τι προβλέπει η ελβετική νομοθεσία
Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, η κυβέρνηση οφείλει να αρνείται την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού, εφόσον η χώρα για την οποία προορίζεται εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση, όπως η Ουκρανία με την Ρωσία.
Το αίτημα της Ισπανίας εξετάστηκε, όπως και αυτά της Γερμανίας και της Δανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια κριτήρια. «Η Ελβετία απάντησε επομένως αρνητικά», επικαλούμενη την ουδετερότητά της και το νόμο για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της SECO.
Η συζήτηση για την ουδετερότητα της Ελβετίας αναζωπυρώθηκε, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Ρωσία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, πριν από περίπου ένα χρόνο.
Στο Κοινοβούλιο έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι αφορά την επανεξαγωγή στρατιωτικού υλικού, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση προτού να περάσουν πολλοί μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις