Η κλιματική αλλαγή «τελειώνει» το σιρόπι σφενδάμου – Σήμα κινδύνου από τους παραγωγούς
Σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή εκπέμπει η βιομηχανία παραγωγής maple syrup
Σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή εκπέμπει η βιομηχανία παραγωγής maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), σε Καναδά και Βόρειες ΗΠΑ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η αγορά αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταρρέει καθώς οι χειμώνες θερμαίνονται
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, βαθιά μέσα στον χειμώνα στις καλλιέργειες σφενδάμου του Κεμπέκ που τροφοδοτούν τη λειτουργία παραγωγής σιροπιού, που χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός», και ο καιρός είναι τόσο ζεστός που ο χυμός των δέντρων έχει ήδη αρχίσει να ρέει.
Η επαρχία του Κεμπέκ είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων σφενδάμου, αντιπροσωπεύοντας το 91% της καναδικής παραγωγής.
«Βλέπουμε το υγρό να τρέχει, ενώ πραγματικά δεν πρέπει», είπε ο 47χρονος παραγωγός Alan Bryson από μια ξύλινη καλύβα στη Notre-Dame-de-la-Merci μια ερημιά, σε απόσταση σχεδόν δύο ώρες βόρεια του Μόντρεαλ.
Οι ζεστοί χειμώνες μπορεί να οδηγήσουν σεικητές και ηττημένους στη βιομηχανία αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, με τους αγρότες των ΗΠΑ να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι αποδόσεις του Bryson έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η κλιματική αλλαγή πρόκειται να φέρει πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες, καθιστώντας την παραγωγή και στις δύο πλευρές των συνόρων πιο δύσκολη.
Από το 1700
Η παγκόσμια παραγωγή σιροπιού σφενδάμου συγκεντρώνεται στον Καναδά και τις βόρειες ΗΠΑ, όπου αναπτύσσονται τα δένδρα ζαχαροσφένδαμος, κόκκινος σφένδαμος ή μαύρος σφένδαμος. Η βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής υπάρχει από τα τέλη του 1700, αφού οι αυτόχθονες πληθυσμοί έδειξαν στους ευρωπαίους αποίκους πώς να μετατρέψουν το χυμό στο γλυκό σιρόπι που έχει γίνει το πιο δημοφιλές συνοδευτικό για τηγανίτες.
Οι πιο ήπιοι χειμώνες απειλούν να ανατρέψουν τη λεπτή ισορροπία που απαιτείται. Ο χυμός που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιροπιού ενεργοποιείται μόνο όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζουν φυσιολογικά προς τα τέλη του χειμώνα.
«Όταν ήμουν μικρή, ο μπαμπάς μου έλεγε, μην τρυπάς μέχρι τις 15 Μαρτίου», είπε η Helen Thomas, η οποία με τις δύο αδερφές της διαχειρίζεται την μια τοπική μονάδα κοντά στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. «Αν περιμέναμε μέχρι τις 15 Μαρτίου τώρα θα χάναμε τη μισή σεζόν».
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν γίνει πολύ πιο ακραίες και οι χειμώνες γίνονται πιο σύντομοι, είπε και πρόσθεσε πως «εχουμε πολλές περισσότερες μέρες όπου κάνει ζέστη στα μέσα Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου»
Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες κάνουν επίσης το χυμό των δέντρων λιγότερο γλυκό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερα προσθετικά για να παρασκευαστεί το σιρόπι. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή και να προκαλέσουν καταστροφές όπως ξηρασία και παράσιτα που συρρικνώνουν την ποσότητα που αποδίδει ένα δέντρο.
Οι αγρότες στον Καναδά και τις ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή. «Τα νότια όρια έχουν ήδη χτυπηθεί περισσότερο», είπε ο Joshua Rapp, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν χρόνια που οι παραγωγοί σε μέρη των ΗΠΑ μετά βίας μπορούσαν να συλλέξουν αρκετό χυμό.
Τέτοιες προκλήσεις διαφαίνονται καθώς οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερο σιρόπι. Το Quebec Maple Syrup Producers, το πρακτορείο που είναι επιφορτισμένο με τον καθορισμό των τιμών στην περιοχή με την κορυφαία παραγωγή στον κόσμο, κατέγραψε πωλήσεις ρεκόρ το 2022.
Στην περιοχή του Bryson, ένα ζευγάρι παραγωγών ψάχνει να νοικιάσει κρατική γη για να προσθέσει έως και 60.000 δέντρα. Ωστόσο, όλα μπορούν να αλλάξουν. «Είναι τόσο απρόβλεπτο από τη μια χρονιά στην άλλη. Ούτε η πολύ ζέστη είναι καλή. Χρειάζονται πραγματικά σταθερές συνθήκες για να έχουμε μεγάλη παραγωγή», ανέφεραν.
- Ποιο ρόλο έχουν τα smartphone στην εκπαίδευση; Απαγορεύσεις και αντίλογος
- Κίεβο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Έρευνα: Χρόνια λοίμωξη εντέρου μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ – Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Ταβάρες για Λεσόρ: «Ταχεία ανάρρωση στον καλύτερο σέντερ της Euroleague»
- «Μα γκραν’ μα»: Ένα έργο – αφιέρωση στη σχέση γιαγιάς- εγγονών στο Θέατρο REX